Tvrdne vám bříško? Tak se uvolněte...

Tvrdnutí bříška bývá poměrně častou komplikací v těhotenství. Většinou nejde o žádný závažný problém, ale tento pocit se dostavuje častěji, čím blíže máte k porodu.
Tvrdne vám bříško? Tak se uvolněte...
Pokud už jste po porodu a na tvrdnutí bříška si vůbec nepamatujete, je to možné. Úplně malé procento maminek nemusí tento průvodní jev těhotenství totiž vůbec nepocítí. „Když jsem se bavila s maminkami v čekárně, tak jsem hodně slyšela o tvrdnutí břicha, ale já nic takového necítila. Až v posledních dnech těhotenství jsem obdobné příznaky měla, ale tentokrát šlo už o zcela jasné poslíčky porodu,“ vypráví Blanka Pouvová z Vlašimi.
 
Naopak zcela jiné zkušenosti má Vlaďka Kráčmerová z Rakovníka: „Já jsem bohužel na tvrdnutí břicha trpěla defacto od počátku těhotenství. Nebolelo to, neměla jsem problémy, ale bylo to nepříjemné. Hned jsem šla k lékařce, která mi trochu upravila režim. Nic zásadního, prostě jsem začala více odpočívat a brala magnesium a bylo po starostech.“
Příznaky tvrdnutí bříška
Tvrdnutí bříška není bolestivá záležitost. Je to spíš nepříjemný pocit, kdy se napíná svalstvo dělohy. Je to něco podobného, jako když například napnete svaly na ruce. V klidu jsou svaly na dotek měkké, po napnutí jsou však tvrdé jako kámen. Totéž se děje v těhotenství s vaším bříškem, jenom s tím rozdílem, že ho nenapínáte vy – svou vůlí, nýbrž děloha – svými stahy.
 
Za normální se obyčejně považuje, když bříško tvrdne při déle trvající namáhavé činnosti, například při zvedání těžších předmětů nebo při intenzívním uklízení, na které byste alě měla v těhotenství rozhodně zapomenout. Určitě by nemělo bříško tvrdnout, když jste v klidu.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Musím s tvrdnutím břicha k lékaři?
Stahy dělohy, které také vyvolávají tvrdnutí bříška a které se často opakují, mohou být předzvěstí předčasného porodu. Každopádně v takové situaci určitě informujte svého gynekologa. Jsou-li stahy občasné, nezapomeňte na to při nejbližší kontrole. Jsou-li stahy intenzívní, časté a nepřestávají, okamžitě navštivte lékaře.
 
„Počet tvrdnutí za den by neměl převyšovat 20 tvrdnutí denně. Před porodem pak mluvíme o čísle kolem třiceti tvrdnutí, ale toto číslo je udáváno až v souvislosti s osmým měsícem ne dříve. Pakliže máte pocit tvrdnutí a necitlivění bříška častěji, určitě zajděte za lékařem, který vás bezpodmínečně vyšetří,“ radí gynekolog Martin Jesenský.
 
Lékař po vašem upozornění zjistí, jestli se nemění délka krčku dělohy. Kdyby se krček zkracoval, je třeba nasadit léčbu podle celkového stavu. Většinou se zavádí medikamentózní léčba pomocí magnézia. Je-li však stav pacientky vážnější, je hospitalizována a léčena infuzemi. Takové těhotenství pak považujeme za rizikové a pacientky jsou pozorované důsledněji a častěji než ty, které jsou bez problémů.
 
Pozor!
Tvrdnutí bříška nikdy nepodceňujte, zejména když nemizí nebo se objevuje často. Je vysoké riziko, že může jít o předčasný porod, který by nemusel skončit šťastně. A hlavně nikdy nezapomínejte na nejdůležitější zásadu v těhotenství - je lépe jet k lékaři tzv. „zbytečně“ než něco zanedbat!

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články