Upečte si s dětmi: Croissanty s nutellou

Je na vás, zda koupíte hotové těsto a croissanty tak budou copydup nebo si budete chtít vyrobit s láskou to domácí.
Upečte si s dětmi: Croissanty s nutellou

Croissanty s nutellou - pochoutka pro víkendovou svačinku 

V prvním případě kupovaného těsta je příprava velmi rychlá, v případě doma vyráběného pomalejší, ale zase má své výhody - víte, co jíte.

Množství: 6 kusů                                                  Příprava: 35 minut

1 balení těsta na croissanty, 6 lžic nutelly nebo arašídového másla, 1 vejce, plátkové mandle na posypání

Croissant: Víte, že...

  • předchůdcem dnešního croissantu je prý rakouský sladký rohlík Kipferl, vyráběný už od 13. století 
  • spojení croissantu a Francie platí od r. 1839, kdy rakouský dělostřelecký důstojník August Zang založil v Paříži vídeňskou pekárnu, rychle tak vznikla imitace Kipferlu - croissant 
  • croissant znamená půlměsíc 
  • od druhé půlky 19. století je považován za standard francouzské snídaně. 

Postup: Troubu zapněte na 180 °C. Těsto rozbalte a rozdělte na předkrájené trojúhelníky. Doprostřed každého naneste lžíci nutelly a od širší části směrem ke špičce zarolujte jako rohlík. Položte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby špička těsta byla pod rohlíkem (ten by se jinak rozbaloval). Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí. Podle návodu na obalu těsta pečte asi 20 minut dozlatova.

Těsto doma s láskou vyráběné 

1 a 1/2 hrnku vlažného mléka,  1/4  hrnku cukru (nejlepší je poctivý třtinový, dá těstu medovou chuť),  3 a 3/4 hrnku hladké mouky, 14 g instantního droždí, lžíce mořské soli, 340 g másla a 1 vejce 

Postup: Smícháte vlažné mléko s cukrem a droždím - necháte vzejít kvásek. Poté ho smíchejte s moukou a solí. Máte-li kuchyňský robot, půjde to rychleji. Jde o to vypracovat velmi jemné a velmi hladké těsto. V robotu jej nechte alespoň 10 minut. Přendejte na vál a ještě několikrát propracujte rukama, můžete přidat trochu mouky, výsledné těsto má být hladké a trošku lepivé. Těsto pak zabalte do fólie (tvarově by se mělo blížit obdélníku o tloušťce 3-4 cm) a nechte jej vychladit v lednici zhruba hodinku. 

Tady je videonávod, jak z vychlazeného těsta vykouzlit croissanty. 

Poskládejte croissanty na plech, potřete rozšlehaným vejcem, nechte ještě 1,5 až 2 hodiny kynout v teple a pak je vložte do vyhřáté trouby (horkovzduch na 200°C). Pečte 10 minut, barva napoví!  


Upečte si s dětmi: Křehké kytičky s marmeládou  

Upečte si s dětmi: Křehké kytičky s marmeládou  

Zdravá dobrota: Upečte si vločkový štrúdl

Zdravá dobrota: Upečte si vločkový štrúdl

Poradíme vám, jak vybrat kvalitní čokoládu na vaření. Dobrá nemusí být drahá

Poradíme vám, jak vybrat kvalitní čokoládu na vaření. Dobrá nemusí být drahá

 

Betynka na Facebooku