Velikonoční mazanec s tvarohem
Co budete potřebovat:
500 g hladké mouky
2 tvarohy
150 g másla
150 g moučkového cukru
3 vejce
1 vanilkový cukr
2 prášky do pečiva
citronová kůra
posekané mandle a rozinky
2 lžíce rumu
vejce s mlékemna pomazání
Postup:
Z mouky, tvarohu, másla, cukru, vajec (příp. mléka, když máme jen 1 tvaroh), vanilkového cukru, vajíček, namočených rozinek včetně dvou lžic rumu a dvou prášků zpracujeme těsto. Přendáme je na vál a rozdělíme na dvě poloviny. Uválíme dva mazance, které položíme na plech – ten jsme vyložili alobalem a potřeli máslem. Mazance nožem nakrojíme do kříže a před pečením potřeme rozkvedlaným vejcem s troškou mléka – není to však nutné. Mazance pak mají hezčí barvu a lépe drží nakrojení do kříže. Pečeme zvolna na 170 °C asi 50 minut. Pomocí špejle vyzkoušíme, zda jsou hotové. Mazance vydrží dlouho vláčné a měkké. Krásně nabydou. Jsou pěkně voňavé.
Zuzka Skoumalová, Klučov
Ovocné smaženky
Co budete potřebovat:
2 oloupaná jablka
3 banány
šťáva z 1 citronu
60 g cukru moučky
1 lžička skořice
Těstíčko:
125 g hladké mouky
1 lžíce moučkového cukru
1 vejce
150 ml mléka
Postup:
Nakrájejte ovoce na kousky a namočte do citronové šťávy, aby nezhnědlo. Udělejte těstíčko: mouku s cukrem dejte do mísy a přidejte žloutek, trochu mléka a šlehejte. Vpracujte zbytek mléka a vymíchejte do hladkého těstíčka. Ušlehejte bílek na tuhý sníh a vmíchejte ho do těsta těsně před smažením. Rozehřejte olej (190 ˚C), „oklepejte“ ovoce, každý kousek namočte do těstíčka a fritujte dozlatova. Posypte cukrem se skořicí a hned podávejte.
Kamila Soukupová, Praha 8
Co budete potřebovat:
1 kuře
2 vejce
50 g ovesných vloček
1 kedlubna
1 mrkev
1 petržel
1/4 květáku
hrst sekaných mladých kopřiv
hrst sekané petrželové nati
sůl
Postup:
Kuře vykostíme tak, aby z něj vznikl plát masa s kůží. Kostru a odřezky použijeme na polévku. Zeleninu uvaříme v osolené vodě doměkka a nakrájíme na kostičky. Ovesné vločky navlhčíme vývarem. Na pánvičce „rozškvaříme“ asi 50 g vnitřního tuku z kuřete, pak na tuku lehce osmažíme zeleninu, přidáme vejce, ovesné vločky, kopřivy a petrželovou nať. Osolíme a dobře promícháme. Směsí potřeme plát z masa, zabalíme roládu a spojíme jehlami. Pečeme v remosce nebo v pekáči v troubě dozlatova. Občas podléváme vývarem. (Nemáme-li čas nebo trpělivost, nádivkou naplníme dutinu nevykostěného kuřete. Pečeme pak o 20 minut déle.) Podáváme s jáhlami nebo s bramborovou kaší.
Olga Vlachová, Brno
Rajčatový salát
Co budete potřebovat:
500 g vyzrálých rajčat
1 cibule
trocha cukru (krupice)
2 lžíce oleje
ocet
sůl
mletý pepř
pažitka
Postup:
Opláchnutá zralá rajčata (pozor na to, aby nebyla nahnilá) nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky a potom je opatrně přendáme do mísy. K rajčatům přidáme drobně pokrájenou cibuli, dobře omytou nakrájenou pažitku a polijeme zálivkou. Uděláme zálivku. Stačit nám k tomu budou dvě lžíce studené vody, troška cukru krupice, podle chuti ocet, kvalitní olej, pepř, sůl. Nejprve rozpustíme cukr ve vodě, pak postupně přidáme ostatní ingredience. Zálivku nalijeme na rajčata a cibuli a lehce promícháme.
Eva Mikysková, Třebíč