Ve školách a školkách chybí muži

V pátek 28. března je v České republice Den učitelů. Možná by ale bylo lepší svátek přejmenovat na Den učitelek. Mužů je u nás na prvním stupni základních škol necelých pět procent, a patříme tak mezi státy s nejmenším počtem mužů ve školách v Evropě.
Ve školách a školkách chybí muži

„Jsme přesvědčeni, že muži přinášejí do výchovy odlišná témata než ženy," říká Václav Šneberger z Ligy otevřených mužů, která se tématu zastoupení mužů v institucionální péči dlouhodobě věnuje. „Účast mužů ve výchově a vzdělávání chápeme jako plus pro muže, děti, ženy, instituce i celou společnost." Potvrzuje to například Kateřina Prchalová, ředitelka ZŠ Havlíčkova v Opavě: „Máme ve škole třetinu mužů a vychovatelů a takový minimální mix je velmi důležitý pro zdravý vývoj dětí. Vážím si mužů, kteří se rozhodli pro možná jedno z nejnáročnějších povolání."

Kde všichni ti chlapi jsou?

Podle Václava Šnebergera nejsou muži pro práci motivováni: „Nejde jen o peníze, ale také o Klepněte pro větší obrázeknízkou prestiž učitelského povolání. Pro muže, kteří jsou ve většině případů stále ještě hlavními živiteli rodin, není učitelské povolání snadnou volbou." Velkou roli podle něj hrají také společenské stereotypy. „Když muž učí ve školce, musí to pak dlouze zdůvodňovat, vlastně dokazovat, že je normální." Zapojení mužů do fungování vzdělávacích institucí přitom může vypadat různě.

Fenomén selhávajících chlapců

Podle sociologických studií chlapci dosahují ve srovnání s děvčaty nižších výsledků a častěji opouštějí vzdělávací systém. Fenomén tzv. failing boys (neúspěšných/selhávajících chlapců) je hojně diskutovaným tématem v Evropě i USA již delší dobu. V ČR se o něm zatím ovšem příliš nemluví. Důležitou příčinou přitom může být právě nedostatek mužského elementu ve školách a školkách. Silně feminizované prostředí institucionálního vzdělávání chlapcům příliš nenahrává.

............................

Liga otevřených mužů (LOM) se zaměřuje na kvalitu života dnešních mužů a v oblasti propagace aktivního otcovství se angažuje od svého vzniku v roce 2006.

Více info na: www.ilom.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články