Těhulky na cestách

Léto přichází, a mnoho i nastávajících maminek se chystá na dovolenou. Nechceme vás od ní rozhodně zrazovat, ani zbytečně strašit, jen poradit, jak se připravit na cestu, co nepodcenit a co také úplně vyloučit.
Těhulky na cestách
Samozřejmě cestování souvisí i se zdravotním stavem a obtížemi každé nastávající maminky. Zakázáno rozhodně není, i když názory na něj se liší v řadách odborníků. Jedni ho nedoporučují již od konce 3. měsíce, jiní vás „pustí“ letadlem třeba až do 28. týdne. Rozhodnutí však stojí na vás, měla byste zvážit, zda těhotenství nebude ohroženo stresem, změnou klimatických podmínek, změnou stravy a jinými hygienickými návyky. Musíte také počítat s tím, že mohou nastat komplikace. Takže je nezbytně nutné, aby v místě, kam cestujete, byla rychlá a odborná lékařská pomoc. Určitě nezapomeňte informovat svého lékaře.

Kam opravdu NE!
Možná si říkáte, že to je vaše poslední velká dovolená. Že až se ten uzlíček lásky narodí, nezbude na cestu k moři dostatek peněz, nebo se budete s miminkem bát cestovat. I když to tak určitě nebude a nádherných prázdnin i s děťátkem ještě zažijete, užijte si tu letošní v pohodě – ale s rozmyslem. Protože existují místa, kam byste těhotná opravdu neměla, protože riskujete zdraví vás obou. Takže jaká místa jsou nebezpečná?
 
• Velké nadmořské výšky.
 
• Místa s výskytem života ohrožujících infekcí.
 
• Destinace, kde se vyžadují nejrůznější očkování – neboť v těhotenství není možné virové vakcíny podávat. Takže cestu do Himalájí, Indie či Afriky raději nechte na příště…
 
Vzhůru do oblak…
Rozhodla jste se letět? Určitě je to nejrychlejší a komfortní způsob přepravy. Má bohužel i svá úskalí. Neblahý vliv může mít stres a strach, který mnoho z nás prožívá již při nástupu do letadla. Rizikovým faktorem je tlak vzduchu v kabině, který odpovídá nadmořské výšce 1800 až 2400 m, což znamená, že vzduch je chudší na kyslík. V úvahu je třeba vzít i záření z vesmíru a riziko předčasného odtoku plodové vody či trombózu žil, která nastávající maminky postihuje častěji než ostatní pasažéry. Vzhledem k tomu většina leteckých společností jen nerada bere na palubu letadla těhotné ženy od 6. měsíce a některé dokonce vyžadují písemné vyjádření lékaře. Pokud budete cestovat letadlem je tedy nutné se informovat na podmínky té které společnosti.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Romantický vláček…
Cestování vlakem je pro těhotnou v každém stádiu zřejmě nejvhodnější. Riziko otřesů je malé, ve vlaku je možnost občas se projít či zaplatit si místo ve vyšší třídě, která poskytne těhulce potřebný komfort. Na druhou stranu moc ideální není nástup a výstup do vysokých vagonů, hrozí riziko nebezpečného pádu. Problematická může být i hygiena na WC a prostředí v jednotlivých vagónech.

Ve vlastním voze…
Těhotná maminka by neměla řídit auto, rozhodně ne v druhé polovině těhotenství. Jízda v autě je nebezpečná, protože ať se nám to líbí nebo ne, reakce těhulek jsou prostě pomalejší. Takže je lépe svěřit volant někomu blízkému a pokud možno klidnému řidiči, samozvaný „závodník“ by mohl přivodit stres a předčasný porod. Jízda autem stejně nesmí být dlouhá, nebo by měla být často přerušená odpočinkem. O přestávkách se místo kávě (kterou stejně moc nesmíte) věnujte protažení a relaxačním cvikům. A hlavně nespěchejte – je úplně jedno, jestli pojedete o den déle než obvykle, když na místo určení dorazíte ve zdraví!

Autobusem? Raději na krátké vzdálenosti
Pokud není autobus dobře větratelný, raději se mu vyhněte. Není tam moc pohodlí k sezení a v horku v něm bude jako v peci. A to nemluvě o některých „spolucestujících,“ kterým bude vaše bříško úplně fuk a vesele se na vás budou mačkat...

Dobré rady na závěr
• Informujte se, zda se vaše cestovní zdravotní pojištění vztahuje i na komplikace v těhotenství a případný porod. Ne že bychom vám přáli pohromu, ale když už se chystáte odjet do ciziny, musíte se připravit na každou variantu. Určitě si tedy připlaťte a zařiďte si připojištění včetně nutného lékařského transportu.
 
• Ověřte si úroveň a dostupnost lékařské péče v místě pobytu. Péče by měla být na takové úrovni, aby dokázala řešit těhotenské komplikace, toxémii, provést císařský řez.
 
• Zjistěte si raději v předstihu, jestli se v místě vašeho pobytu testuje krev na HIV a hepatitidu typu B. Těhotné cestovatelky (i jejich doprovod) by měly znát svou krevní skupinu.
 
• Určitě si kromě pasu přibalte i těhotenský průkaz!

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články