Vaginální mykóza v těhotenství

Jako by nestačilo, že devět sice nejkrásnějších měsíců v životě ženy není nejjednodušších, potrápí mnoho nastávajících maminek ještě mykóza. Ta se totiž objevuje často i v těhotenství.
Vaginální mykóza v těhotenství
I když jde o zejména v těhotenství nepříjemný jev, dá se to vydržet. A hlavně vyléčit bez toho, abyste se bála o zdraví miminka. Je ale třeba se léčit a mykózu nezanedbávat. Ne že by hrozila závažná zdravotní komplikace, ale léčení pak může zabrat více času. „Trochu mne pálila vagína, ale nijak jsem tomu nepřikládala význam. Myslela jsem, že to patří k těhotenství, že to mám od zvýšené potřeby chodit čůrat. Bohužel jsem to neřekla ani včas své gynekoložce, zanedbala se a pak mykózou trpěla skoro až do konce druhého trimestru,“ varuje naše čtenářka Lenka a svým vyprávěním potvrzuje pravidlo, že o jakékoli změně stavu v těhotenství máme včas informovat svého lékaře. I zdánlivá „maličkost“ může totiž znepříjemnit těch krásných devět měsíců. A to by přece byla škoda…

Mykóza není tragédie
Vaginální mykóza je nepříjemným onemocněním vagíny, jejímž nejčastějším původcem je kvasinka „Candida albicans“. Odtud také pramení název kvasinková infekce. „Některé mikroorganismy, mezi něž patří i kvasinky přežívají v určitém množství uvnitř pochvy a vytváří tzv. normální vaginální prostředí. To ženě prospívá a nečiní jí žádné problémy. Pokud se však některý z těchto mikroorganismů z nějakého důvodu přemnoží, dojde k vaginální nerovnováze, která způsobuje typické potíže,“ říká gynekoložka Pavla Nováková. „Toto nepříjemné onemocnění se velmi často a opakovaně objevuje v těhotenství. Je to z největší pravděpodobností způsobeno změnou hladiny hormonů v krvi. Ženský hormon estrogen stoupá, zároveň s ním se zvyšuje hladina polysacharidu glykogenu v pochvě. Sliznice vagíny se stává citlivější a vnímavější k mykotickým infekcím,“ dodává MUDr. Nováková.

Klepněte pro větší obrázek

Jaké jsou příznaky vaginální mykózy?
Prvním příznakem obvykle bývá silné svědění, které signalizuje, že se mykotická infekce rozšířila na vnější část rodidel . Další typické a základní příznaky, že nepříjemné kvasinky dostihly i vás, jsou:

• Svědění uvnitř i vně rodidel

• Otok a silné prokrvení zevní části rodidel

• Pálení při močení

• Výtok, který může být zprvu řídký, později má bílou tvarohovitou konzistenci. V některých případech se neobjeví na prádle, ale zůstává uvnitř pochvy, kde tvoří hrudkovitou hmotu.

• Bolesti při pohlavním styku

• Tlak a bolest v podbřišku

Léčba vaginálních mykóz v těhotenství
V těhotenství je vždy nutné jakékoliv komplikace i nemoci konzultovat s lékařem a podrobit se příslušné léčbě. Léčba vaginálních mykóz v těhotenství je složitější a méně účinná. Po porodu a ustálení hladiny hormonů do normálu se vše upraví.

„Léčba vaginálních mykóz je většinou jednoduchá. Spočívá v zavádění speciálních kapslí či tablet dovnitř vagíny, případně v aplikaci (mazání) mastí na vnější podrážděnou část genitálu. U mužů se používá pouze mast. Pokud se infekce vrací, nebo v preventivní léčbě (při užívání antibiotik) se doporučuje užívání probiotik, k navození přirozené rovnováhy vaginálního prostředí,“ komentuje gynekoložka Nováková. 
 
Mnoho prostředků, které léčí vaginální mykózy je k dostání v lékárnách bez lékařského předpisu. „Rozhodně bych ovšem nedoporučovala zejména v těhotenství samoléčbu. Diagnostika a léčba gynekologa nebo porodníka je vždy lepší a rozhodně bezpečnější. Takže určitě by nastávající maminka měla nejprve konzultovat své obtíže se svým porodníkem, který jí navrhne nejvhodnější léčbu,“ dokončuje Pavla Nováková.

Text: Eliška Zikmundová
 
Betynka na Facebooku


Nejčtenější články