Těhulky v letadle

Dovolená je za dveřmi a vy s rostoucím těhotenským bříškem přemýšlíte, zda se na ni vydat letadlem, nebo raději ne. Možná vám přijde vhod několik rad.
Těhulky v letadle

Každá těhulka by se před cestou letadlem měla poradit se svým lékařem a probrat případná rizika vyplývající z jejího zdravotního stavu. Pokud jste zdravá, pak není třeba se obávat, měla byste vy i vaše ‚bříško' zvládnout cestu v pohodě. Lékaři považují za nejvhodnější dobu k cestování letadlem druhý trimestr. V prvním trimestru jsou totiž maminky náchylné k nevolnostem a létání může tento stav zhoršit. V druhém trimestru však už bývají nevolnosti pryč, bříško ještě tolik nevadí a nohy příliš neotékají. Obecně lékaři doporučují létat maximálně do 36. týdne, pak už by maminky měly v klidu domova očekávat narození potomka. Některé letecké společnosti dokonce odmítají maminky ve vysokém stadiu těhotenství přijmout na palubu. Je to příliš velké riziko. Jinak ale není třeba se přehnaně bát, stačí se držet několik doporučení, a vaše cesta bude bez problémů.

Hrozba trombózy

Obavy z otékání nohou a případné trombózy jsou na místě, ale pokud jste zdravá, neměla byste zaznamenat vážnější problémy. V průběhu letu se však nezapomeňte několikrát projít, aby se krev rozproudila. Pokud vám i na zemi nohy trochu otékají nebo trpíte na křečové žíly, pak si můžete na cestu obléct kompresní punčocháče nebo si nohy stáhnout obinadlem. Při výběru místa v letadle si zvolte místo u uličky, v první řadě nebo u nouzového východu, kde je více místa na nohy a vy si je můžete pohodlněji natáhnout a protáhnout. Oblečení zvolte volné, žádné pásky ani příliš pevné boty, všechno pěkně pohodlné. I taková maličkost může pomoci předejít komplikacím.

Bezpečnostní pás

Některé maminky se zdráhají použít bezpečnostní pás, aby neublížily dítěti. Stejně jako v autě je ale nezbytné pás použít. Lékaři radí upnout pás v podbřišku tak, aby vás neškrtil, jen jemně obepínal.

Suchý vzduch

V letadle je sušší vzduch než na zemi a je třeba s tím počítat. Vezměte si proto s sebou prázdnou láhev a po bezpečnostní kontrole ji naplňte vodou, abyste se v letadle mohla napít, kdykoli vám vyschne v krku. Nezapomeňte si vybrat sedadlo blízko toalet, velmi pravděpodobně budete častěji ‚odbíhat'.

Obávaný scaner

Některé maminky se bojí, že letištní rám pro kontrolu kovových předmětů může být pro miminko nebezpečný. Elektromagnetické pole je ale velmi nízké a musely byste jím procházet mnohokrát za sebou, aby to vaše tělo zaznamenalo. Není tedy třeba se ho bát.

Tlak v kabině

V letadle je tlak nižší než na zemi, ale jste-li zdravá, neměla byste pocítit výraznější změnu. Letadlem by však právě kvůli tlaku neměly cestovat maminky s anémií nebo potížemi s krevním tlakem a jinými oběhovými obtížemi.

Závěrem nám nezbývá nic jiného než vám i vašemu očekávanému miminku popřát šťastný let.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články