Těhotenství v zimě, nebo v létě?

Vyhřívat se v létě s bříškem na sluníčku, nebo být těhotná v zimě a dopřát ho raději miminku? Každá z nás má jinou představu, ale o všem nakonec rozhodne příroda.
Těhotenství v zimě,  nebo v létě?
Chtělo by to nový kožich, nebo aspoň zimní kabát…“ Také jste se na podzim zasmušile zahleděla do skříně a vytáhla z ní poněkud opelichaného králíka? Několikrát jste ho prostřela před manželem. Chlapi prostě bývají, pokud jde o ženské oblečení, malinko nedůvtipní. A je úplně jedno, jestli potřebujete róbu na ples nebo něco pro „jiný stav“. „Víš co,“ rozhodla jste se udělat z nouze ctnost, „nový kabát si teď nekoupím. Stejně čekáme miminko, a tak to vlastně ani nemá cenu. Po porodu si pořídím něco onačejšího…“ Doby, kdy se těhulky snažily nejít ostatním na oči, protože si připadaly neforemné a ošklivé, jsou naštěstí pryč. A moli? Ti se na králíkovi naštěstí podepsali jen nepatrně. Pár drobných úprav, a i tak s ním budete moci dělat parádu...
 
I v létě se mlsá
Medvědi, ti se mají... Na začátku zimy zalehnou do brlohu, na jaře přivedou na svět mláďata. Během spánku spotřebují to, co si do podzimu nastřádali. A vy? Kila jdou pěkně nahoru. Ale ani o jeden z těch týdnů, kdy budete moci rostoucí bříško hladit, sledovat, jak roste, jak o sobě miminko dává vědět, byste přijít nechtěla.
 
„Snad nebudu muset chodit s rozepnutým kabátem jako kamarádka Lucie,“ zadoufáte. Než otěhotněla, měla osmatřicítku, v 9. měsíci čtyřiačtyřicítku. Bodejť by ne, dvaadvacet kilo musí být někde vidět. Ve dvacetistupňových mrazech chodila v rozepnutém kožíšku nebo si knoflíky s dírkami svazovala legračními mašličkami. Z lidských pohledů a řečí, cože je za exota, si nic nedělala. Bříško nosila s patřičným sebevědomím. „Prostě jsem jen kulatější, než jsem čekala. Za to může ta zima,“ říkala všem. „V létě bych jedla jen zeleninku a byla lehoučká jako pírko...“
 
„To je jeden z mýtů, které těhotenství provázejí,“ říká primář Roman Chmel z Gynekologicko-porodnické kliniky v Praze-Motole. „Spousta nastávajících maminek si myslí, že by v létě tolik jako v zimě nepřibraly. Přírůstek na váze většinou s ročním obdobím vůbec nesouvisí. Je sice pravda, že v létě je čerstvé zeleniny a ovoce víc, ale na dosah jsou zákusky, čokoládičky, zmrzlinky a všelijaké další dobroty. Za nabraná kila může množství jídla, případně individuální dispozice organizmu – tedy reakce metabolizmu na změny, které se během gravidity v těle odehrávají. Hmotnost kvůli zadržování vody narůstá i u těch nastávajících maminek, které toho příliš mnoho nezkonzumují.“
 
Plánovat těhotenství na léto jen proto, že si myslíme, že budeme štíhlejší, nemá tedy příliš velké opodstatnění. To je skoro totéž, jako když si na Silvestra řekneme, že budeme od Nového roku hubnout a pak si podvědomě hledáme nejrůznější záminky, abychom to nemusely dodržet. A navíc:každá roční doba má – pokud jde o těhotenství – svoje pro a proti.

