Toužíte marně po miminku a jste obézní? Zhubněte!

Obézní ženy mají často problém otěhotnět! Obezita totiž patří mezi faktory, které snižují šanci na to mít vlastní miminko. Na vině jsou poměrně složité procesy v těle ženy. Ale jednu dobrou zprávu máme. S každým kilogramem, který shodíte, šance na vysněné těhotenství roste.
Toužíte marně po miminku a jste obézní? Zhubněte!

Vše začíná u vaječníků. Ty jsou od pohlavní dospělosti plné vajíček, statisíců vajíček, a čekají, až hormony dají organismu povel k ovulaci. Vajíčka jsou uzavřena v buněčném obalu, se kterým tvoří tzv. folikul. Na začátku každého cyklu začne růst celá skupina folikulů. Postupně téměř všechny zaniknou, zůstane jen jeden. Jeho obal při ovulaci praskne a uvolní vajíčko, které putuje do vejcovodu.

Hormony, které řídí ovulaci, jsou gonadotropiny a estrogeny. Zde zpozorněte, dostáváme se k jádru problému. Gonadotropiny velí funkci vaječníků. Tvoří se v hypofýze a jsou dva: FSH - ovlivňuje růst folikulů, LH - řídí ovulaci = uvolnění vajíčka. Estrogeny, ženské pohlavní hormony, produkují rostoucí folikuly ve vaječnících a také je v malém množství uvolňují nadledvinky. Tyto hormony se tvoří i v některých druzích tukové tkáně. Fáze růstu folikulů a uvolnění vajíčka řídí změny hladin výše popsaných hormonů.

Na počátku celého procesu se estrogeny a gonadotropiny nesnáší, na konci pak naopak velmi spolupracují. Estrogeny se za určitých podmínek tvoří také v tukové tkáni. Tuková tkáň obsahuje další hormon, který se nazývá aromáza. Ten přeměňuje mužské pohlavní hormony androgeny, kterých má kupodivu každá žena v těle velké množství, na ženské - estrogeny. To tedy způsobí, že obézní žena má v těle zvýšené množství estrogenů. Výsledkem je změna v tvorbě genotropinů, FSH je méně a LH relativně více.

Folikuly ve vaječníku pak nedostávají správné podněty, to způsobuje nepravidelný cyklus, ve kterém nedochází vůbec nebo jen nepravidelně k ovulaci. A to je příčinou snížené nebo úplné neplodnosti obézních žen.

Jaké je řešení?
Omezit množství tukové tkáně v těle a tím uvedení hladiny hormonů do rovnováhy. Celý průběh cyklu se upraví a pravděpodobnost otěhotnění se výrazně zvýší. Pokud také patříte mezi ženy, kterým se stále otěhotnět nedaří, zkuste se zamyslet nad tím, zda za vašimi problémy nestojí právě nadbytečný tuk.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články