Úzkosti a strachy v těhotenství

Které myšlenky a pocity nás straší a proč škodí nám i dítěti?
Úzkosti a strachy v těhotenství
Těhotenství se odpradávna nazývá jiný nebo požehnaný stav. V dávných dobách byly těhotné ženy téměř posvátné. Okolí na ně bralo ohledy, nad nastávajícími matkami držely ochrannou ruku zralé ženy. Těhotné se měly dívat na hezké obrázky, nestrachovat se a bývaly svým okolím v rámci možností hýčkány. Na druhou stranu je nikdo neodrazoval od tělesné aktivity.
 
Moderní doba, zdá se, přistupuje k těhotenství úplně naopak. Těhotenství není vnímáno jako fyziologický stav, ale ženy jsou považovány za pacientky, a k tomu se přidávají další nervující momenty.
 
Strachy moderní doby
Jaké strachy a úzkosti prožívají těhotné přicházející do mé ordinace?
 
Nejzásadnější je pro ně strach o nenarozené dítě, strach z toho, aby nebylo postižené.
 
Strach z porodu a strach ze smrti u porodu. (Odmítáme snášet bolest, na všechno bereme„utlumováky“.)
 
Ženy, které počaly díky umělému oplodnění, mají obavy ještě intenzivnější. Často i popisují pochybnosti, zda vůbec jsou těhotné.
 
Následují obavy z vyšetření, z poporodní deprese a z neschopnosti milovat své dítě. (Jsme zvyklé plánovat, a to, co nejde „ošéfovat předem“ nás vyvádí z míry.)

Nejsem přece žádná padavka
Mnohdy těhotnou ženu, která cítí úzkost, postihuje až panika a následně výčitky svědomí – stresuje se z toho, že se stresuje. Protože jsme odmala vychovávané, abychom byly sportovní holky do nepohody, cítíme se nepatřičně, když se nám najednou klepou kolena. Proto je jen málo těhotných žen schopných o svých úzkostech mluvit i s blízkými a trápí se o samotě. Problém se tím prohlubuje. A naopak, když o tom mluvíme nahlas s osobou, která nás podpoří, děláme první krok k osvobození. „Bubáky“ jsme pojmenovaly. Iracionální strach z nich je totiž třeba přetavit do něčeho konkrétního a vyhýbat se situacím, které tento strach způsobují.

Je libo vyšetření?
Jak se české těhotné ženy dostávají do situací, kterých se bojí? Většina z nich vnímá vyšetření tak, že dělají něco pro zdraví svého dítěte. Jenže žádné vyšetření nezajistí miminku v břiše maminky zdraví. Principem není léčba, ale odhalení případné nemoci. Ale i v situaci, kdy je vše s miminkem v břiše v pořádku a lékař ženu o výsledku vyšetření objektivně a srozumitelně informuje, může její psychika spustit obranný mechanizmus pochybností. Nedošlo přece jen k chybě? Nespletl se pan doktor? Bez možnosti ověřit si své pochybnosti, vyžadují další vyšetření, jež však nepřináší skutečné uklidnění, ale právě naopak. A spirála pochybností se začíná roztáčet.

„Sto padesát“ ultrazvuků
V poslední době jsem si všimla až nutkavé závislosti matek na vyšetření ultrazvukem. Ultrazvukové vyšetření namnoze maminky vyžadují při každé návštěvě svého gynekologa. Důsledek? Nastávající maminky přestávají věřit a rozumět samy sobě. Přestávají být v intuitivním a emočním kontaktu se svým nenarozeným dítětem. Něco cítí, ale potřebují „doklad“ a důkaz, jestli náhodou necítí špatně! Nejistota se stupňuje... jenže žádný ultrazvukový snímek je stejně nespasí.

Kudy ven z bludného kruhu?
Jak se během těhotenství emocionálně připravit na mateřství a pracovat se strachy? Zkuste se zamyslet nad následujícími zásadami. Shodují se s postoji americké psychoterapeutky Isabel B. Kirk, která provozuje skupinovou, párovou a individuální psychoterapii. Některé body jsem přidala a jiné přizpůsobila české realitě:

Těhotenství je čas na změny
Nikdy už život nebude jako dřív a je třeba si to v plné síle uvědomit a připustit. Od prvního okamžiku těhotenství pokládáme základy pro:
 
zdravý vývoj dítěte
 
správnou přípravu matky
 
silné pouto mezi matkou a dítětem
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Fitcentrum pro duši
Tělo je viditelné a hmatatelné, takže o ně s patřičnou vážností pečujeme už před početím. Od duše, kterou nikdy nikdo neviděl, očekáváme, že se zmátoží tak nějak sama. Nezmátoží. O psychickou pohodu v těhotenství a psychickou připravenost k porodu a období po něm je potřeba cíleně pečovat.
Zde jsou některá z hlavních témat k zamyšlení.
 
