Ovocná srdíčka
Lehký dezert pro děti, kterým nepohrdnou ani dospělí.
Ingredience:
120 ml ovocné šťávy
přírodní sladidlo
100 ml vody
1–2 lžičky prášku agaru
Postup:
120 ml ovocné šťávy (např. šťáva z kompotu) oslaďte podle potřeby přírodním sladidlem. Do kastrůlku dejte 100 ml vody a přimíchejte 1–2 lžičky prášku agaru (1 lžičku pro třepavější konzistenci, 2 lžičky pro pevné želé, agara je želatina na rostlinné bázi). Vařte na mírném ohni 5 minut, občas promíchejte. Pak agarovou vodu smíchejte s ovocnou šťávou a rozlijte do tvořítek. Přemístěte do lednice a nechte ztuhnout. Podávejte chlazené.
Banány v borůvkovém županu
Banány v borůvkovém županu jsou tak dobré, že jen s vypětím všech sil udržíte děti, aby je nejedly hned horké. Můžete je pocukrovat, anebo servírovat s jogurtem.
Ingredience:
250 g listového těsta
5 menších banánů, větší překrojte a podélně rozpulte
200 g mražených borůvek
60 g třtinového cukru
1 vejce
mouka na pomoučnění válu
Postup:
Listové těsto rozválejte na pomoučněném válu. Nakrájejte ho na obdélníky, do kterých pohodlně zabalíte připravené porce banánů. Na každý kousek těsta položte banán, zasypte ho borůvkami, cukrem, zabalte, dobře stlačte a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte při 180 °C asi čtvrt hodiny dozlatova.
Tvarohové koblížky
Jednoduché, chutné. Koblížky vám budou malí mlsalové brát přímo z ruky.
Ingredience:
1/4 kg tvarohu
4 vejce
20 dkg hladké mouky
1 prášek do pečiva
4 lžíce mléka nebo rumu
Postup:
Vše smícháme dohromady a vykrajujeme malou lžičkou kuličky, které vkládáme do rozpuštěného sádla a smažíme. Ještě horké obalíme v cukru. Podáváme s čerstvým ovocem, např. s borůvkami.
Další výborné recepty najdete na apetitonline.cz.