Přesnídávka
Suroviny pro jednu porci:
1 jablko
1 menší mrkev nejlépe BIO
panenský olivový olej
Příprava:
Mrkev umyjeme a očistíme. Pak ji vaříme v malém množství vody. Mezitím oloupeme jablko, vykrojíme jádřinec a nastrouháme na jemném struhadle. Uvařenou mrkev necháme chvilku vychladnout a rozmačkáme nebo propasírujeme na hladkou kašičku. Pak smícháme s nastrouhaným jablkem a zakápneme troškou olivového oleje. Ihned podáváme, zbytky neskladujeme.
NÁŠ TIP: Pro zjemnění je možné přidat lžičku bílého jogurtu.
Polední příkrm
Cuketové pyré
Suroviny pro dvě porce:
100 gramů brambor
100 gramů cukety
100 ml kojenecké vody
40 gramů mrkve
lžička panenského olivového nebo slunečnicového oleje
kmín
Příprava:
Brambory, mrkev i cuketu oloupeme, nakrájíme na kostky a podusíme pod pokličkou ve vodě. Lze přidat špetku kmínu.Když je zelenina měkká, vodu slijeme, zeleninu rozmixujeme či propasírujeme na pyré, do kterého přidáme olej. Nesolíme. Po rychlém zchlazení můžeme jednu porci v uzavřené nádobce dát zamrazit pro „uspěchané“ dny.
NÁŠ TIP: Pokud nemáte cuketu, můžete přidat například patison nebo dýni.
Odpolední svačinka
Jablíčko s jogurtem
Suroviny:
1 vyzrálé nepoškozené jablko
2 polévkové lžíce bílého jogurtu, nejlépe BIO
Příprava:
Jablko umyjeme, oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme s jogurtem a ihned podáváme. Při delším stání pyré hnědne oxidací, proto ani nesnědené zbytky neskladujeme.
NÁŠ TIP: Pro velké jedlíky můžeme přidat kousek rozmačkaného či nastrouhaného banánu.
Domácí pohanková kaše
Suroviny pro jednu porci:
3 lžíce pohanky nejlépe BIO
kojenecká voda
100 ml běžně používaného kojeneckého mléka
Glukopur
asi čtvrtka banánu
Příprava:
Pohanku uvaříme v kojenecké vodě doměkka. Pokud ještě není vyvařená všechna voda, můžeme pohanku nechat chvíli dojít v kastrůlku podle klasického receptu pod peřinou. Pohanku pak rozmixujeme s kouskem banánu a s používaným kojeneckým mlékem na vyhovující hustotu. Přisladíme Glukopurem.
NÁŠ TIP: Kaše je výborná také s broskví nebo s oloupanou zralou hruškou.