Umíte správně obout vaše děti?

Když udělá vaše zlatíčko první krok, je to důvod k nadšení i ke koupi prvních opravdu kvalitních bot. Textilní nazouváčky a různé capáčky by měly nahradit kotníčkové botky. Ty, které významně ovlivní růst dětské nohy a které si maminky většinou nechávají na památku. Tak vzhůru do obchodu!
Umíte správně obout vaše děti?
Jak vybrat správné boty
I když to tak na první pohled nevypadá, pořízení vhodných bot patří mezi nejtěžší nákupy a proto bychom jejich výběru měli věnovat maximální pozornost. Nebojme se také vyšší investice, mnohanásobně se nám vrátí. Raději tedy vynechejme podezřele levné obchody a vydejme se za kvalitou. Nohy budou naše dítka totiž nosit ještě léta, investovat do nich se jistě vyplatí. Jak tedy na nákup?
 
Dostatečný prostor v botě
Vnitřní tvar obuvi by měl co nejvíce odpovídat přirozenému tvaru nohou. Obuv musí mít prostornou kulatou špičku, která poskytuje dostatek místa pro prsty. Rovněž nášlapná část obuvi (stélka, vložka) musí mít tvar a proporce odpovídající tvaru nohy.
 
Dokonalá ohebnost obuvi v její prstové části
V místě, kde se noha při chůzi ohýbá (tj. v oblasti prstních kloubů), musí být obuv co nejohebnější. Tuhá a nepoddajná obuv zvyšuje únavu a potivost nohou, narušuje pohodlí chůze a může způsobit kostní výrůstky na nártu, pokles kleneb nožních nebo zánět Achillovy šlachy.
 
Pevný a dostatečně dlouhý opatek
Noha v obuvi musí být dokonale fixována. Nesmí docházet k nežádoucím bočním pohybům patní části nohy. Pro obuv uzavřených střihů, musí mít dostatečně tuhý, vysoký a dlouhý opatek (tj. vnitřní dílec v patní části svršku obuvi). Jinak hrozí zborcení klenby nohy.
 
Kolmé nebo vybočené postavení patní části obuvi
Kolmé postavení paty zajišťuje rovnoměrné napětí svalů nohy, správné uspořádání klenby nožní a brání přetížení jednotlivých oblouků klenby. Naopak vbočené postavení patní části vede ke vzniku ploché nohy.
 
Anatomický svršek obuvi
Vhodný střih svršku obuvi zajišťuje dobrou fixaci nohy v obuvi, neboť drží pevně nohu proti opatku a brání posunu nohy v obuvi. Ideální je bota na šněrování, sponu, zip či suchý zip.
 
Materiál
Co se týče materiálů, nejlepší jsou boty z přírodních materiálů (useň, textil), které jsou měkké, prodyšné a absorbují vlhkost. Jejich důležitou vlastností je rovněž to, že se přizpůsobí anatomickému tvaru nohy.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Tlumící vlastnosti obuvi
Nohy jsou ohrožovány i neustálými tvrdými dopady na beton, asfalt, dlažbu – to se časem může projevit opotřebením kostí, kloubů a kloubních chrupavek dolních končetin a poškozením páteře. Prevencí může být kvalitní podešev s dobrými tlumícími vlastnostmi (PUR, EVAC, pryž), pružné podpatěnky, nebo anatomicky tvarované stélky z pružných materiálů, které dokonale rozdělují zatížení na celou plochu nohy a tlumí nárazy při chůzi.
 
Hmotnost obuvi
Často opomíjenou vlastností obuvi je její hmotnost, která by měla být co nejmenší. Podle odborných údajů každé navýšení hmotnosti o 100 g znamená, že denně naše nohy zvednou o 1 tunu navíc.

Tipy pro dětské boty
Obuv pro děti by měla být vyráběna z přírodních materiálů. Kombinace koženého svršku s bavlněnou podšívkou zaručuje pohodlí u suchou nohu.
 
Maminky nejmenší dětí by měly kupovat výhradně kotníčkové botičky, protože dokáží nohu dokonale fixovat tak, aby nedocházelo k nežádoucímu vybočování a předozadnímu posunu nohy. Velmi vhodné jsou šněrovací a sponkové typy.
 
Bota musí být co nejlehčí a podpatek ne vyšší než půl centimetru
 
Naprosto nežádoucí jsou lodičkové střihy u holčičích bot, které mnohdy nemají fixační nártový pásek a navíc bývají po vzoru dámských lodiček vpředu zešpičatělé. Odtud vbočené palce, otlaky, puchýře, kladívkové prsty, dvojitá pata.
 
Nejhorší pro teprve se vyvíjející dětskou nohu jsou pak boty obnošené. Zděděná obuv po sourozencích je u nás častým nešvarem, který sice uspoří peníze, ale brzy zavede dítě k ortopedovi! Kupujte tedy dětem vždy nové boty!

Vyzkoušejte žirafu…
Abyste si mohli být jistí, že dětem kupujete dobré boty, jsou ty nejkvalitnější opatřeny emblémem Žlutá Žirafa. Žirafa je znakem české ortopedické asociace a potvrzuje, že bota je zdravotně nezávadná ba dokonce prospěšná! Boty „Žluté žirafy“ najdete u všech dobrých prodejců i značek.
 
Text: Markéta Králová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články