Maminka.czDěti

Úžasný bublifuk: Cvičí svaly okolo úst a zdokonaluje dýchání!

Martina Machová 28.  4.  2018
Slyšeli jste už o „terapeutickém“ využití bublifuku např. v logopedii?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jen těžko byste hledali dítě, které by alespoň chvíli nebavilo foukat půvabné duhové bublinky z geniálně jednoduché hračky, která spatřila světlo světa pravděpodobně již v 17. století! Ano, jde o bublifuk, hračku, která děti už mnoho desítek let nejen baví, ale i učí. A co kromě zábavy může bublifuk či spíše vyfukování bublinek dětem přinést?

Bublinková posilovna

Dle logopedů, z nichž někteří používají bublifuky přímo ve své praxi, pomáhá používaní bublifuku – přesněji samotné vyfukování bublin a vědomé ovládaní délky a síly dechu v posilování svalů okolo úst. Dalším skvělým benefitem při používání této užitečné hračky je trénink a zdokonalování dýchání. Správné dýchání a vědomá kontrola dechu pak hrají důležitou, avšak občas poněkud podceňovanou roli v rozvoji řeči.

Víte, která souhláska nám dělá největší problém?

Bublám a jsem úžasně „koncentrovaný“

Nejrůznější dechová cvičení a techniky jsou u mnoha dospělých velmi populárním a osvědčeným prostředkem a pomocníkem, který napomáhá zklidnění, soustředění a koncentraci. Ukazuje se, že práce s dechem a kvalitní dýchání je důležitou podmínkou dobré fyzické kondice a zdraví.

V těchto souvislostech je bublifuk pro neposedná dítka velmi zajímavou „terapeutickou“ pomůckou – ostatně i v logopedických ordinacích se někdy bublifuky využívají v rámci zábavné „rozcvičky“ na začátku samotného procvičování a učení.

Vždyť „výroba bublin“ není nic jiného než soustředěná práce s dechem. Například opravdu velkou bublinu nelze vyrobit bez potřebného soustředění na dlouhý a pomalý výdech!

Český bublinář ve světové špičce

Možná jste netušili, že jeden z nejlepších bublinářů současnosti pochází z České republiky. Profesionální bublinář Matěj Kodeš je držitelem 11 světových rekordů.

Tomuto fenomenálnímu bublináři se podařily takové kousky, jako jsou: uzavřít do jedné bubliny 3 vozy VW Passat či nákladní Renault Truck, umístit do jedné bubliny 214 lidí, vyrobit největší volně letící bublinu o velikosti 20,57 m3 či nejdelší bublinový tunel na světě čítající úžasných 24,1 m! Úžasné jsou i jeho „kousky“ s kouřovými bublinami, ale do těch se, doufáme, žádný malý bublinář pouštět nebude.

VIDEO: Aplikace může pomoci dětem s rozvojem řeči

Proč to dítě nemluví? 6 hlavních příčin opožděného rozvoje řeči
Vývoj řeči aneb jak rozmluvit vaše dítě? Pomůžou knížky i říkanky
Ideální stav rozvoje řeči existuje málokdy
Témata: Děti, Logopedie, bublifuk, oko, sval, Renault, Správné dýchání, Světový rekord, Dýchání, Používání, Velká bublina, Dech, Kontrola, Posilování, Česká republika, Bublinková, Bublina, Procvičování, Ústa