Pudink s ovesnými vločkami
3 porce:
40 g maizeny
3 polévkové lžíce ovesných vloček jemných
3 hrnky mléka (nebo 1 polévková lžíce sušeného kojeneckého mléka a 3 hrnky vody)
med nebo přírodní cukr
Ve vodě rozmícháme Maizenu, vsypeme do ní ovesné vločky a za stálého míchání vaříme asi 4 minuty. Pak odstavíme (můžeme přidat sušené mléko) a osladíme. Zdobíme ovocem.
Jablko, maliny, semínka, jogurt
Jablko
maliny
čajová lžička mletých slunečnicových semínek
polévková lžíce jogurtu
med či přírodní cukr
Zralé jablíčko bez známek poškození (není nahnilé) nastrouháme, maliny rozmačkáme vidličkou, přidáme semínka a jogurt, podle potřeby osladíme a promícháme.
Vločky, jablko, švestky, mák
Jablko
1 švestka
1 čajová lžička mletého máku
polévková lžíce jemných ovesných vloček, které necháme nabobtnat
med případně přírodní cukr
Jablko a dužninu švestky nastrouháme na nerezovém struhadle, přidáme mák, vločky, podle potřeby osladíme a zamícháme. A takto můžeme kombinovat nejrůznější druhy ovoce s několika druhy obilnin, semínek nebo oříšků. Fantazii se meze nekladou.
Mangoldová polévka
3 porce:
1 až 2 listy mangoldu
3 hrnky vody
1 polévková lžíce sušeného kojeneckého mléka (pro větší děti – od 9 měsíců – 2 polévkové lžíce smetany)
2 polévkové lžíce ovesných vloček jemných
jiskřička másla
Omyjeme listy mangoldu, natrháme je do vroucí vody a 3 až 5 minut je povaříme. Odstavíme a rozmixujeme, přidáme sušené mléko či smetanu. Použijeme-li smetanu, nepřidáváme máslo. Přisypeme jemné ovesné vločky a necháme 15 minut stát. Můžeme okořenit špetkou muškátového květu.
Chutná polévka s ředkvičkami
1 porce:
1 hrnek vody
1 brambor
kousek kedlubny Gigant, mrkve či červ. řepy
3 ředkvičky
nať z ředkviček (pěstujeme-li si je sami)
3 kapky olivového oleje
1 polévková lžíce obilných vloček
Do vroucí vody nasypeme na kostičky nakrájený brambor a očištěnou zeleninu podle výběru. Pokud možno ji každý den střídáme. Přidáme ředkvičkovou nať a vaříme doměkka. Zahustíme vločkami, 5 minut povaříme a rozmixujeme. Do vroucí polévky přidáme nastrouhané ředkvičky, vyjmeme nať a přikápneme olej.
Chléb s máslem a mrkvičkou
Krajíček chleba
máslo
mrkev
Krajíček chleba tence potřeme máslem a posypeme jemně nastrouhanou mrkvičkou.
Osvěžující jahodový čaj
1 hrnek vody
1 větší jahoda
3 lístky jahodníku
med či přírodní cukr
Vodu uvedeme do varu, odstavíme, přidáme nakrájenou omytou jahodu a lístky jahodníku. Necháme 10 minut stát, scedíme a osladíme.
Pozor, alergie
Maliny obsahují vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík, vitaminy skupiny B a vitamin C.
Při podávání malin těm nejmenším buďte opatrní. Raději jim zpočátku dejte jen „ochutnat“ a pak dva tři dny počkejte. Teprve když se nic neděje, zkuste to znovu. Děti by na ně mohly být alergické...
Mangold se u nás zatím málo používá, a to je škoda. Obsahuje provitamin A, vitamin B, C. Je v něm však i draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo. Z mangoldových lístků můžeme dětem udělat i špenát.
Ředkvičky mají vysokou nutriční hodnotu. Obsahují vitamin C, B2, draslík, sodík, vápník, fosfor a železo. Podávají se čerstvé a např. nastrouhané v polévce.