Šišlání u dítěte nepodceňujte! Kdy zajít k logopedovi?

Víte, že více než polovina předškoláků má problémy s výslovností nebo plynulostí řeči? Kdy zpozornět a vyhledat s ratolestí pomoc klinického logopeda? A tušili jste, že (nejen) při šišlání třeba bublifuk pomáhá trénovat mluvidla?
Šišlání u dítěte nepodceňujte! Kdy zajít k logopedovi?

Za posledních 10 let vzrostl počet dětí s diagnostikovanou vadou řeči o celých 30 procent. Jestliže se řeč nevyvíjí do konce třetího roku, jedná se již o opoždění ve vývoji řeči. Pokud tříleté dítě nemluví nebo jeho slovní zásoba obsahuje asi jen 30 slov, je nutné poradit se s pediatrem, který vám doporučí odborníka. Dítě totiž potřebuje zvýšenou péči, více podnětů k mluvení a pochvalu za snahu.

„V současné době se setkáváme s vysokým počtem vad řeči u dětí, kdy by již jejich řeč měla být v normě. K tomu, abychom postupně snižovali jejich počet, je nutné zahájit prevenci poruch řeči. Každá prevence má své specifické znaky a společné metody, které se postupně prolínají a doplňují. Základ tvoří citový a citlivý přístup k dítěti a rovněž správný řečový vzor. Dítě by mělo mít kolem sebe vzory správné, nemazlivé a přirozené výslovnosti. Řeč by rovněž měla být přiměřená duševnímu vývoji. Často bývá podceňována výchova již velice malých dětí. Vše, co dítě prožívá již od narození, co na něj působí v širším i užším slova smyslu, má svůj určitý význam,“ uvádí PaedDr. Ilona Kejklíčková Ph.D., klinická logopedka a zakladatelka kliniky Logo.

Patlavostí trpí stále více předškoláků! Co s tím a proč tuto vadu řeči neignorovat?

Patlavostí trpí stále více předškoláků! Co s tím a proč tuto vadu řeči neignorovat?

Nejde jen o sykavky a R!

„Jako máma dvojčat jsem zvyklá na to, že se děti doplňují, v našem případě natolik, že když děláme vajíčka natvrdo, Ondra jí žloutky a Silvinka zase bílky. Nemohlo mě tedy překvapit, že při plošné diagnostice ve školce byly moje děti odeslány k logopedce s tím, že chlapec nezvládá sykavky S, Z, C, zatímco dcerka řadu Š, Ž, Č. Opačně jim to šlo náramně, ovšem precizní výslovnost od sourozence jaksi neopíšete. Úderem pátých narozenin, což je optimální věk pro zjednání nápravy, jsme tedy zaťukali na dveře paní logopedky – a začali pěkně od L (napadlo by vás, že i tuhle nevinnou hlásku lze neumět?). Trvalo rok a půl, než děti s pomocí té andělsky hodné a trpělivé bytosti propluly všemi logopedickými úskalími – přes zmíněné sykavky až po obávané R, na Ř si pak už analogicky přišly samy, dcerka až na začátku první třídy,“ vzpomíná Simona R.

VIDEO: Aplikace, která pomáhá s rozvojem řeči

Bublifuk, píšťalka, elektrický zubní kartáček nebo lízátko

Klepněte pro větší obrázekVěděli jste, že bublifuk, píšťalka, elektrický zubní kartáček, lízátko, pitíčko s brčkem, foukací fixy, nafukovací balonky, ale i vaše malovátka a mnoho dalších obyčejných věcí vám pomůžou zábavně trénovat čelist a mluvidla vašeho dítěte? Jak je využít a další důležité informace o správném vývoji řeči, jeho stimulaci a také o tom, jak rozpoznat a napravit vady, se dozvíte v knížce PaedDr. Ilony Kejklíčkové: Vady řeči u dětí.

Logopedickou péči vždy má vést odborný logoped a rodiče s dítětem musejí zadané úkoly procvičovat. Někteří rodiče problém bagatelizují s tím, že ,však on se to časem naučí sám‘. Správné je ale nenechávat nic náhodě a podle rad logopeda poctivě nacvičovat. Čím dřív se dítě hlásky naučí, tím lépe,“ doporučuje PaeDr. Ilona Kejklíčková.

Říkadla a říkanky: Proč je děti potřebují a jak jim škodí, když je neznají?

Říkadla a říkanky: Proč je děti potřebují a jak jim škodí, když je neznají?

Role rodičů: Povídejte a motivujte

Role rodičů je zásadnější, než byste možná mysleli. Rodiče jsou nejdůležitější osoby ve vývoji každého dítěte. Jejich podpora i důslednost jsou základem úspěchu. Za každý pokrok je dobré syna či dceru pochválit i motivovat k další práci. Za větší úspěch můžeme dítě i odměnit. Nejde přitom o „úplatky“, ale právě o motivaci – zvlášť pokud některou z hlásek nacvičujete už týdny a měsíce, a pořád nic. „Nám paní doktorka, sama máma dvou holčiček, v krizi poradila zajít s dcerkou do hračkářství a nechat ji, ať si vybere ty nejhezčí samolepky – a za každé domácí cvičení (trvá maximálně deset minut, nebojte) si může jednu vybrat a nalepit. To vám bylo najednou horlivosti,“ říká Simona.