Hlavně abychom dojeli
„Naše Adélka se narodila v březnu,“ vzpomíná Marie Bastlová z Brtnice. „Chození do přírody, drobné práce venku a sluníčko mi pomohly překonat začátky těhotenství, kdy mi nebylo moc dobře. Poslední měsíce, kdy se každá žena cítí jako parní válec, jsem prožila doma v teplíčku. Venku byl stejně mráz a nevlídno, navíc jsem se bála uklouznutí či pádu, které nejsou v tomto období nic neobvyklého. Jediné, z čeho jsem měla vážně strach, bylo to, že až pojedeme do porodnice, napadne spousta sněhu a my nedojedeme. Nestalo se, a dokonce nám při cestě z porodnice svítilo sluníčko,“ vzpomíná Marie.
 
Podle Marcely Hübnerové z Šumné je lepší prožít začátky těhotenství spíš v zimě. „Otěhotněla jsem na podzim a zimní ledovatky jsem překlopýtala s malým bříškem. Vlastně ještě v zimě nebylo skoro ani vidět. I do mého stávajícího oblečení jsem se krásně vešla, takže jsem nemusela kupovat větší. A když mi bříško povyrostlo, bylo zase o něco tepleji, takže jsem se nemusela lopotit s oblékáním maxisvetrů a nazouváním teplých bot. I když jsem si v závěru těhotenství (na konci června) zase užila nepříjemná vedra, určitě pro mě bylo snesitelnější vyrazit někam jen tak v lehkých šatech a případně zalézt se studenou limčou někam do chládku. Další miminko budu také rozhodně plánovat na jaro či léto.“
 
Novinku, že čeká miminko, zjistila Jana Rubáčková z Hradce Králové v lednu. „Nějak jsem nad tím, jestli je lepší být těhotná v létě nebo v zimě, nepřemýšlela. Měli jsme radost, že to vyšlo a těšili se. Těhotenství bylo bez problémů až na nevolnosti v počátku, a od poloviny zase na těhotenskou cukrovku. Ale všechno šlo zvládnout. Je pravda, že už s poměrně velkým bříškem jsem byla v létě dost unavená, otékaly mi nohy a raději jsem ven vycházela až k večeru. Ale zase je léto lepší na chlubení se bříškem...“
 
Věra Kocmanová z České Lípy má na svém kontě slušnou bilanci: čtyři děti. „Tři vyšly na léto a jedno na zimu.“ Soudí, že důležitější je zdravotní stav maminky. Při posledním miminku, které se narodilo v červenci, jí vedra nedělala dobře. Špatně se jí dýchalo, otékaly jí nohy a celkově se cítila unavená. Přesto nakonec došla k závěru, že nejlepší je to na jaře, když není ani horko, a vlastně ani zima...

Klepněte pro větší obrázekTřikrát a vždycky jinak
Chtěla jsem být těhotná v zimě. Chtěla jsem čekat miminko přes léto. Všechno jste si s manželem hezky naplánovali a ono nic. Příroda je mocná. Někdy to vyjde „podle plánu“, jindy se nedaří a nedaří, a najednou je leden a čáreček na těhotenském testu je, kolik má být. Lkát nad tím, že vám, vášnivé lyžařce doporučil gynekolog jistou opatrnost, a vy tolik toužíte po tom spustit se ze svahu, nemá smysl. Zima s železnou pravidelností přichází každý rok, ale miminko by nemuselo. „Na každém ročním období, i když jste původně měla úplně jiné představy, si můžete najít něco hezkého. To platí, ať už jde o jídlo, pohyb, zájmy či odpočinek,“ zdůrazňuje doktor Roman Chmel.
 
Jana Králová z Kozlovic byla těhotná třikrát. „Nejhorší jsou samozřejmě poslední tři měsíce. Poprvé jsem rodila v září, a tak jsem s velkým bříškem chodila celé léto. Bylo zrovna velké horko, natékaly mi nohy, nevešla jsem se ani do pantoflí, pořád jsem jen pila a pila... Podruhé jsem rodila v květnu, pro mě nejpříjemnější období, žádné horko ani zima. Potřetí jsem rodila v lednu. To jsem si zase musela kupovat větší kozačky, otékala mi lýtka, člověk musel dávat pozor, aby při náledí šel opatrně. Také ty vrstvy oblečení v zimě jsou nepříjemné. Ke konci těhotenství mi byl jen jeden kabát, takže jsem moc parády nenadělala. Připadala jsem si, jak funící věšák na šaty... Prostě v každém těhotenství jsem měla jinou zkušenost, ale všechna jsem si užívala, protože stojí za to mít pak ten nejkrásnější dar – a to je dítě!“

