Vážíme bez kuchyňské váhy: Ano, jde to!

V dnešní době si v kuchyni můžeme bez problému vystačit se stejnými pomocníky jako naše babičky a prababičky.
Vážíme bez kuchyňské váhy: Ano, jde to!

Některé suroviny se nemusejí odměřovat vůbec, v receptech jsou uváděny v množství, jako je vejce, střední cibule, brambora apod.

Suroviny dělí podle toho, zda jsou v tekutém či pevném stavu. Co se opravdu velmi často používá, je měření pomocí kávové či polévkové lžíce na menší množství surovin a na větší zase hrnek o objemu 250 ml. Pokud je máte doma, nemusíte přemýšlet nad tím, kolik co má gramů, mililitrů, decilitrů či dokonce litrů. Stačí, když si zapamatujete, kolik lžic nebo hrnků budete k přípravě receptů potřebovat. Časem si techniku osvojíte natolik, že budete míchat ingredience od oka. Vaření se tak pro vás i vaše děti, které budou chtít pomoci, stane zábavou.

Kávová lžička rovná =
4 g hrubé mouky, 4 g hladké mouky, 3 g krupice, 7 g solamylu, 6 g cukru krupice, 3 g cukru moučky, 8 g soli, 9 g máku, 5 g sádla, másla nebo tuku, 5 g oleje, 4 g vody, 5 g mléka, 18 g medu, 3 g mleté kávy nebo15 g marmelády.

Kávová lžička vrchovatá =
7 g hrubé mouky, 8 g hladké mouky, 7 g krupice, 11 g solamylu, 10 g cukru krupice, 8 g cukru moučky, 9 g soli nebo 15 g sádla, másla či tuku.

Polévková lžíce rovná =
11 g hrubé mouky, 10 g hladké mouky, 10 g krupice, 5 g ovesných vloček, 20 g rýže, 15 g solamylu, 12 g cukru krupice, 12 g cukru moučky, 20 g soli, 17 g máku, 15 g sádla, másla nebo tuku, 11 g oleje, 17 g vody, 18 g mléka, 36 g medu, 6 g mleté kávy nebo 35 g marmelády.

Polévková lžíce vrchovatá =
20 g hrubé mouky, 25 g hladké mouky, 22 g krupice, 10 g ovesných vloček, 30 g rýže, 30 g solamylu, 25 g cukru krupice, 25 g cukru moučky, 30 g soli nebo 30 g sádla, másla či tuku.

Hrnek o obsahu 250 ml
Je to třeba 170 g hrubé mouky, 135 g hladké mouky, 170 g krupice, 100 g ovesných vloček, 250 g rýže, 145 g máku, 250 g sádla, másla nebo tuku, 230 g oleje, 245 g vody, 250 g mléka nebo 380 g marmelády.

Další „míry“  
Vrchovatý talíř hluboký obsahuje 350 g vody, plný šálek 200 g, vinná sklenka 100 g a sklenice na vodu (ve starších receptech uváděna jako hořčičná) obsahuje 200 g vody.

Mnohé recepty obsahují i ingredience jako ořech másla. Také se setkáváme s poměrem - kolik váží jeden žloutek, tolik dáme vody. Ale kolik to je gramů?

Ořech másla - 10 g
velká kostka cukru - 10 g
malá kostka cukru - 5 g
žloutek - asi 20 g
bílek - 30 g
malý brambor - asi 60 g
střední brambor - asi 85 g
velký brambor - 200 g

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články