Maminka.czNedonošená miminka

Vědci vyvinuli umělou dělohu, která může pomoci předčasně narozeným dětem

I když to zní jako z nějakého sci-fi filmu, tak opak je pravdou. Američtí vědci přišli s nápadem, který by mohl znamenat průlom v péči o předčasně narozené děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nová naděje pro předčasně narozené děti

Američtí vědci právě testují mimotělní podpůrné zařízení, které má svou funkcí nahradit dělohu a placentu, což by mohlo výrazně zvýšit šanci na přežití extrémně nedonošených dětí.

Výzkum, který provádějí vědci z dětské nemocnice ve Filadelfii, byl zatím testován na jehňatech, jejichž přirozený vývoj v mateřském lůně byl přerušen v době, která odpovídá 23. či 24. týdnu lidského plodu.

V umělém vaku naplněném plodovou vodou dokázali vytvořit podmínky podobné v děloze a placentě.

„Pokud budeme moci vyvinout extrauterinový systém na podporu růstu a dozrávání orgánů po dobu několika týdnů, můžeme dramaticky zlepšit výsledky extrémně předčasně narozených dětí,“ říká Dr. Alan W. Flake, fetální chirurg a ředitel Centra pro výzkum plodu v dětské nemocnici ve Filadelfii.

Malí nedočkavci. Co vás čeká, když se narodí předčasně

Umělý vak místo dělohy

Počátek šestého měsíce je obecně považován za hranici přežití, plíce takto předčasně narozeného dítěte nejsou schopny zpracovávat vzduch.

Testy však ukázaly, že s pomocí umělého vaku a v laboratoři připravené plodové vody byli vědci schopni pokračovat ve vývoji plodů jehňat. Vývoj plic plodů jehňat je podle fyziologa Marcuse Daveyho, který se na testech podílel, velmi podobný tomu lidskému.

„Plíce plodu jsou uzpůsobeny k činnosti v kapalině. Takové prostředí jsme vytvořili, čímž jsme umožnili, aby se plíce i další orgány mohly vyvíjet,“ vysvětlil Davey pro Nature.com s tím, že zároveň byla zajištěna i výživa a růst plodu.

Vedoucí týmu vědců Alan Flake řekl, že cílem práce je vyvinout mimotělní podpůrný systém, do kterého mohou být na několik týdnů klíčových pro přežití umístěny děti narozené extrémně předčasně.

Vývoj umělé dělohy a placenty sice může trvat ještě dalších deset let, ale Alan Flake říká, že věří, že do té doby budou mít lékaři k dispozici zařízení s plodovou vodou, které zvýší šance na přežití nedonošených dětí.

Huggies vyrábí plenky do dlaně pro ta nejmenší miminka
Háčkované chobotnice pomáhají předčasně narozeným dětem
Malá princezna Charlotte oslaví druhé narozeniny. Podívejte se, jak je roztomilá
Témata: Zdraví, Video, Nedonošená miminka, pomoc, Marcus, Přirozený vývoj, Chobotnice, Malá princezna, Narozené dítě, Vývoj plodu, Muž, Science, Nature, Zdraví na Heureka.cz