Vaginálními potížemi trpí každá třetí žena

Vaginální potíže provázené výtokem, svěděním či pálením jsou nejčastějšími stesky v ambulantní gynekologické praxi – postihují totiž v průměru každou třetí ženu. Vaginální zánět způsobuje přemnožení škodlivých bakterií v pochvě, ke kterému dochází z různých příčin. K léčbě se používají antibiotika či antimykotika podávaná vaginálně nebo celkově. Aby nedocházelo k opakování těchto potíží, je potřeba udržovat v pochvě zdravé poševní prostředí.
Vaginálními potížemi trpí každá třetí žena

V pochvě se přirozeně vyskytují různé druhy bakterií, které jsou ve vzájemné rovnováze. Hlavním druhem bakterií, které tuto rovnováhu udržují, jsou laktobacily. Pokud dojde ke snížení jejich množství, dochází k přemnožení choroboplodných bakterií a kvasinek, které mohou způsobit zánět a s ním spojené nepříjemné pálení, svědění či výtok.

Poševní rovnováhu ovlivňuje mnoho faktorů. Ke vzniku zánětu (infekce) významně přispívá např. vlhké prostředí (bazény, sauna), neprodyšné spodní prádlo, oblečení a strava. Zánět v pochvě může vzniknout i po prochladnutí, při přehnané nebo nedostatečné intimní hygieně a po souloži, kdy dochází ke změně pH a vnitřního prostředí pochvy.

Udělejte si test vaginálních potíží ZDE

MUDr. Miluše Mouková ze zlínské nemocnice Atlas nám odpověděla na pár častých otázek, se kterými se setkává u svých pacientek.

Jak se mohu chránit, pokud trpím častými vaginálními záněty?
Pokud má žena opakovaně problémy s vaginálnímizáněty, je nutno ženu přeléčit a poučit o cílené prevenci. Na trhu je ověřený přípravek Feminella Vagi C. Prodává se ve formě vaginálních tablet. Vitamin C, který je v tabletách obsažen, okyseluje vaginální prostředí a zabraňuje růstu nežádoucích škodlivých bakterií. Tím udržuje přirozené poševní prostředí. Vaginální tablety Feminella Vagi C vytváří kyselé pH a ochraňují správnou poševní
mikroflóru, při které se žena cítí zdravě a přirozeně čistě.

Pokud jsem byla léčena vaginálními antibiotiky či antimykotiky, lze použít Feminellu Vagi C k tzv. doléčení a prevenci?
Ano, použití Feminelly Vagi C je zvláště vhodné po léčbě antibiotiky, kdy může dojít i k likvidaci přátelských bakterií. Feminellu je možno kombinovat antimykotiky nebo poševními výplachy za účelem doléčení a stabilizace poševního prostředí preventivně v období pravidelně mezi dvěmi menstruacemi, bezprostředně po menstruaci, kdy se často chronické výtoky opakují). Pravidelné užívání Feminelly Vagi C může prodloužit období bez vaginálních potíží až na několik měsíců.

Jaké je účinné a bezpečné řešení vaginální suchosti a jak lze předcházet vzniku infekcí?
Na trhu je k dispozici přírodní nehormonální zdravotnický přípravek Feminella Hyalosofts vysokým obsahem kyseliny hyaluronové, vitaminu E a léčivých bylin ve formě vaginálních globulí. Kyselina hyaluronová zvlhčí vaginální sliznici, vytvoří na ní ochranný film a tím příznivě ovlivní regeneraci vaginální mikroflóry. Vitamin E působí antioxidačně (chrání vaginální sliznici před poškozením). Extrakty z léčivých bylin mají hojivé a protizánětlivé účinky (pupečník asijský, sléz lesní heřmánek pravý a čajovníkový olej).

Časté příčiny vzniku vaginálního zánětu:

Těhotenství. Ženské tělo prochází v těhotenství řadou hormonálních změn, zvyšuje se hladina estrogenů a cukrů. Tělo je náchylnější k zánětům a gynekologickým potížím.
Nesprávná hygiena. Nedostatečné nebo příliš časté omývání genitálu. Nevhodné je používání některých agresívních mýdel, sprchových gelů či deodorantů. U některých žen může jít i o přecitlivělost na parfémované vložky nebo tampóny.
Zapaření intimní oblasti. Nošení nevhodného prádla a oblečení (např. mokré plavky, tanga a těsné kalhoty), které vytvářejí vlhké a teplé prostředí.
Stres. Snižuje imunitu a je častou příčinou kvasinkové infekce. Organismus je oslaben a tudíž k infekci méně odolný.
Hormonální substituce. Pokud žena užívá antikoncepci nebo podstupuje hormonální léčbu v období přechodu, mění se (podobně jako v těhotenství) hladina hormonů. Žena je méně odolná k vaginální infekci.
Užívání antibiotik. Při užívání antibiotik často vzniká nerovnováha poševního prostředí a může dojít k přemnožení kvasinek.
Špatný způsob stravování.Příliš častá vysoká konzumace např. sladkostí nepřispívá ke zdravému poševnímu prostředí.
Cukrovka. Nemocní cukrovkou mají zvýšenou hladinu cukru v krvi, což je pro množení kvasinek ideální.

