Těhotné prý vědomě porušují životosprávu! Týká se to i vás?

Z nedávného průzkumu vyplývá, že i přes poměrně dobré znalosti zásad zdravé životosprávy a správného pitného režimu se jimi během těhotenství striktně řídí pouze 12 % českých maminek.
Těhotné prý vědomě porušují životosprávu! Týká se to i vás?

Do ojedinělého průzkumu veřejného mínění zaměřeného na mýty a fakta ohledně správné životosprávy a pitného režimu českých maminek v období těhotenství a kojení se zapojilo přes 500 žen z celé České republiky.

Výsledky průzkumu dále odhalily poměrně alarmující skutečnost: 17 % matek používá pro své děti pouze převařenou vodu z vodovodu. Převařením vody z vodovodu však nevzniká kojenecká voda, jak si stále mylně myslí každá šestá dotázaná matka. Kojenecká voda je totiž jen taková voda, která splňuje řadu přísných kritérií vymezených českou legislativou.

Realizovaný průzkum potvrdil, že optimální pitný režim v období těhotenství a kojení je českým ženám většinou známý – 2/3 maminek vědí, že by v období těhotenství neměl obsah vypitých tekutin klesnout pod 2 litry za den. Ještě lepší znalosti mají maminky o pitném režimu v době kojení. Celých 84 % jich je obeznámeno s tím, jaké množství tekutin je pro ně i jejich kojence (laktace) v tomto choulostivém období nejlepší.

Samotná realita již bohužel tak potěšující není. I přes poměrně dobré znalosti se zásadami zdravé životosprávy a správného pitného režimu během těhotenství striktně řídilo pouze 12 % maminek. O tom, že matky cítí v této oblasti větší zodpovědnost až během kojení, svědčí i akceptování požadavků na zvýšený pitný režim. Během kojení správně zvyšuje obsah vypitých tekutin téměř 80 % matek.

7 mýtů o životosprávě a pitném režimu, se kterými se nejčastěji setkávají české maminky:
1. Těhotné ženy musí zdvojnásobit svůj příjem potravy a nemají se omezovat.
2. Kojící maminky nepotřebují speciální stravu a úpravu pitného režimu.
3. Tvorba mléka (laktace) je geneticky dána a nedá se ovlivnit pitným režimem.
4. Miminkům lze podávat tekutiny hned od narození.
5. Dítě si vyžádá pití, pokud má žízeň.
6. Kojenecká voda může být jakákoliv neochucená voda.
7. Převařením vody z vodovodu se z ní stává kojenecká.

Průzkum vznikl na základě začínající spolupráce značky Rajec a Sítě mateřských center. "Pramenitá voda Rajec vstoupila na trh kojeneckých vod a při této příležitosti se stala partnerem aktivit Sítě mateřských center. České maminky jsou velmi aktivní a neustále vyhledávají praktické a spolehlivé informace, které jsou jim nápomocné během celého období těhotenství a kojení. Při společné diskusi a komunikaci se Sítí MC tak velmi přirozeně vznikl nápad zrealizovat průzkum, který by potvrdil nebo vyvrátil známé a zažité mýty o správné životosprávě a pitném režimu, se kterými se maminky setkávají," vysvětluje myšlenku vzniku průzkumu Břetislav Koláček, senior brand manažer značky Rajec.

„Síť mateřských center zastřešuje přes 300 mateřských a rodinných center po celé republice a jednou z našich hlavních aktivit je přinášet maminkám správné a užitečné informace. A právě výsledky průzkumu jsou pro naši práci skvělou navigací. Víme, že ve spolupráci s odborníky, kteří nám pomáhali s uvedením mýtů na pravou míru, máme další témata, kterým se mateřská centra v rámci edukačních aktivit mohou věnovat," uvedla Rút Kolínská, prezidentka Sítě mateřských center.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články