Ublinkávání miminek je normální

Téměř každé dítě alespoň někdy mezi krmením nebo krátce po něm ublinkne trochu mléka. To je docela normální.
Ublinkávání miminek je normální

Dítěti se to také může stát, když jej převlékáte či otáčíte. To vše jsou projevy nezralé nervové soustavy a slabého svalového uzávěru, který se nachází v horní části žaludku a ještě dobře nedrží jeho obsah.

Mléko, které dítěti vyteče z úst, se na první pohled téměř neliší od toho, které spolklo, v tom případě, že došlo jen do jícnu. Jestliže se ale dostalo až do žaludku, bude sražené a bude cítit kysele. K častějšímu blinkání dochází po vyzrání mléka, mezi 14. až 30. dnem po porodu. U půlročního dítěte blinkání většinou zmizí nebo přichází jen málokdy.

Kdy není blinkání na škodu?
Je zcela normální, když miminko od jednoho do čtyř měsíců blinká po každém kojení 1 až 2 polévkové lžíce a jednou za den vrací „proudem“ více mléka. Takové zvracení není nebezpečné, dochází-li k němu jen občas a nepřidružují se k němu další zneklidňující příznaky.

Pokud chcete mít představu, jaký objem mléka dítě zvrátilo, vylijte jednu lžíci vody na plenku a porovnejte skvrnu od vody se skvrnou po blinkání. Nebojte se, že všechno mléko z dítěte vyšlo a dítě hladoví. Množství vyblinkaného mléka vždycky vypadá hrozivě, ale ve skutečnosti jsou to opravdu asi jen dvě polévkové lžíce.

Maminky miminko často zvedají, aby si odříhlo. Pomáhá to zvlášť těm dětem, které při krmení polykají hodně vzduchu. Na vině může být i špatné přiložení k prsu. Naučte se správným zásadám kojení.

Jestliže vaše dítě často blinká, ale také často čůrá, cítí se dobře a normálně přibývá na váze, je všechno v normě.

Dítě někdy zvrací velmi prudce. Pravděpodobně část vypitého mléka vyblinkalo s velkým říhnutím. Stává-li se to však po každém krmení, zvláště vypadá-li dítě stále hladově, může být na vině tzv. zúžení vrátníku, při němž je blokován výstup ze žaludku. Tato vada se obvykle projevuje u dvou až osmitýdenních dětí. Při častém blinkání doprovázeném špatným přibýváním na váze a málo častým močením nebo v případě, že dítě vždycky zvrací proudem, vyhledejte lékaře.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články