Maminka.czPorod

V jaké poloze budete rodit? Porody na zádech jsou prý delší až o 20 minut

Alena Vlková 13.  9.  2018
Během porodu vystřídáte hned několik poloh. Které váš porod urychlí a usnadní? A které naopak pro vás a pro dítě vhodné nejsou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mezi lékaři je nejoblíbenější poloha vleže

Lékaři mají většinou nejradši polohu vleže nebo pololeže. Má to logiku – je pro ně přehledná. Přesto vám většina porodních asistentek řekne, že poloha vleže na zádech má k ideálu daleko.

Téměř nikdy ji svým klientkám nedoporučuje ani Kristina Neubertová Zemánková. Maximálně ve výjimečných případech, kdy je potřeba, aby se miminko srovnalo v porodních cestách.

„Poloha na zádech je totiž za normálních okolností velmi nevýhodná pro matku i dítě. K miminku se dostává méně kyslíku, což může způsobit vážné problémy. Žena navíc vnímá větší bolest, protože nemůže pohybem přirozeně s miminkem spolupracovat.

Věděli jste, že dítě při porodu spolupracuje?

To se pak rodí v podstatě do kopce a porod se tím nepřirozeně zpomaluje. V leže na zádech se navíc nemůže pohnout kostrč, aby udělala místo hlavičce miminka, a tím se reálně zmenšuje prostor v pánvi až o 30 procent.“

A co říkají výzkumy? Podle studií potřebují ženy rodící na zádech více nástřihů hráze než ženy rodící ve vzpřímené poloze. Dál se taky prokázalo, že porody na zádech jsou i o něco delší – u prvorodiček průměrně o 23 minut, u vícerodiček o 13 minut.

Poradí instinkt

„V první době porodní, v čase, kdy se žena otevírá, často bývají vhodné polohy v předklonu. Ženy se buď o něco opírají ve stoje, nebo jsou na všech čtyřech či v kleku a opírají se třeba lokty o postel. Velmi vhodné je, obzvlášť na začátku porodu, odpočívat – ideálně v leže na boku a s polštářem mezi koleny, aby byla pánev hezky uvolněná,“ popisuje Kristina.

„V závěru porodu, kdy miminko sestupuje porodními cestami dolů, většinou ženy volí vertikální polohy, kdy miminku pomáhá klesat gravitace. Příjemná je například poloha v podřepu nebo na porodní stoličce.“ Někdy může hodně pomoct partner – a ženu, zavěšenou kolem jeho krku, podpírat třeba ve stoje v „ploužákové poloze“.

„Na úplně posledních pár chvil, kdy miminko prochází přes hráz, je dobré volit polohu, ve které porod půjde pomaleji, aby se hráz mohla hezky rozvinout a žena nebyla poraněná,“ vyvozuje ze zkušeností porodní asistentka. Podle ní když miminko vystřelí ven moc rychle, riziko poranění se zvyšuje. Proto když už kousek hlavičky vykukuje z porodních cest, je opět výborná poloha na všech čtyřech nebo v kleku, případně na boku.

Každá žena preferuje jinou polohu

„Kdyby mě někdo nahrával v první době porodní na video, pak pustil zrychleně a doplnil příslušný klavírní doprovod, asi by z toho vznikla dobrá groteska,“ říkává kamarádka Jana, která rodila sice už před deseti lety, ale pokaždé, když živě popisuje svoje „kreace ve foyer porodní kóje“, jak říká nemocniční chodbě mezi sprchou a WC, působí to, jakoby rodila včera.

Když si žena potřebuje ulevit mezi kontrakcemi, uvelebí se kolikrát do těžko popsatelných poloh. Podle Janina partnera Marka prý chybělo málo, a i s tím obrovským břichem by si bývala dala nohu za krk.

Porodní příběh: Jak jsem rodila se sádrou na noze

Porodní asistentka Kristina už jistě taky viděla ledasjaké porodní výkony. „Někdy ženy volí poměrně podivné polohy, různě asymetrické. Sice to na první pohled může vypadat zvláštně a nepochopitelně, ale mám zkušenost, že je dobré ženám důvěřovat.