Jsme ženy mnoha rolí – dcery, partnerky, kolegyně, kamarádky, profesní odbornice ... a to má své psychologické důsledky. Právě teď přidáváme další. Mateřskou. Jen žena sama si stanovuje, jaká role je pro ni důležitá. Poctivě si odpovězte i na to, jestli ve vás mateřská role vytváří vnitřní konflikt nebo konflikt s ostatními rolemi. To je pro vašeho potomka zásadní. Lidská potřeba blízkého vztahu s pečovatelem je vlastní každému z nás – stejně jako potřeba jídla, tepla a ošacení. A hlavní význam rodičovství je právě v blízkém emocionálním propojení se svým dítětem! Pokud se necítíte jistá v kramflecích, zvažte návštěvu prenatálního kurzu, abyste se naučila způsobu bondingu (podpora raného kontaktu mezi maminkou a narozeným miminkem v prvních 12 hodinách jeho života.)
 
Zhodnoťte váš partnerský vztah. Myšlenka, že dítě vyřeší problémy, je stará nebezpečná pověra, na kterou každoročně doplácí tisíce párů. Pokud máte vy a váš partner v současnosti nějaké problémy, řešte je teď, a ne až po porodu. Ještě žádné dítě zázračně vztah nezachránilo. Naopak s jeho příchodem stoprocentně zažijete stresující chvíle. Oba budete potřebovat solidní základ postavený na vzájemné důvěře a komunikaci, abyste je úspěšně přestáli.
 
Akceptujte, že se občas budete cítit hůř a snažte se s tím úporně nebojovat. Skoro všechny těhotné ženy jsou náchylné k emocionálním výkyvům způsobeným velkou produkcí hormonů. Přesto se snažte všímat si hormonální nerovnováhy, hlavně u estrogenu (nízká hladina způsobuje depresi, vyčerpanost a letargii) a progesteronu (zvýšená podrážděnost, úzkost a nervozita).
 
Zamyslete se, jak si péči o domácnost v těhotenství ulehčit. Co zvládne manžel, s čím vám může pomoci rodina nebo placená osoba? Je opravdu nutné žehlit i ručníky a ponožky? Těhotenství není vhodný čas na to, abyste byla superžena, a pokud nepožádáte o pomoc, budete vyčerpaná a udolaná. Někteří lidé by vám rádi pomohli, ale jsou příliš ostýchaví, aby se vměšovali. Jasně vyjádřete, kdy a jak vám mohou pomoci.
 
To, že právě teď lezou ze skříní kostlivci, je nepříjemné, ale normální. Na povrch vyplavou vztahové záležitosti, obavy, strachy a způsob, jakým zvládáme krize. Vztah s matkou, sebedůvěra, důvěra v druhé, že tu pro vás budou – paří mezi hlavní věci, se kterými se těhotné ženy potýkají, ať si to uvědomují, nebo ne. Pokud jste příliš ve stresu, často v depresi nebo máte v anamnéze psychické problémy, pracujte s tím a nebojte se požádat o pomoc. Jestliže trpíte nebo jste v minulosti trpěla poruchou příjmu potravy, nízkou sebeúctou, či máte problém s tím, jak vypadá vaše tělo, můžete být v období těhotenství obzvláště zranitelná. Nový výzkum v Londýně odhalil, že u každé padesáté ženy vznikne v těhotenství porucha příjmu potravy. Vaše vnímání sebe sama v období těhotenství je velmi důležité. Ženy s dobrou sebeúctou se v těhotenství většinou cítí dobře, a ženy s nízkou sebeúctou mohou prožívat komplikace. Platí, že konzultace se specialistou je v pořádku, pokud cítíte, že ji potřebujete.
 
Naučte se, jak své manželství udržet v rovnováze i s dítětem. Pamatujte, že i když začleňujete do svého života další roli, je důležité nevzdávat se úplně všech ostatních. Podle magazínu Journal of Personality and Social Psychology ovlivňuje dítě manželství takovým způsobem, jaký novopečení rodiče nepředpokládali. Mnoho párů a mužů si stěžuje, že po narození dítěte už matka nemá na ně a jejich vztah čas ani energii. I ti nejzdatnější muži vás i váš vztah stále potřebují. Pamatujte, že obě tyto role jsou důležité a jeden z největších darů, které svému dítěti můžete dát, je silné a zdravé manželství.
 
Plánujte a laďte váš nový život. Pokuste se vybudovat nový a vybalancovaný životní styl. Mějte na mysli, že ačkoli mateřství je vaší hlavní prioritou, zejména zpočátku, vyčleňte si nějaký čas k péči o sebe, o váš vztah, od kterého se budete k dítěti vracet. Všeho moc škodí, i těch nejlepších věcí. Proto dodejte pestrost vašemu životu, životu vaší rodiny i vašeho dítěte.
 
Text: Michaela Mrowetz
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články