Vaše zkušenosti s látkovými plenami

Jednorázové nebo látkové plenky? Mnohé maminky už mají jasno. Přesvědčily nás ve svých ohlasech na článek z lednové Betynky. O tři z nich se s vámi podělíme.
Vaše zkušenosti s látkovými plenami
Používáme klasiku
Máme první dítě, chlapečka, kterému byl nedávno jeden rok, a od jeho narození používáme klasické čtvercové bavlněné plenky a plenkové kalhotky kupované běžně v obchodech. Sestry i kamarádky se divily, proč jsme se tak s manželem rozhodli, vždyť je to tolik práce navíc. Ale já nemám ten pocit a tvrdím, že kdo chce, používá bavlněné plenky, a kdo nechce, hledá důvody. Ty nejčastější, které slýchám, jsou pracnost, dále nedostatek místa pro sušení plen a v neposlední řadě opruzeniny, kterými prý děti v bavlněných plenách trpí častěji. Takže: opruzeniny jsme měli jen v létě, když byla velká horka, jinak ne. Co se týká místa, myslím, že pračka plenek zabere stejně místa jako plná pračka jakéhokoli jiného prádla, takže argumenty kamarádek z paneláku, že to nemají kde sušit, nechápu. A pracnost taky není tak hrozná, jenom plenky dát do pračky, pověsit a pak poskládat. Žehlila jsem je jen prvních šest týdnů a ted když je pěkně pověsím, to není třeba. Občas také sáhnu po jednorázových plenách, hlavně když jdeme k lékaři, na navštěvu nebo na delší cestu. O moderních látkových plenách jsem také přemýšlela, ale vstupní náklady se mi zdály až příliš vysoké, proto jsem zvolila klasiku. Jenom bych podotkla, že při používání bavlněných plen je velmi důležítá kvalita plenkových kalhotek, musí plenku držet pěkně na místě a samo zapínání musí držet. U kupovaných kalhotek na suchý zip se to říct nedá, vyzkoušela jsem více druhů a nejlepší nakonec byly kalhotky na cvočky. Další práci ušetří také používání separačních plen, které brání zašpinění plenky od stolice.
Marcela Koňaříková, Jablůnka

Pod rifličky se nevejdou
Máme ročního Danečka. Když se narodil, dávali jsme mu běžné čtvercové látkové pleny, které ale podle mě byly složením trošku jiné než ty, co používaly naše maminky a babičky. Materiál se mi zdál ošizený. Když byly Danečkovi 2 měsíce objednala jsem „moderní látkové plenky“ a svrchní kalhotky. Jejich údržba je pohoda − vyprat, pověsit a posbírat. Máme 15 kousků, z toho 8 bio froťáčků a těch 7 zbylých jsou „normální“ froťáčky. Pravda ty bio déle schnou, což je hlavně v zimě trochu problém. Zpočátku jsem měla tedy jasno, že už nebudu kupovat jednorázovky − s ohledem na přírodu, na složení plenek apod. Sle menší problém v mém rozhodnutí nastal při oblékání. S dupačkami ne, ale když jsme z našeho človíčka chtěli udělat fešáka a dát mu rifličky nebo jiné kalhotky (v období asi jednoho roku), objemnější zadeček jsme do nich málem nedostali. Mám pocit, že výrobci dětského oblečení s touto variantou nepočítají. Nevím co ostatní maminky, které používají látkové plenky, ale my to řešíme půl na půl. Když to jde, je Daneček v látkových plenkách a když je zapotřebí někam odjet nebo opravdu máme smůlu se šířkou kalhotek, tak sáhneme po jednorázovce. 
Karla

Klepněte pro větší obrázek 
 
Neodolala jsem
O látkových plenách jsem se dozvěděla už v těhotenství. Sice mě zaujaly, ale hned vzápětí mě odradila počáteční částka. Jukla jsem tedy na net, přečetla různé diskuze a informace o druzích a cenách plen a pak jsem neodolala a sadu zakoupila. Nyní je používám už rok a nemůžu si je vynachválit. Mám celkem 20 kusů plenkových kalhotek z froté a biobavlny. K tomu mám čtvery svrchní kalhotky různých velikostí. Toto množství mi naprosto stačí abych pleny mohla prát každé 3 až 4 dny. Uschovávám je v koupelně v kyblíku s poklicí a každé 2 dny proplachuji. Už jsem si na ten kolorit naprosto zvykla a vůbec mi to nepřijde. Plenky používáme přes den, na noc a na ven dávám papírové. Takže balík papírových plenek kupuji jednou za měsíc – na rozdíl od maminek, které je používají stále – těm vystačí balení asi na týden. Miminkovský zadeček má v látkových plenách trošku větší rozměry než s papírových, ale zase je výhodou, že při prvních krůčcích je látkovka takovým dětským „airbagem“. Myslím tedy, že počáteční investice už se mi dávno vrátila a já mám dobrý pocit z toho, že malá má zadeček doslova jako v bavlnce a ještě chráníme přírodu! Pleny doporučuji všem maminkám vyzkoušet. Díky mé zkušenosti si také i moje těhotné kamarádky už látkové pleny nakoupily. A nutno dodat, že přebalování zvládá i můj manžel v pohodě!
Veronika

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články