Snídaně
Broskvovo-hruškové pyré s rýží
Suroviny pro 2 porce:
1 broskev
menší zralá hruška
polévková lžíce uvařené nesolené rýže
dvě až tři lžičky kojeneckého mléka
Příprava:
Využít můžeme doměkka uvařenou rýži, která zbyla z předešlého dne od oběda. Hrušku a broskev oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme do mixéru. Rýži s troškou kojeneckého mléka lehce rozmixujeme s ovocem, nemusíme zcela na jemno. Není třeba sladit.
Dopolední svačinka
Mrkvovo-meruňkový salát s jogurtem
Suroviny pro 2 porce:
malá mrkev
půlka jablíčka
meruňkový kompot
dvě polévkové lžíce bílého jogurtu
slunečnicový olej
mandarinka
Příprava:
Mrkev očistíme, odkrojíme okrajové části, na velmi jemném struhátku nastrouháme. Oloupeme jablíčko a nakrájíme. Z meruňkového kompotu vybereme asi dva až čtyři kousky. Do mixéru dáme jablko, meruňky a nastrouhanou mrkev, přidáme jogurt, olej a rozmixujeme.
Polévka
Cuketová polévka
Suroviny pro 2 porce:
kousek cukety
brambor
žloutek
špalíček mrkvičky
olivový olej
kmín
Příprava:
Brambor, mrkev a cuketu oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme vařit do malého množství vody. Můžeme přidat pár zrnek kmínu. Když se polévka vaří, přidáme jeden žloutek a rozšleháme ho. Vaříme pod pokličkou do změknutí zeleniny. Do uvařené polévky přidáme lžičku oleje. Hotovou polévku rozmixujeme.
Hlavní jídlo
Rizoto
Suroviny pro 1 větší porci:
6 kávových lžiček rýže
dvě polévkové lžíce míchané zeleniny (hrášek, mrkev, kousek květáku)
slunečnicový olej
Příprava:
Rýži propláchneme a dáme vařit. Zeleninu dáme vařit, nejlépe v páře na nerezovém pařáčku. Když je rýže měkká, smícháme se zeleninou a rozmixujeme, dochutíme lžičkou oleje. Starším a „zdatnějším“ kojencům nemixujeme, jen rozmačkáme vidličkou.
Odpolední svačinka
Jablkovo-banánové pyré s jogurtem
Suroviny pro 2 porce:
půlka zralého banánu
1 jablíčko
2 polévkové lžíce bílého nesladkého jogurtu
Příprava:
Jablko a banán oloupeme, nastrouháme na umělohmotném struhátku a do pyré přimícháme bílý jogurt. Ihned podáváme.
Text: MUDr. Lenka Smetanová, dětská lékařka, Železnice