Upečte si s dětmi: Croissanty s nutellou

Je na vás, zda koupíte hotové těsto a croissanty tak budou copydup nebo si budete chtít vyrobit s láskou to domácí.

Croissanty s nutellou - pochoutka pro víkendovou svačinku 

V prvním případě kupovaného těsta je příprava velmi rychlá, v případě doma vyráběného pomalejší, ale zase má své výhody - víte, co jíte.

Množství: 6 kusů                                                  Příprava: 35 minut

1 balení těsta na croissanty, 6 lžic nutelly nebo arašídového másla, 1 vejce, plátkové mandle na posypání

Croissant: Víte, že...

  • předchůdcem dnešního croissantu je prý rakouský sladký rohlík Kipferl, vyráběný už od 13. století 
  • spojení croissantu a Francie platí od r. 1839, kdy rakouský dělostřelecký důstojník August Zang založil v Paříži vídeňskou pekárnu, rychle tak vznikla imitace Kipferlu - croissant 
  • croissant znamená půlměsíc 
  • od druhé půlky 19. století je považován za standard francouzské snídaně. 

Postup: Troubu zapněte na 180 °C. Těsto rozbalte a rozdělte na předkrájené trojúhelníky. Doprostřed každého naneste lžíci nutelly a od širší části směrem ke špičce zarolujte jako rohlík. Položte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby špička těsta byla pod rohlíkem (ten by se jinak rozbaloval). Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí. Podle návodu na obalu těsta pečte asi 20 minut dozlatova.

Těsto doma s láskou vyráběné 

1 a 1/2 hrnku vlažného mléka,  1/4  hrnku cukru (nejlepší je poctivý třtinový, dá těstu medovou chuť),  3 a 3/4 hrnku hladké mouky, 14 g instantního droždí, lžíce mořské soli, 340 g másla a 1 vejce 

Postup: Smícháte vlažné mléko s cukrem a droždím - necháte vzejít kvásek. Poté ho smíchejte s moukou a solí. Máte-li kuchyňský robot, půjde to rychleji. Jde o to vypracovat velmi jemné a velmi hladké těsto. V robotu jej nechte alespoň 10 minut. Přendejte na vál a ještě několikrát propracujte rukama, můžete přidat trochu mouky, výsledné těsto má být hladké a trošku lepivé. Těsto pak zabalte do fólie (tvarově by se mělo blížit obdélníku o tloušťce 3-4 cm) a nechte jej vychladit v lednici zhruba hodinku. 

Tady je videonávod, jak z vychlazeného těsta vykouzlit croissanty. 

Poskládejte croissanty na plech, potřete rozšlehaným vejcem, nechte ještě 1,5 až 2 hodiny kynout v teple a pak je vložte do vyhřáté trouby (horkovzduch na 200°C). Pečte 10 minut, barva napoví!  


Jídelníček | Recepty | Časopis Betynka

Upečte si s dětmi: Křehké kytičky s marmeládou  

Výživa a stravování | Časopis F.O.O.D.

Zdravá dobrota: Upečte si vločkový štrúdl

Výživa a stravování

Poradíme vám, jak vybrat kvalitní čokoládu na vaření. Dobrá nemusí být drahá