Účinné řešení vaginálních potíží = léčba a prevence

V dnešní době má pacientka na řešení vaginálních potíží v lékárně k dispozici širokou nabídku volně prodejných přípravků. Pokud však akutní potíže trvají déle než 10 dní, rozhodně by měla navštívit gynekologa.

Možnosti léčby

Přípravek Rosalgin

Rychlou úlevu při vaginálních potížích zajistí výplach přípravkem Rosalgin. Díky místně znecitlivujícímu účinku ustupuje pálení, svědění a řezání do několika minut. Léčivá látka benzydamin (místně působící nesteroidní protizánětlivá léčivá látka) je účinná proti širokému spektru bakterií a plísní, způsobujících zánětlivá a bakteriální onemocnění včetně mykóz. Pokud se výplachy přípravkem Rosalgin stanou běžnou součástí intimní hygieny, Rosalgin pomůže překonat i vracející se vaginální potíže a přinese dlouhodobou úlevu. Navíc Rosalgin zachovává důležité ochranné laktobacily, které udržují zdravé poševní prostředí.

Aplikační forma výplachu je obzvlášť vhodná při silnějším výtoku, jeho mechanické odstranění přispívá k účinnosti léčby. Na rozdíl od vaginálních čípků a krémů nejsou po provedení výplachu přípravkem Rosalgin nutná následná hygienická opatření, např. použití vložky.

Rosalgin se používá při zánětlivých potížích ženského pohlavního ústrojí, po menstruaci, po koupání v bazénu nebo po pohlavním styku. Rosalgin rovněž přispívá k lepšímu hojení porodníchporanění.

Přípravek je k dostání v lékárně i bez receptu.Je určen ženám od 15 let. U dětí od 6 let je možno používat jako oplach zevního genitálu.

Rychlou pomoc i dlouhodobé řešení vaginálních potíží může přinést používání přípravku Rosalgin a následná aplikace vaginálních tablet Feminella Vagi C. Feminella Vagi C upraví zánětem narušené vaginální prostředí a může prodloužit období bez potíží až o několik měsíců.

Přípravek Feminella Vagi C

Feminella Vagi C jsou vaginální tablety s obsahem vitamínu C. Feminella Vagi C okyseluje vaginální prostředí, zabraňuje růstu nežádoucích bakterií a udržuje přirozené pH pochvy. Feminellu Vagi C je možno používat samostatně při poševním dyskomfortu či kombinovat s poševními výplachy, antibiotiky či antimykotiky za účelem doléčení a stabilizace poševního prostředí. Pro maximální bezpečnost je možné použití v těhotenství. Feminellu Vagi C zakoupíte v každé lékárně bez lékařského předpisu.
Po prodělané infekci může být vaginální sliznice suchá či požkozená. Těmto potížím zabraňuje přípravek Feminella Hyalosoft, která zvlhčí, zhojí a ochrání vaginální sliznici.

Přípravek Feminella Hyalosoft

Vaginální globule Feminella Hyalosoft obsahují kyselinu hyaluronovou, vitamín E a extrakty z léčivých bylin. Kyselina hyaluronová je přirozenou součástí lidského těla. Vaginální sliznici zvlhčí a vytvoří na ní přirozený film, který slouží jako bariéra pro vstup škodlivých mikroorganismů. Vitamín E chrání vaginální sliznici před požkozením. Extrakty z heřmánku, čajovníku, pupečníku a slézu působí antimikrobiálně, antisepticky, regeneračně a protizánětlivě. Feminellu Hyalosoft lze také užívat při svědění a pálení z důvodu suché vaginální sliznice v menopauze, po porodu i během kojení a u dyskomfortu při pohlavním styku. Feminellu Hyalosoft zakoupíte v každé lékárně bez lékařského předpisu.

Rosalgin obsahuje benzydamin hydrochlorid. Roztok k intimním oplachům a výplachům. Čtěte pečlivě příbalový leták.
Feminella Vagi C a Feminella Hyalosoft jsou zdravotnické prostředky, které lze používat dlouhodobě a zakoupíte ji bez lékařského předpisu v každé lékárně.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články