Maminka.czDěti a mateřství

Vaše Adéla: Je šišlání a pitvoření se na děti v pohodě?

Adéla Vedralová 30.  3.  2011
Miminka jsou pro většinu dospělých ztělesnění roztomilosti. Jejich miloučké a něžné vzezření v nás přirozeně vyvolává příznivé emoce a tak se máme tendenci projevovat, jako bychom právě opustili zvláštní školu…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přiznávám, že i mě odjakživa popadá při pohledu na malé dítě touha ho popadnout, mazlit se s ním a dělat na něj nejpodivnější cukrbliky, až se někdy zastydím. Jednou mě dokonce moje kamarádka, která byla svědkem takové situace, při tomto výlevu musela rázně napomenout, abych se začala chovat jako pětadvacetiletá ženská.

Nedávno mě dokonce okřikla jedna maminka na dětském hřišti, když jsem se rozplývala nad její tříměsíční růžovoučkou holčičkou v kočárku: "Proboha mluvte na ní jako člověk…? „

Otázka je, jaký vliv má toto chování na samotné příjemce - tedy děti. Někteří odborníci tvrdí, že jim šišlání pomáhá k dobrému emocionálnímu rozvoji a druzí zas odporují. Dokonce prý pitvoření může narušit budoucí rozvoj řeči, což se zdá být logické.

Měli bychom si tedy výlevy typu "ťuťi ňuňi" odpustit úplně? Podle mého názoru nemusíme, ale nic se nemá přehánět. U malých miminek to ještě není takový průšvih jako u starších kojenců a batolat, která začínají povídat a napodobují úplně všechno, co vidí a slyší. Proto bychom si měli od jistého věku poupravená slůvka odpustit.

Čtete také: Výchovné příručky – více škody než užitku?

Do prvního roku věku dítěte můžete tedy s klidem nechat babičky a tetičky, které stejně nemají na dítě každodenní vliv, blábolit cokoliv a sami se trochu pokuste držet na uzdě. Poté na dítě mluvte co nejzřetelněji, aby dobře pochytilo, co mu říkáte a mohlo si vše postupně dobře osvojit.

Vaše Adéla

SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Děti, Vaš