Učení v letním kabátě

Vaše dítě nemusí sedět ve školní lavici, aby se naučilo spoustu věcí! Naopak, prázdniny jsou ta nejlepší doba, kdy školáček v praxi nenápadně okusí předměty, ke kterým ve škole ještě nepřičichl.
Učení v letním kabátě


Samozřejmě že v létě se poznávání nových míst, krajů a mravů, prohlížení map a atlasů přímo nabízí. Přičichnout můžete ale i k biologii, zoologii, astrologii, meterologii, historii. Příběhy z dějin totiž děti vnímají jako jakékoliv jiné příběhy. Pokud k nim nepřilepíme předsudek s nálepkou nezáživnosti nebo suchopárnosti, mohou mít děti k historii hezký vztah.

Koneckonců někdy se v dějinách semlelo víc neuvěřitelností než ve smyšlené pohádce. Proto vyrážíte-li na zámek nebo na hrad, nezapomeňte si předem nastudovat místní tajuplnou legendu o bílé paní a podobných bytostech. Jděte taky trochu pod povrch a nerozpovídat se o tom, proč strašidla chodí zrovna po cimbuří, proč se vlastně hrady budovaly tak a tak a proč se najednou začaly stavět zámky. Zjistěte si ale taky něco z reálného dobového života. Víte, jak bude malý zvědavka poulit oči, když budete vyprávět, jak často se dřív lidé myli, kam chodili konat potřebu a že mívali pod parukou vešky?

Blízko k přírodě
K biologii taky není o prázdninách daleko. Trávíte-li léto na chalupě u lesa, pořiďte třeba atlas hub a probuďte ve školákovi houbařskou vášeň. Právě teď máte k přírodě nejblíže, tak směle do zkoumání motýlů, včelek, broučků nebo ptáků! Můžete si založit herbář a naučit se spolu s dětmi, jak se jmenují všechny možné luční květinky, trávy, stromy. Zabývat se můžete také počasím: děti bude jistě zajímat, proč vlastně prší, jak vzniká duha, jaký je rozdíl mezi hromem a bleskem. A kam vlastně zapadá slunko, odkud vychází měsíček, proč se někdy objevují na nebi červánky? O prázdninách je čas nejen na otázky, ale i odpovědi!

Psaní bez písanky
„Víš, proč že jsi vlastně v první třídě trénoval/a do písanek – cvičných, školních, domácích? Abys mohl/a psát!“ Hned na začátku července motivujte dítě k psaní deníčku (nebo třeba „týdeníčku“). Nemusí psát romány, stačí krátká zpráva, stručně popsaný zážitek ve třech větách, k tomu obrázek, fotka, přilepená vstupenka z hradu, jízdenka z vlaku. Stačí, když si poznačí něco veselého, a vy můžete – pokud vás požádá (bez dovolení mu na území deníku nevstupujte!) – dopsat další reálie. Nejen že se procvičí v psaní, zbude mu také krásná památka na první (respektive druhé, třetí) meziškolní prázdniny. Svoje písankové snažení může školák zúročit také při psaní dopisu nebo pohlednice. Žádný e-mail! Pěkně růčo psaný pozdrav babičce nebo kamarádovi bude prvním malým-velkým krokem do světa psavců.

Škola v autě
Každá rodina z cest autem zná nedočkavost typu „Kdy už tam budem?“ Dobrá zpráva. Kromě zpívání písniček a poslouchání pohádek na CD už s novopečeným školákem můžete trávit čas v autě směr výlet nebo dovolená sofistikovaněji. Kromě různých variací na slovní fotbal (teď už bezpečně pozná poslední písmeno i slabiku) můžete hrát hry trénující paměť (např. Podíval jsem se z okna a viděl jsem...), můžete si taky dávat všelijaké hádanky. (O nich jsme psali v květnovém čísle Betynky.) Procvičíte logické myšlení, povzbudíte fantazii, zasmějete se.

Čeština s fištrónem
Co takhle založit si čtenářský deník? Kupte nějaký krásný sešit s tvrdými deskami, pěkné prázdninové čtivo (např. nakladatelství Albatros nebo Grada nabízí řadu pro čerstvé čtenáře s názvem První čtení) a otevřete dětem brány světa knížek. Pokud se vaše dítko ještě necítí na samostatné čtení, začněte pomalinku – třeba se u vás ujme některá z následujících her:
SLOVNÍ KOLÁŽE
Vystříhejte různá slova z časopisů a novin a vytvářejte na barevný papír větné koláže. Kombinujte různá témata, ať jsou vaše koláže co nejveselejší.

VŠE NA JEDNO PÍSMENO
Vymýšlejte pohádky ze slov začínajících na jedno písmeno. Předem vypište na kartičky celou abecedu, vložte do košíčku nebo klobouku a pak postupně tahejte. Pohádky si zapisujte!

RÝMOVANÁ
Vezměte si jakoukoli hojně ilustrovanou knížku, namátkou ji otevřete a začněte rýmovat. K obrázku např. psa, řekněte „les“, další hráč řekne „dnes“, následující „ves“ apod. Až budete rozjetí, rýmujte s celými větami. Nejvtipnější básničky rozhodně hoďte na papír a archivujte!

SLOVNÍ RÉBUSY
Skládejte jména kamarádů a členů rodiny z písmen. Chcete-li, aby dítě sestavilo např. jméno KAREL, zadejte následující rovnici: první písmeno z šestistrunného drnkacího nástroje (K) + třetí písmeno z hlavního města ČR (A) + druhé písmeno z části těla spojující hlavu s tělem (R) atd. rovná se… Samozřejmě nechejte malého chytrolína sestavit vlastní rébusy.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články