Včelí vosk: Můžete ho zapálit, ale i žvýkat

Svíčky navozují příjemnou atmosféru. Pokud ale chcete mít jistotu, že doma nečicháte chemické výpary, pak sáhněte po svíčkách vyrobených ze včelího vosku.
Včelí vosk: Můžete ho zapálit, ale i žvýkat

Svíčky z pravého včelího vosku krásně voní po medu, mají zlatavou barvu a vydrží hořet déle, než svíčka z klasického vosku. Domácnost příjemně provoní a hoření není doprovázeno nepříjemnými zplodinami a pachy. Včelí vosk byl už odpradávna cenným produktem, ze kterého se vyráběly nejen svíčky. Dnes se používá také v kosmetice a lékařství.

Včely vylučují vosk žlázami a používají ho ke stavbě pláství, které sestávají ze šestihranných buněk, kam včely ukládají novorozence, med a zásoby vosku. Vosk má většinou žlutou až žlutohnědou barvu, ale podle toho, z čeho byl sbíraný pyl, může být i narůžovělý nebo zelenkavý.

Včelí vosk se z pláství dostává tak, že se plástve roztaví a vyčistí. Vylisovaná mezistěna s obrysy buněk se vrátí zpět do úlu a z přebytků se vyrábí svíčky.

Svíčky ze včelího vosku ionizují ovzduší a tak by se měly zapalovat tam, kde jsou elektrické přístroje jako televize a počítač. Pohlcují i pach tabákového dýmu.

Včelí vosk je opravdu vzácná přírodní látka s uklidňující vůní, takže svíčka z něj vyrobená je nejenom krásným dekoračním předmětem, ale zároveň i léčivým doplňkem. Na včelím vosku se výborně peče a jeho žvýkáním si čistíte chrup od zubního kamene, nikotinového povlaku a  zároveň si ulevíte od zánětu čelistní dutiny. Včelí vosk se také používá hojně v kosmetice jako součást krémů a výživným masek a jako prostředek k depilaci.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články