Ony nejlépe cítí, kde miminko v porodních cestách je a jak mu uhnout, jak mu udělat co nejvíce místa, aby mohlo pánví pěkně projít. Když přirozenou polohu ženy respektujeme, jsou porody nejbezpečnější. Ženy ví, jak rodit svá miminka.“ 

Proč rodíme vleže? 

PŘEHLED PORODNÍCH POLOH

1. Vsedě nebo polosedě. Zadní část lůžka je zvednutá, brada k hrudi, při tlačení pomáhá chytit nohy pod koleny nebo je zdvihnout do držáků. Čím kolmější poloha, tím větší tlak směrem dolů.

2. Vleže na zádech. Nevyužívá gravitace a obecně se nedoporučuje ani k běžnému spánku během těhotenství. 

3. Vleže na boku. Dobrá tehdy, postupuje-li porod příliš rychle nebo při problémech s hemoroidy. Je gravitačně neutrální a žena si v ní odpočine. Je taky dobrá pro správný vstup hlavičky do pánve. Leží se na tom boku, kde jsou zádička dítěte (což poradí asistentka). Horní nohu položíte do speciálního korýtka nebo vám ji při kontrakci může pomoct přitáhnout k hrudi váš partner. Pokud porod nepostupuje, měla by rodička přejít do jiného polohy.

4. Na porodní stoličce. Výborně využívá gravitace, zvětšuje pánevní dno, ale nedoporučuje se na moc dlouhou dobu, protože může dojít k otoku vnějších rodidel a ke zvýšenému riziku poranění. Není vhodná při zadním postavení (když zádička miminka směřují k zádům matky).

5. Ve dřepu. Pokud vám asistentka řekne, že má miminko dotočenou hlavičku a sestouplou na úroveň trnů sedacích kostí, můžete si i dřepnout. Je jasné, že ve dřepu miminko postupuje rychleji dolů. Můžete dřepět buď čelem k partnerovi nebo zády k němu a opírat se o něj. Kvůli případnému otoku vnějších rodidel a zvýšenému riziku poranění by neměla rodička dřepět moc dlouho.

Další krásná zpráva. Andrea Růžičková (Kerestešová) čeká miminko

6. Ve stoje v předklonu. Můžete být opřená o zeď, žebřiny nebo partnera, můžete se také zavěsit rukama za pásy – pokud to zařízení, ve kterém rodíte, umožňuje. (Tak se rodilo ve starověkém Řecku nebo Římě.) Stoj vede k lepší rotaci miminka, pomáhají i houpavé pohyby pánve. Tato poloha zmírňuje bolesti zad a zvětšují taky pánevní vchod. (Předklonu se dá pochopitelně využít i v kleku, opřená například o míč nebo gauč.)

7. Na čtyřech. Taktéž pomůže rotaci miminka a snižuje otok zevních rodidel. Pokud vás při ní pobolívají ruce, opřete se o hromadu polštářů.

8. Asymetrické polohy. Jedna noha na lůžku, druhá na zemi, v sedě jedna pokrčená, druhá pod sedícím tělem a tak dále a tak dále. Pokud vás neomezuje epidurál nebo jiná závažná věc, ulevit si můžete v podstatě jakkoli.

Jaká porodní poloha byla pro vás ideální?

Proč rodíme vleže? Může za to i král Ludvík XIV., chtěl mít lepší výhled
Matka rodila na zahradě, kde si hrály děti. Porod natočila a zveřejnila
Co je to APGAR skóre a kdo tuto zkratku vymyslel? Podívejte se na video

 

Témata: Těhotenství, Video, Porod, Miminko, Pánevní dno, porodní poloha, První pohled, Dřep, Řím, Klientka, Vnější rodidla, Předklon, Groteska, Velký tlak, Stoj, Tlačení, Ludvík XIV, Řecko, Jana, Orgasmický porod, Pól, Poslední pár, Porodní příběh, Asistentka, Gravitace