Aby bylo zdravé a vy také
Zatímco jedné mamince vyhovuje nosit bříško v létě, jiná je raději, když se v létě narodí miminko. A naopak. Na jednom se však shodnou všechny: nejdůležitější je, aby těch devět měsíců, které je čekají, bylo bez problémů a aby se děťátko narodilo zdravé.
Ať už čekáte děťátko v jakémkoli ročním období, nelkejte nad tím, že na jaře kvetou stromy, v létě je horko a v zimě mráz. Vždycky si najděte něco, co vás bude těšit a bavit, co vás pozitivně naladí. Nezapomínejte na to, že vaše nálady i splíny se přenášejí i na drobečka ve vašem  bříšku. Přejeme vám tedy jenom samé optimisty...
 
Léto
V letních měsících sice bývají častější otoky na nohách, ale pokud si je budete často dávat nahoru (ať už v práci, nebo doma), nebude vám to činit takové potíže.
Výhled z okna do rozkvetlé zeleně je daleko optimističtější.
V létě, pokud vám to zdravotní stav dovolí, můžete chodit na procházky, jezdit na kole, plavat. Vynechejte raději kolektivní míčové a kontaktní sporty.
Po příjemnějším těhotenství v létě následuje neradostné popojíždění s kočárkem v zimních plískanicích a teplém kabátě, kdežto po smutnějším výhledu z okna během gravidity v zimě se můžeme s kočárkem procházet po jarem a létem vonících parcích.
 
Zima
Pokud to vypadá, že budete muset posledních pár dnů před porodem nosit kabát rozepnutý a nechce se vám kupovat něco nového, pořiďte si ledvinový kožešinový pás. Hezky vám bříško ohřeje. Docela dobře ho však nahradí i teplá široká šála.
Dávejte pozor, abyste neuklouzla na náledí. Kozačky s vysokým podpatkem jsou sice velmi elegantní, ale „pokročile“ těhotná by si je měla odpustit. Na trhu je spousta krásných teplých zimních bot se širokým nízkým a neklouzavým podpatkem.
Obáváte se, že by vám zimní těhotenství mohlo přinést nějaké zdravotní obtíže? Kromě pádu na náledí nemá zimní počasí na průběh těhotenství zásadní vliv.
Zima může v některých nastávajících maminkách vzbuzovat smutek – zvlášť proto, že zima je jen málokdy bílá, spíše je šedivá, pošmourná a neveselá. Nepoddávejte se tomu, choďte do divadla, do kina, na výstavy, setkávejte se s přáteli.
Pokud vám to lékař nedoporučí, na sjezdovku se raději nevydávejte. Místo lyžování či bruslení, můžete sportovat i doma nebo v tělocvičně. Vhodný je jakýkoli druh pohybu (jóga pro těhotné, břišní tanec aj.), který nevede k předčasným děložním stahům. Od druhého trimestru se nedoporučují lehy-sedy.
 
Chcete to mít za sebou dřív?
V posledních letech více žen otěhotní v létě. Další vlna otěhotnění připadá na končící zimu s porody na podzim.
Rodí se během celých 24 hodin. Na přechodné zvýšení porodnosti může mít mimo jiné vliv i změna počasí se změnou atmosférického tlaku.
Už se vám to blíží, ale vy nechcete, aby přišlo dítě na svět před vypočítaným termínem? Vyhýbejte se fyzické námaze a také pohlavnímu styku.
Pokud byste naopak ráda porodila před termínem, věnujte se fyzickým aktivitám a milování. A proč milování? Protože v mužském ejakulátu jsou prostanglandiny – látky, které mimo jiné způsobují děložní stahy.
 
Text: Vlasta Adamcová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články