Trend letošní zimy: vozík za běžky

Je běžkování vaším oblíbeným sportem a nedovedete si bez něj zimu představit? Rozhodně nemusíte, a to ani v  případě, že máte malé dítě: se speciálním vozíkem se můžete vydat na běžky i s těmi úplně nejmenšími! A využijete ho nejen v zimě: vozík je univerzální, lze ho připevnit za kolo, běhat s ním nebo jezdit na in-line bruslích.
Trend letošní zimy: vozík za běžky

„Vozík za běžky se dá využívat přibližně od šesti měsíců do dvou let věku dítěte, ale i později, řekněme do čtyř let," říká Kateřina Princová z dětských obchodů skibi.cz, která má s vozíkem i bohaté osobní zkušenosti. A jak takový vozík za běžky vypadá? Má pevnou kovovou kostru, na kterou se připevní kratší lyžičky. Běžkař vozík táhne pomocí dvou tyčí připojených k bedernímu pásu. Je určený i pro úplně malé děti, má skvělé jízdní vlastnosti, nepředjíždí lyžaře a je stabilní. Dítěti je v něm příjemně – sedí v pohodlné sedačce a je upnuto tříbodovým bezpečnostním pásem (ani v případě převrácení vozíku mu tedy nehrozí žádná újma). Děti do jednoho roku se navíc přepravují ve speciální vložce zvané miminkovník. Přes zimu se dají používat do vozíku klasické kočárkové zimní vaky. Váš potomek navíc jistě ocení dobrý rozhled, protože vozík se dá uzavřít potahem se slídovými průzory, který dítě zároveň chrání před nepřízní počasí i chladem.

Plánujte trasu i zastávkyKlepněte pro větší obrázek

Pro lyžaře vozík představuje jistou zátěž, kterou pocítíte zejména do kopce. Proto je vhodné vybírat trasy s co nejmenším převýšením, byť sportovní lyžař zvládne i kopcovitý terén. A s rozumem plánujte také délku výletu. „Optimální je délka do patnácti kilometrů. Dobře uděláte, když si ověříte, že jsou po cestě horské chaty, kde se dítě může ohřát, najíst, kde ho můžete přebalit," doporučuje Kateřina Princová a dodává i osobní tip na skvělý výlet na běžkách s vozíkem: „Ideální trasy nabízejí Jizerské hory. Startovat můžete z osady Jizerka nebo od Šámalovy chaty, kde nemusíte překonávat žádné větší kopce. Krásné a nenáročné trasy nabízí ale také Šumava, vyrazit se zde dá z parkoviště na Modravě." A nezapomeňte ani na správné načasování výletu – ideálně na dobu spánku dítěte. Příjemně je uspí pobyt na čerstvém vzduchu i pohupování vozíku.

Nezapomeňte na hračky!

Velká výhoda vozíku spočívá v jeho velikosti, neboť se vám sem vejde vše, co budete potřebovat: občerstvení na cestu, náhradní oblečení, plenky a především oblíbené hračky. „Skvěle se nám osvědčila sada kyblíčků a formiček na pískoviště. Dítě si s nimi během zastávek výborně vyhraje ve sněhu," prozrazuje Kateřina Princová.

Vozík si můžete i půjčit

Vozík nemusíte hned nutně kupovat, jednorázově si jej můžete půjčit a vyzkoušet. Jednou z půjčoven, která vozíky včetně lyžařských setů nabízí, je www.pujcovna-lyzi.cz. Pokud se po vyzkoušení rozhodnete vozík zakoupit, odečtou vám v této půjčovně cenu půjčovného z  jeho pořizovací ceny. Půjčit se dají i samotné lyžařské sety k vozíkům.

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články