Maminka.czRecepty

Úžasná dýňová polévka, která chutná i batolatům!

Martina Machová 14.  10.  2018
Dýně je úžasná zelenina s obrovskou škálou využití. Najdeme v ní mnoho minerálních látek a také betakaroten. Dýně nepatří mezi druhy zeleniny vyvolávající alergické reakce, a proto se výborně hodí do jídelníčku malých strávníků. Výborně chutná zejména jemná krémová polévka, kterou můžete zpestřit křupavými krutónky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dýňová polévka chutná nejen dětem, ale prospívá i maminkám – dýně je nízkokalorickou zeleninou s vysokým obsahem vlákniny – tedy úžasná zdravá dietní potravina. Jemná „dýňačka“ zachutná i tatínkům, ale těm raději neříkejte, že hlavní ingrediencí je dýně, možná by se lekli a skvělou polévku ani neochutnali (nechuť mužů k dýním je zvláštní; možná jim slovo dýně připomíná slůvko „tchyně“, kdo ví).

„Dýňačka“ připomíná chutí svíčkovou omáčku a stejně jako zmíněný skvost naší národní kuchyně ji můžete ozdobit kopečkem kysané smetany nebo šlehačky. Dětem v ní chutnají křupavé krutónky z osmažené housky, tatínkům proužky opražené voňavé slaniny. Skvělá je i sypaná parmezánem a sekanou petrželkou.

Máte rádi halloweenské dýně? Tato dýňová umělecká díla vás dostanou

Dýně: vitamíny, minerály a minimum tuku!

Tykev neboli dýně je zelenina, členové rodiny tykví jsou velmi rozmanití, a to jak velikostí, tak druhem i barvou. My se dnes zaměříme zejména na dýně HOKKAIDÓ, které patří mezi nejchutnější. Nicméně uvedenou polévku lze uvařit i z větších, nápadně oranžových plazivých dýní, které rostou na nejednom českém kompostu.

Dýně obsahuje 80 až 90 % vody (dle druhu), v oranžových dýních je velmi významné množství betakarotenu, dýně dále obsahují vitamíny řady B a malé množství vitamínu C. Z minerálních látek jsou zastoupeny železo, hořčík, sodík a draslík.

V mnohdy obrovských plodech je jen stopové množství tuku, menší množství jednoduchých cukrů a rostlinných bílkovin, zato však hojnost vlákniny. Z pohledu potravinových alergií jsou tykve jedním z druhů zeleniny, u kterých jsou potravinové alergie vcelku vzácné.

Podzimní dekorace, kterou hravě zvládnete. Udělejte si vázu z dýně

„Dýňačka“ (recept je vyzkoušený a mlsnými jazýčky prověřený)

1 kg dýně HOKKAIDÓ, 3 střední brambory, 2 střední mrkve, 1 střední cibule, 3 stroužky čínského česneku (nebo jeden velký stroužek českého), polévkové koření dle rodinných zvyklostí, 3 bobkové listy, lžička sušeného rozmarýnu, lžíce olivového oleje
(Dle chuti: kysaná smetana nebo hustá neslazená šlehačka, parmezán, slanina, opečené krutónky z housky, pokrájené olivy, sekaná petrželka)

POSTUP: Příprava polévky nezabere mnoho času; „dýňačka“ je za chvilku hotová v papiňáku, ale lze ji uvařit i v normálním hrnci. Na dno papiňáku či hrnce nalijte olej, zpěňte cibulku, přidejte na kostky pokrájenou dýni a rychle osmahněte, pak podlijte vodou (zhruba 1,5 l), přidejte pokrájenou mrkev a brambory, vsypte polévkové koření, prolisovaný česnek, tymián a bobkové listy.

V papiňáku duste cca 7–10 min. od uzavření ventilu, v běžném hrnci vařte do změknutí zeleniny. Vše rozmixujte ponorným mixérem, v případě potřeby dosypte polévkové koření nebo sůl. Na talíři dozdobte dle chutí strávníka.

Polévku, stejně jako zbytek velké dýně, lze bez problémů zamrazit. Dýně po rozmrazení měkne, a proto se pak hodí spíše na polévky, omáčky apod.

Video: Udělejte si dýňovou polévku podle našeho receptu

Bomba plná vitamínů? Dýně!
Máte rádi halloweenské dýně? Tato dýňová umělecká díla vás dostanou
6x oranžové dobroty z dýně
Výživa a stravování

6x oranžové dobroty z dýně

Témata: Zdraví, Recepty, Výživa a stravování, Dětský jídelníček, Chuť, sekaná, polévka, Dýňová polévka, Strávník, Potravinová alergie, Dýně, Umělec, Cibule, Šlehačka, Olivový olej, Rodinný zvyk, Alergická reakce, Petrželka, Papiňák, Slanina, Hokaido, Lžíce olivového oleje, Druh zeleniny, Minerální látka, Hořčík, Zdraví na Heureka.cz