Maminka.czVýživa a stravování

Vaše Adéla: Děti a sladkosti = věčný boj!

Adéla Vedralová 25.  5.  2011
Většina z nás miluje sladké. Proč se nad tím pozastavovat? Vždyť prokazatelně zlepšuje náladu a navozuje pocit jakéhosi zvláštního uspokojení. Upřímně si myslím, že kdo si neumí pochutnat na lahodném dortíčku, neumí žít! Ale u dětí je to něco úplně jiného…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pojídání sladkostí ve větší míře má bohužel více negativ než pozitiv. Tloustne se po nich, kazí se zuby a tak dále. I když tohle všechno víme, občas nám ujedou nervy a zbodneme celou čokoládu. Máme ji rádi, je výborná. Dětem do tří let bychom ji přesto nabízet neměli.

Děti potřebují opravdu velmi vyvážený jídelníček, který by měl zahrnovat minimum soli a cukrů. Do 12 měsíců jsou tyto dvě složky dokonce naprosto vyčleněny. Proč tomu tak je? Protože by ještě křehkému a vyvíjejícímu se zažívání mohly ublížit. Sůl zatěžuje ledviny a přidané cukry jsou zbytečné - stačí ty přirozeně se vyskytující v ovoci a zelenině. Mrkev, kukuřice či hruška ho obsahují poměrně dost.

Není důvod jídla a nápoje doslazovat, protože je dítě přijme i tak. Nezná totiž nic přeslazeného jako my dospělí. I když se nám jejich pokrm zdá bez chuti a zápachu, pro ně je chuť intenzivní. Když už byste chtěla svému drobečkovi trochu přilepšit, využijte přírodní sladidla (ale s mírou) jako například med, hroznový cukr či javorový sirup.

Pokud můžete, vyčkávejte se zařazením pamlsků, dokud můžete. Jakmile dítě jednou okusí něco sladšího, než bylo do té doby zvyklé a zachutná mu to, méně sladké už mu nebude šmakovat. Bude se už navždy dožadovat výrazné chuti a smutným dětským očím se odolává těžko.

Mému synovi budou za pár měsíců dva roky a stále se snažím o to, aby sladkosti nejedl. I když je to někdy boj. Babičky mu nabízejí bábovky a buchty a moje bezdětné kamarádky nosí jako dárek čokolády. Marně jim vysvětluji, že tohle Eda ještě nemůže.

Lhala bych, kdybych vám tvrdila, že ještě nikdy neměl žádný mls. Měl! Ale dalo by se to spočítat na prstech. Jako mňamku mu dávám jogurt ochucený lžičkou medu nebo sladší ovoce. A co se týče pití, je u nás cukr tabu. Bohužel znám spousty obtloustlých dětí, které od rána do večera nepijí nic jiného než přeslazené limonády a rádoby džusy. Na to si dávejte velký pozor. Ideální je dávat dětem vodu nebo neslazený čaj či přírodní stoprocentní ovocné šťávy.

Vaše Adéla

Témata: Děti, Výživa a stravování, Vaš, Sla, Boj, Věc, Sladkosti