Maminka.czTěhotenství

Uvažujete o odběru pupečníkové krve? Prozradíme vám vše, co vás může zajímat

Markéta Novák Matějková 23.  8.  2016
Určitě už jste slyšeli o možnosti odběru a následného uchovávání pupečníkové krve při porodu novorozence. Pupečníková krev může sloužit jako alternativa kostní dřeně a lze jí léčit různé druhy vážných onemocnění. Nabídka bank pupečníkové krve je u nás poměrně široká, ovšem i tak je dobré si zjistit před odběrem co nejvíce informací.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co to je vlastně pupečníková krev? Pod tímto názvem se skrývá krev obsažená v placentě a pupeční šňůře. Pupečníková krev zajišťuje výměnu živin a kyslíku mezi matkou a plodem a zároveň chrání plod před potenciálně škodlivými látkami. Jedná se o krev, která se nemísí s krví matky a která obsahuje různé typy kmenových buněk.

Pupečníkovou krev lze zamrazit a uchovávat ji v tekutém dusíku po řadu let. V případě, že se rodiče rozhodnou pro tuto volbu, provádí se její odběr bezprostředně po porodu dítěte. Odběr pupečníkové krve může být proveden buď odběrem z cévy pupeční šňůry, která se po porodu dítěte přeruší a pomocí odběrové soustavy se čerpá pupečníková krev, nebo kombinovanou metodou, kdy je  po přerušení pupečníku proveden odběr z cév pupeční šňůry a následně po porodu placenty se čerpá pupečníková krev i z povrchových cév placenty.

Odběr neudělají všude

Odběr pupečníkové krve však není standardním výkonem, neboť na něj musí být porodnický personál vyškolen a navíc zdravotnické zařízení musí mít na to potřebné vybavení. O odběru pupečníkové krve byste tedy měla být přesvědčena již v těhotenství, kdy je vše potřebné pro odběr potřeba zajistit s předstihem. 

 

Pupečníková krev zajišťuje výměnu živin a kyslíku mezi matkou a plodem a zároveň chrání plod před potenciálně škodlivými látkami.

 

V současné době mají maminky možnost odběru pupečníkové krve prostřednictvím Národního Tkáňového Centra a.s. v celkem již 35 porodnicích. O jaké porodnice u nás se jedná, se můžete podívat přímo na stránkách www.natic.cz.

Jak pro matku, tak i dítě je odběr bezpečný a naprosto bezbolestný. Při sebelépe naplánovaném odběru pupečníkové krve však maminka musí být připravena i na to, že se odběr nepovede. Především se může jednat o vzniklé komplikace po porodu, kdy není na odběr čas a lékař se musí soustředit na zdraví rodičky a novorozence.

Pokud se rozhodnete pro odběr pupečníkové krve, můžete si vybrat, zda ji využijete v budoucnu pro své vlastní účely a uschováte si ji v bance pupečníkové krve nebo ji můžete darovat a nechat zapsat do mezinárodního registru. Zatímco první varianta je logicky zpoplatněna, dárcovství, které zajišťuje Banka pupečníkové krve, je zdarma.

Dárcovství také nepodléhá honorářům, takže maminka nemůže počítat s nějakou finanční podporou. Navíc veškeré „papírování“ si před odběrem budete muset „vyběhat“ sama. Odměnou je potom myšlenka, že právě váš odebraný štěp může pomoci nemocnému, který nemůže například najít ideálního dárce kostní dřeně.

Banky pupečníkové krve

V případě, že si rodička přeje uchovat pupečníkovou krev pro vlastní účely, může se obrátit na některou ze soukromých firem, které zprostředkování odběru a jeho následné uložení nabízí. Cena v jednotlivých bankách se může lišit, přesto by maminka měla počítat s tím, že za odběr zaplatí kolem dvaceti tisíc korun a dále musí počítat s ročními poplatky za skladování odebraných kmenových buněk.

Zázračná pupečníková krev. Nechte pupečník dotepat

Ty se mohou pohybovat až do výše dvou tisíc za rok. Buňky se skladují obvykle po dobu dvaceti let. Banky obvykle před uplynutím lhůty kontaktují vlastníka, aby se o budoucnosti vlastní krve rozhodl sám. Z medicínského i právního hlediska se má totiž za to, že pupečníková krev je tkáň, a náleží dítěti. Z toho vyplývají veškeré důsledky z aplikace zákona o rodině.

Proč právě pupečníková krev?

Kmenové buňky z pupečníkové krve lze využít nejen pro potřebu vlastního dítěte, ale také mezi sourozenci, stejně jako pro zcela cizího člověka, například v rámci dárcovství. Pokud shrneme situaci, v současné době se jako nejpravděpodobnější jeví využití pupečníkové krve k regeneraci orgánů a tkání, které jsou poškozeny například úrazem (poranění míchy), hypoxií (hypoxická encefalopatie nebo dětská mozková obrna, stavy po mrtvici, po resuscitaci, dušení apod.), autoimunitním procesem a na tyto stavy probíhá řada klinických studií.

Na závěr je třeba zmínit, že přestože přáním každého rodiče, který se pro odběr pupečníkové krve rozhodne, je její nevyužití, bere to většina z nich jako jakousi „pojistku“ pro případ, že by jejich dítě v budoucnu onemocnělo. Právě pupečníková krev jim dodává jistotu, že pro své dítě udělali maximum.

Co vědět při dárcovství pupečníkové krve

  • Darování pupečníkové krve je bezplatné, nic za něj neplatíte, ale také žádnou kompenzaci nedostate.
  • Dárkyní může být kterákoliv zdravá žena, která se musí nejprve podrobit všem předepsaným testům a vyšetřením, která jsou stejně v těhotenství nezbytná. Počítejte také s krevními testy během porodu.
  • Porod musí probíhat v porodnici, kde se odběry pupečníkové krve provádějí.
  • Půl roku po porodu budete muset opět na kontrolní krevní testy a pediatr bude muset vyplnit dotazník o zdravotním stavu vašeho miminka.
  • Teprve když jsou všechny náležitosti v pořádku, může být pupečníková krev zařazena do Českého registru dárců krvetvorných buněk.
Komplikace s pupečníkem - na ultrazvuku opravdu nejsou vidět?
Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Placenta, dětská mozková obrna, Obrna, Honorář, Banka, Mozková obrna, Zdravá žena, Pupečník, Darování, Dárce, Zdravotnické zařízení, Odběr, UVA, Baňka, Cizí člověk, Dárcovství, Muž, Kostní dřeň