Opravování výslovnosti je důležité, ale ne vždy

Raději poučte i babičky a dědečky, ať to nepřehánějí, protože dítě tak snadno otrávíte (což jsem si uvědomila, když moje děti začaly svorně říkat „neopravuj mě“ místo „neotravuj mě“). Výslovnost lze pilovat logicky jen mluvením, takže ať potomek nedojde k závěru, že mlčeti zlato… „Opravování výslovnosti je důležité, ale jen v některé fázi řečové reedukace, obvykle tehdy, kdy již nové hlásky v řeči fixujeme,“ potvrzuje doktorka Kejklíčková.

Zápis: 8 dovedností, které musí vaše dítě umět

Zápis: 8 dovedností, které musí vaše dítě umět

Jak často opravovat?

Naše paní logopedka, ke které docházíme se synem, doporučuje opravovat jen během oněch deseti minut nácviku a pak už nechat dítě být. Jinak můžete pro zdárný vývoj řeči udělat „jen“ to, že budete s juniorem často a rádi mluvit o všem možném a rozhodně přitom nešišlat (a zakažte to i babičkám), číst mu, nejlépe každý den, společně si zpívat, říkat básničky a říkadla – zkrátka radovat se z toho, co všechno spolu můžete sdílet. A víte co, než se na výletě pustíte do vyprávění nejnovějších zážitků, slízejte zmrzlinu nebo lízátko – skvěle tím rozhýbete mluvidla. 

Řečové vady bývají důvodem k odkladu školní docházky, říká logoped. Které vadí?

Řečové vady bývají důvodem k odkladu školní docházky, říká logoped. Které vadí?

Mluvte už s nemluvnětem

Jak pomůžete svému zlatíčku, aby včas a dobře mluvilo? Často si už s miminkem povídejte tváří v tvář, aby mohlo sledovat vaše ústa. I oční kontakt je při tom důležitý. Používejte základní slova a krátké věty, pojmenovávejte, co právě děláte. Od 8. měsíce mu dávejte měkčí tuhá jídla, aby žvýkalo a trénovalo mluvidla.

Patlavost (porucha výslovnosti)

Je nejčastější porucha dětské řeči. Trápí asi 60 % předškoláků. „Každé dítě prochází obdobím, ve kterém při napodobování slyšených slov reprodukuje slova nesprávně. Za normálních okolností se vývojová patlavost upravuje spontánně. Jestliže dítě jen zaměňuje hlásku L za hlásky R a Ř, není důvod k obavám a stačí trpělivě procvičovat artikulaci formou hry, třeba zpíváním la, la, la,“ doporučuje PaedDr. Ilona Kejklíčková.

Úžasný bublifuk: Cvičí svaly okolo úst a zdokonaluje dýchání!

Úžasný bublifuk: Cvičí svaly okolo úst a zdokonaluje dýchání!

Koktavost (zadrhávání v řeči)

Tvoří jen 4 % logopedických onemocnění a řadí se mezi těžké poruchy komunikace. „Pokud se koktání projeví kolem třetího nebo čtvrtého roku, doporučuji návštěvu odborníka, protože v tomto věku ještě lze podchytit potíže v začátcích. Neléčení může způsobit zafixování poruchy a ta se pak stane celoživotním problémem,“ varuje lékařka.

Ale pozor, ne každé zadrhávání hned znamená vážný problém! „Kolem třetího roku mnoho dětí opakuje počátky slov, jako by zadrhávaly. Často jde jen o vývojové období, které do dvou měsíců spontánně odezní – obvykle pomůže, když rodiče vytvoří doma klidnou atmosféru.

Jestliže zadrhávání přetrvává, je nutné, aby dítě absolvovalo odborné foniatrické a logopedické vyšetření, aby se zjistilo, zda skutečně jde o koktavost, anebo jen o přechodnou záležitost v rámci určitého vývojového období,“ doplňuje lékařka a přidává osobní zkušenost: „Moje dcerka měla ve školkovém věku dvě výraznější „koktací“ epizody, na něž upozorňovaly i paní učitelky, ale pokaždé to samo přešlo. Zřejmě to souviselo se změnou prostředí – novou školkou.“

25 slov, která by mělo umět vaše dvouleté dítě

25 slov, která by mělo umět vaše dvouleté dítě

Víte, která souhláska nám dělá největší problém?

Víte, která souhláska nám dělá největší problém?

Hovno se neříká: Jak vysvětlit dětem, že jsou některá slova tabu?

Hovno se neříká: Jak vysvětlit dětem, že jsou některá slova tabu?

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články