Těhotné a kojící ženy - jaké látky, vitamíny a minerály jsou potřebné?

Období, kdy se žena rozhodne mít dítě, následně devět měsíců těhotenství a poté kojení miminka. Všechny tyto fáze mají jedno společné - doplňování minerálů a jiných látek, potřebných pro zdraví ženy a jejího dítěte. Proč se liší doplňky stravy, které se doporučují většinové populaci od těch, které by měly užívat těhotné ženy a kojící maminky?
Těhotné a kojící ženy - jaké látky, vitamíny a minerály jsou potřebné?

Proč je vhodné v těhotenství doplňovat konkrétní vitamíny?

Těhotenství představuje výraznou zátěž pro organismus. Neroste nadměrná spotřeba veškerých látek, pouze některých! Proto by vitaminy pro těhotné a kojící měly nejen splňovat to, že tělu dodají chybějící látky, ale měly by dodávat pouze živiny, které skutečně potřebují. Nezatěžovat organismus vylučováním nepotřebných látek, které jsou součástí většiny doplňků stravy. O jaké živiny se jedná?

Kyselina listová a DHA, vitamín D3, vitamín E a jód!

Kyselina listová patří do skupiny vitamínů B a má velký vliv na vývoj plodu v prvním trimestru a odborníci doporučují užívat ji alespoň 1 měsíc před plánovaným otěhotněním! Neméně významný je vitamin D, který má pozitivní vliv na podporu reprodukce. Zapomínat se nesmí ani na jód, který je nutný pro syntézu hormonů štítné žlázy. V případě jeho nedostatku může u plodu dojít k poškození mozku. Z přírodních zdrojů se také často nedoplní ani vitamin E, který hraje významnou roli v antioxidaci těla.

A v neposlední řadě nenasycené mastné kyseliny, ty jsou důležitým zdrojem energie pro lidské tělo, a navíc některé z nich hrají velmi důležitou roli při správném vývoji orgánů i jejich funkci. To platí jak pro matku, tak pro tělo jejího dítěte.

Kde se přirozeně vyskytují vitaminy a minerální látky potřebné v těhotenství?

  • kyselina listová – zelenina (hlavně listová), ovoce, ořechy, sýry (obecně relativně nízký obsah, problém též se značnými ztrátami během tepelné úpravy potravin)
  • vitamin D – rostlinné oleje, margaríny, v menší míře mléko a vejce
  • vitamin E – rostlinné oleje
  • jód – mořské ryby, obohacené potraviny
  • DHA – mořské ryby

Vhodný doplněk stravy

Vhodnou volbu jak doplnit tyto živiny v těhotenství jsou určitě doplňky stravy. Ale pozor, jen ty, které obsahují potřebné živiny!

Ogestan obsahuje díky optimálnímu složení pouze to, co žena skutečně potřebuje a nezatěžuje proto její organismus nadbytečnými vitamíny a minerály, které jsou běžně dostupné ve vyvážené stravě.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články