Maminka.czZdraví

Umíte poskytnout první pomoc při tonutí? Tohle by měl znát každý rodič

Martina Machová sim inf 5.  7.  2022
Ve škole jsme drilovali násobilku, čtení a psaní, stejný dril by však byl mnohdy velmi potřebný i ve znalostech první pomoci. A jelikož je léto, čas vodních radovánek, osvěžíme si paměť. Víte, jak správně resuscitovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Základní znalost první pomoci by měla patřit k naprosto elementárnímu vzdělání každého z nás, a to samozřejmě nejen teoreticky. 

VIDEO: Malé dítě se topilo, i když mělo plovací kruh

Zvláště rodiče svižných batolat nemajících pražádné zábrany by měli vědět, co dělat v případě, že jejich dítko spadne či přímo skočí do hlubokého bazénu, vyklouzne ve chvilce rodičovské nepozornosti z kruhu nebo se rozhodne, že poplave za tátou, který si šel zaplavat.

Nehoda je tu, dítě se topí, je v bezvědomí, nereaguje. Co dál?

Zatímco u tonoucích dospělých bývá hlavním viníkem alkohol, který jde ruku v ruce s přeceněním vlastních sil, dále pak srdeční zástava, úraz po skoku nebo třeba epileptický záchvat, u dětí se vždy jedná o důsledek nepozornosti rodičů.

Nicméně nenechte se mýlit filmovou produkcí, většina tonoucích – zvláště dětí – se topí velmi tiše. (Hluční tonoucí patří do skupiny poraněných či vyčerpaných plavců.)

Křičte a okamžitě konejte

  • Než se za dítětem vrhnete, zalarmujte ostatní křikem, například: „Pomoc, topí se dítě!“ Zatímco vy budete konat, další může volat záchrannou službu, plavčíka apod.
  • Je-li dítě při vědomí, pokuste se mu hodit či podat nějaký plovoucí předmět (dětský kruh, lehátko, dlouhou větev), kterého by se mohlo zachytit, a až potom ho přitáhněte a pomozte mu. U dospělých a větších dětí při vědomí se vyhněte přímému kontaktu, jedinec bojující o život může fatálně ohrozit i vás!
  • Plavte s hlavou nad hladinou, tonoucí se může kdykoliv potopit pod hladinu. Před plaváním se zujte, ideálně svlékněte – čas je však drahý!
S dětmi u vody. Čím více lidí dítě hlídá, tím méně je hlídané! A zapomeňte na nafukovací rukávky, varuje vodní záchranář
  • Pokud je tonoucí tichý, nereaguje, připlavte k němu zezadu, pokuste se ho otočit na záda a tažením za bradu ho transportujte na břeh (plavete na zádech, nohy pracují jako při prsou). I zde velmi pomůže jakýkoliv nadlehčovací předmět, kterým si můžete pomoct. (Ostatně zkuste si v hluboké vodě „povozit“ svou ratolest kupříkladu na zádech, bývá to nečekaně náročné!)
  • Po vytažení na břeh se nezdržujte vyléváním vody! Z plic stejně nic nevyteče, voda může vytéct maximálně z velkých dýchacích cest. Pokud se tonoucí probere, vykašle určité množství vody z dýchacích cest sám.
  • Dítě v bezvědomí se zachovanými životními funkcemi (dýchá) uložte do stabilizované polohy a kontrolujte ho až do příjezdu záchranné služby.
  • Jestliže dítě nedýchá (ucho přikládáte k ústům, ruku na hrudník), odstraňte z úst případné nečistoty (např. zvratky), hlavu mírně zakloňte (u kojenců pouze předsuňte čelist), zacpěte nosík a 5x vdechněte (u kojenců a malých batolat pouze obsah svých úst!). Nezapomeňte, dítě musí při resuscitaci ležet na rovném a pevném povrchu, hrudník by se měl při vdechu zvednout.
  • Po úvodních vdeších následuje srdeční masáž. Kojence a malá batolata masírujte palci (hrudník dítěte je mezi dlaní a palcem) nebo je masírujte ukazovákem a prostředníkem. Místo komprese je zhruba v polovině hrudní kosti.
  • Cyklus v poměru 30:2 (30 stlačení, 2 vdechy) opakujte až do úspěšné resuscitace, příjezdu zdravotníků či vysílení zachraňujícího.
  • Není potřeba si lámat hlavu nad tím, zda jste opravdu zmáčkli 30x, podstatné je KONAT!
  • Pokud k nehodě došlo po pádu, zohledněte při manipulaci možné poranění páteře. Zachování životních funkcí je však prioritou.
  • Každý tonoucí i ten, kdo se bez zjevných následků probral, patří do rukou lékařů. Nebezpečný plicní otok se může rozvinout o několik hodin později a v domácím prostředí může skončit fatálně!

Pokud se v průběhu záchranné akce podaří dalším zachráncům kontaktovat záchrannou službu, využijte při samotné resuscitaci instrukcí dispečera – je připraven vás vést krok za krokem.

Pozor! Dítě se topí tiše! Nekřičí, necáká a lidé si ho často nevšimnou

Pravidlo ABC, které pomůže v zapamatování si nejdůležitějšího:

A – airways, zprůchodnit dýchací cesty
B – breathing, umělé dýchání z plic do plic
C – circulation, nepřímá srdeční masáž.

Nezapomeňte:

  • Při jakékoliv záchranné akci je na prvním místě vaše bezpečnost, dva utonulí ničemu neprospějí.
  • Velmi nebezpečná je záchrana z hluboké vody u tonoucího, který není v bezvědomí. Všemi možnými prostředky se snažte takovému tonoucímu cokoliv hodit či podat. Využijte loďky, kruhy, matrace, větve, barel, zkrátka cokoliv, co plave a čeho by se mohl tonoucí chytit.
  • I tonoucího s pravděpodobným poraněním páteře musíte dostat kvůli bezpečnosti a resuscitaci z vody – nelze čekat na sanitku, až přiveze nosítka, čas běží.
  • Tonutí ve velmi studené vodě zvyšuje šanci na vyváznutí bez následků.
  • Tonutí ve slané vodě mívá horší zdravotní důsledky než ve sladké.
  • V případě malých dětí v žádném případě nespoléhejte na plavecké pomůcky typu kruh, rukávky, plavecké nudle, ryby apod. Děti bývají nečekaně šikovné a mohou si je sundat, rozepnout, v moři je může znenadání přelít velká vlna a podtrhnout jim nohy. Z kruhu, který je velmi nebezpečná pomůcka, lze velmi jednoduše vyklouznout.
  • Dítě, které neumí plavat, může bez dozoru utonout i v mělkém zahradním bazénu!

Autorka má osvědčení Plavčík – záchranář III., Instruktor plavání kojenců, batolat a dětí předškolního věku a Učitel plavání C.

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Zdraví, Rodina, Batole, Kojenec, Maminka cestuje, pomoc, Léto s dětmi, Koupání, Bazén, Plavání s dětmi, Bezpečnost dítěte, první pomoc, Nehoda, Viník, Učitel, Zahradní bazén, Stabilizovaná poloha, Záchranná služba, Kaz, Lehátko, Předškolní věk, Rukáv, Srdeční masáž, Hrudník, Stlačení, Zdraví na Heureka.cz