Medové bramborové řezy
Co budete potřebovat:
500 g hladké mouky
1 balíček prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
trocha mleté skořice
150 g moučkového cukru
60 g mletých ořechů
200 g uvařených prolisovaných brambor
3 lžíce tekutého medu
2 lžíce mléka
1 vejce
100 g másla nebo rostlinného tuku
marmeláda
Postup:
Mouku s práškem do pečiva prosejeme na vál, přidáme vanilkový cukr, skořici, moučkový cukr, ořechy, uvařené a prolisované brambory, tekutý med, mléko, vejce, máslo nebo tuk a vše dobře zpracujeme. Těsto pak rozdělíme na tři díly, které postupně vyválíme. První vyválený díl položíme na větší vymazaný plech, potřeme marmeládou, přikryjeme druhým rozváleným dílem těsta, znovu potřeme marmeládou a zakryjeme posledním dílem. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v předehřáté troubě. Upečené a vychladlé řezy pokrájíme a posypeme cukrem.
Anna Ševčíková, Senohraby
Rybí bramboráčky
Co budete potřebovat:
300 g rybího filé
600 g syrových a 100 g vařených brambor
1 vejce
100 g celozrnné pšeničné mouky
1 větší cibule
lžička majoránky
sůl
olej na smažení
Postup:
Syrové rybí maso zbavíme kostí a spolu s oloupanou a nahrubo nakrájenou cibulí pomeleme na masovém strojku. Přidáme jemně strouhané brambory, mouku, vejce, majoránku a sůl a vypracujeme těsto. Lžící dávkujeme těsto na pánev a v rozpáleném oleji smažíme malé bramboráky z obou stran dokřupava. Bramboráčky podáváme s dušenou zeleninou nebo mrkvovým či hlávkovým salátem.
Amelie K.
Salát ze špaget
Co budete potřebovat:
100 g špaget obyčejných
100 g špaget celozrnných
1 menší cuketa
1 cibule
několik lísků bazalky
2 lžíce olivového oleje
100 g majonézy z pomazánkového másla
pár kapek octa podle chuti
Postup:
Každý druh špaget uvaříme zvlášť podle návodu. Salát bude chutnější, když těstoviny nebudou příliš měkké. Cuketu nakrájíme na dlouhé slabé nudličky, cibuli na tenké proužky, vyloupané pistácie rozpůlíme. Z majonézy, oleje a octa připravíme zálivku, kterou těstoviny ochutíme. Čerstvou bazalkou, pěstovanou doma na okně nebo koupenou v obchodě, můžeme salát ozdobit. Salát je vhodný i jako lehký oběd.
Jana Rovná, Zábřeh
Skořicové hromádky
Co budete potřebovat:
250 g másla nebo rostlinného tuku
150 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
4 vejce
400 g hladké mouky
1/2 lžičky skořice
1 prášek do pečiva
1 kg jablek nastrouhaných na hrubší nudličky
Postup:
Ušleháme spolu máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce. Do hmoty postupně zapracujeme mouku s prosátým práškem do pečiva a skořicí, nakonec přidáme nastrouhaná jablka. Lžící vykrajujeme kopečky, které klademe na vymaštěný plech a pečeme 15-20 minut dozlatova. Hotové hromádky pocukrujeme. Místo jablek můžeme v sezoně použít i hrušky.
Johana Čechmanová, Bratřejov