Tipy na dobré příkrmy - jablečný čaj

Často nám píšete, že nevíte, co svému miminku připravit k jídlu. O zajímavé recepty se s vámi podělí odbornice na výživu Pavla Momčilová.
Tipy na dobré příkrmy - jablečný čaj
POLÉVKA Z RAJČAT
1 porce:
1/2 až 1 hrnek vody
3 až 4 rajčata
1 vejce
petrželová nať
cukr
3 kapky oleje
 
Omytá a na malé kousky nakrájená rajčata 4 až 5 minut povaříme ve vodě. Přidáme rozkvedlané vejce, 10 minut povaříme, pak přidáme olej, přisladíme a okořeníme velmi jemně nakrájenou petrželkou. Polévka bude určitě, pokud ji trošku přisolíme, chutnat i ostatním členům rodiny.

POHANKA A JOGURT
1 porce:
1 bílý jogurt (150 ml)
3 až 4 polévkové lžíce vařené drcené pohanky
med nebo přírodní cukr
ovoce
 
Jogurt osladíme medem nebo přírodním cukrem, smícháme ho s vařenou pohankou a přidáme rozmačkané, nastrouhané nebo pro větší děti nakrájené sezonní ovoce.

RÝŽOVÝ KRÉM
1 porce:
1 jablko
2 polévkové lžíce vařené rýže Natural
med nebo přírodní cukr
voda (případně dětský čaj)
 
Jablko a vařenou rýži rozmixujeme s vodou a osladíme medem nebo přírodním cukrem. Můžeme dochutit sezonním ovocem.

MRKEV A ŘEPA
1 menší mrkev
1 centimetrový plátek malé červené řepy (velikosti mandarinky)
1/2 jablíčka
1 čajová lžička rozvařených jáhel
med nebo přírodní cukr
2 kapky oleje
 
Očištěnou mrkev, červenou řepu a jablíčko najemno nastrouháme. Přidáme jáhly, přisladíme, přikápneme olej, zamícháme a podle potřeby rozředíme kojeneckou vodou.

OVESNÝ DEZERT
4 porce:
2 hrnky ovesných vloček jemných
studená voda
1 bílý jogurt (150 ml)
med nebo přírodní cukr
ovoce
 
Vločky dáme do mísy a zalijeme studenou vodou tak, aby stála zhruba prst nad vločkami (to je asi 1 cm). Pak přidáme bílý jogurt, malinko osladíme a obohatíme libovolným nakrájeným ovocem. Pro ty nejmenší je nastrouháme. Do vloček můžeme přidat obilné klíčky, různé druhy semínek a nastrouhané ořechy.
 
Obměny v létě: Jahody, hroznové víno, jablka, meruňky, broskve, maliny, ostružiny, borůvky.
Obměny v zimě: 1 pomeranč, 1 banán, 1 jablko

JABLKO, TŘEŠNĚ...
1 jablíčko
3 třešně
1 polévková lžíce drcené pohanky
1 polévková lžíce jogurtu
med nebo přírodní cukr
 
Omyté zralé jablíčko a dužninu třešně naškrábeme na nerezovém struhadle, přidáme pohanku, jogurt, podle potřeby osladíme a zamícháme.

JABLEČNÝ ČAJ
1 hrnek vody
1/2 menšího zralého jablíčka
med nebo přírodní cukr
 
Do vody nakrájíme omyté neoloupané jablíčko, uvedeme do varu, odstavíme a necháme 10 minut stát. Scedíme a podle chuti osladíme.
Pozor! Děti, které maminka plně kojí, by v prvním půlroce života měly dostávat jen mateřské mléko (nejen na zasycení ale i na žízeň). Čaj tedy podáváme kojeným dětem až od dokončeného 6. měsíce

Důležité rady
Jídlo připravujeme čistýma rukama. Když chystáme jídlo pro miminka, nikdy současně nezpracováváme syrové vejce či syrové maso.
 
Ovoce a zeleninu několikrát dostatečně omyjeme tekoucí čistou vodou.
 
K přípravě zdravých pokrmů pro miminka nepoužíváme mikrovlnnou troubu, raději se držíme tradičního způsobu vaření.
 
Dětem do jednoho roku pokrmy vůbec nesolíme.
 
Pokud je to možné, pokrmy pro kojence nepřislazujeme. Když to jinak nejde, použijeme přírodní nerafinovaný cukr nebo med.
 
Med do 8 měsíců raději tepelně upravujeme, to znamená, že jídlo přisladíme před koncem varu. Med je považován za alergenní potravinu, proto je třeba, abychom byli u tak malých dětí při jeho používání velmi opatrní, zvlášť u těch, které trpí alergiemi.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články