Umíte si čistit zuby? Naučte to děti

Jestli bude mít vaše dítě zářivý úsměv, protože ho zuby nebolí, nebojí se k zubaři a jeho chrup připomíná perličky, nikoli uhlíky, záleží jen na vás.
Umíte si čistit zuby? Naučte to děti

Příroda dělá psí kusy, aby nás upozornila na to, že i zuby potřebují pravidelnou péči: nejprve se za dramatických okolností jeden po druhém vyklubou, abychom je náhodou nepřehlédli, a pak na sebemenší zanedbání z naší strany reagují kazem, bolestí a třeba i celkovým zčernáním.

Začněte včas

Přitom stačí ke chladným kousátkům, která dosud sloužila jen ke zklidnění citlivých dásní, přidat prstový kartáček, pravidelně dvakrát denně dítěti zuby očistit od zbytků mléka a příkrmů a už k prvním narozeninám mu darovat opravdový zubní kartáček. I kdyby si s ním samo zpočátku jen hrálo a pusu prozkoumávalo. Zapomeňte v této fázi na dril a klidně nechte dítě, ať si jej bere do ruky kdykoli a zkouší, k čemu vlastně slouží. Část škodlivých ústních bakterií mechanicky odstraní i kousátka, ale opravdové účinné čištění stále zůstává jen na vás. Už teď však můžete děti naučit, že ráno a večer je zoubků čas.

Panenka taky čistí

Děti kolem tří let jsou už schopné dobře držet kartáček a naučit se základy techniky čištění. Aby je to bavilo, vyberte jim nový - veselý, barevný, s jejich oblíbenou pohádkovou postavou, a pořiďte kartáček třeba i panence nebo plyšákovi. Tyhle spřízněné duše poslouží dětem i jako trpěliví figuranti pro nácvik čištění.

Co zub, to kamarád

Vymýšlením fíglů, jak nejmenší děti získat pro ústní hygienu, můžete docela dobře pobavit i sami sebe.

„Manžel se rozhodl motivovat našeho Ondru k čištění tím, že spolu jednotlivé zuby pojmenovali - jsou to přece kamarádi, kteří pomáhají jíst, a tak si zaslouží před spaním se o ně postarat,“ vyprávěla mi jedna maminka ze školky. „Zpočátku to šlo hladce, ale když se Ondra ve školce nepohodl s některým kámošem, jeho zubního jmenovce odmítal čistit. A manžel se pak při vysvětlování a přemlouvání pořádně zapotil.“

Určitě přijdete i na jiné způsoby, jak dítě motivovat. Nezapomeňte také co nejdřív, dokud jsou všechny zuby v pořádku, seznámit dítě s ordinací zubaře, a hlavně křeslem pro pacienty. Větším dětem - předškolákům - už lépe techniku i smysl čištění vysvětlíte. S názornou ukázkou nežádoucího povlaku na zubech vám pomohou speciální tablety - tzv. indikátory plaku. Jsou k mání například na www.ustnipece.cz.

Medové zuby

I malé děti mohou postihnout nepříjemné problémy. Jedním z nejčastějších je černání zubů, za které může ve většině případů nesprávná ústní hygiena a částečně i složení jídelníčku. Nejvíc škodí nadměrná konzumace cukrovinek a slazených nápojů, u nejmenších dudlík namočený v cukru nebo medu. Právě podle jeho nežádoucích účinků říkají zubaři černým kazivým zubům zuby medové. Dalším významným škůdcem je stále ještě přežívající mýtus, že jablko vyčistí zuby před spaním stejně dobře jako kartáček a pasta. Za tenhle nesmysl zaplatilo už hodně malých dětí bolestí, slzami a bohužel i strachem ze zubaře. A pokud nemáte po jídle možnost rozbalit kartáček a pastu, nabídněte větším dětem i sobě žvýkačku bez cukru.

Jak jídlo na zuby útočí?

Po jídle se původně neutrální prostředí ústní dutiny změní na kyselé s pH méně než 5,5. Tím dochází k uvolňování minerálních látek (vápníku a fosfátů) a sklovina se začíná postupně rozpouštět - probíhá tzv. demineralizace. Zabránit tomu můžete čištěním ideálně po každém jídle. Správnou techniku vás naučí dentální hygienistka, která z mnoha možných metod vybere tu, jež je právě po váš chrup (i zuby vašeho dítěte) nejužitečnější. Žádná nejlepší univerzální metoda totiž neexistuje.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články