Už je zase nemocné...

Začíná to nenápadnou rýmičkou. Během pár hodin jsou z toho velké potíže, které pěkně potrápí nejen dítě, ale i jeho rodiče.
Už je zase nemocné...

Nic si nemůžete naplánovat. Nikdy totiž dopředu nevíte, jestli se do vašeho roztomilého kluka nebo holčičky v noci nepustí horečka a neodsoudí vás zůstat – a ne jeden den – doma. Ať už je trápí rýma, kašel nebo třeba komplikovanější onemocnění, stejně budete mít co dělat, abyste je udržela v postýlce. Zatímco některé malé děti choroba úplně ochromí, jiné ani moc nemocně nevypadají. Ale o to hůře jim může být. Podle pediatrů může i banální rýma, se kterou my dospělí (bohužel) běžně chodíme do práce, pro batolátko znamenat velké oslabení organismu. A co teprve když se z ní vyvine nepříjemná viróza nebo dokonce zánět nosních dutin či středního ucha. Tak malé děti totiž na rozdíl od větších sourozenců smrkat pořádně nedovedou, a tak se jim dostává rýma tam, kde nemá co dělat.

Když se to stane jednou a mrňous je zase v pořádku, oddechnete si. Ale rýma – ať léčená, nebo neléčená – se ráda vrací. A nejen ona. Platí to i pro další nemoci, jako jsou záněty nosohltanu, laryngitidy, záněty nosních dutin, průdušek či středního ucha... Je-li v posteli počtvrté za sebou, bojíte se každého dalšího dne. Znamená to, že má oslabenou imunitu. Každá nemoc je velká zátěž nejen pro dítě samotné, ale také pro celou rodinu. Je to totiž zkouška vašich nervů a trpělivosti.

Pokud je vaše dítě v zimě často nemocné, nezbývá než „hasit“. A léčit je podle doporučení lékaře. Ale zároveň přemýšlet nad tím, jak v „mezidobí“, kdy mu nic není, posilovat jeho imunitu. 

Naše rady
I když dítě zrovna nemocné není, vytvořte mu doma mikroklima. Vzduch by neměl být vlhký, jen když marodí, ale i v době, kdy kypí zdravím. Vyschlé sliznice viry a bakterie přímo pobízejí, aby se tam uchytily.

Často doma větrejte, ale vždycky jen krátce. O průvan nebo „vymrzlý“ byt není co stát. Nezapomeňte na to, že malé (ale často i ty větší) děti vystrkují zpod přikrývky nožky, někdy spí odkryté úplně. Horko by sice v pokoji být nemělo, ale všeho moc škodí – a k prochladnutí při odkrytých zádech a osmnácti stupních v místnosti je jen krůček.

Postarejte se, aby dítě mělo v zimě dost vitaminů. Říká se, že céčko je pro imunitu totéž jako motor pro auto. Jeden vitamin samozřejmě nestačí. Jídelníček by měl být pestrý a bohatý. Vynechte „kokinka“ a sáhněte raději po jablíčku. Zdá-li se mu moc obyčejné, připravujte mu „sladký“ ovocný salát – ovoce v něm můžete podle chuti obměňovat.

I když jsou někdy výpravy s batolaty o nervy, choďte s dítětem často ven. Vyhýbejte se ale smogové peřině, ve které se špatně dýchá, při velkých mrazech nebuďte venku dlouho.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články