Těhotenství: Čím se teď hýčkám a čím si spíš škodím?

Když se tchyně dozvěděla, že si nechávám nadále dělat melír, skoro dostala infarkt. Vystrašila mě, že barvení vlasů může dítěti způsobit vrozenou vadu. Ne že bych tomu tak úplně věřila, ale...
Těhotenství: Čím se teď hýčkám a čím si spíš škodím?
Před svou gynekoložkou se nechci ztrapňovat ptaním se na takovou ptákovinu, poradíte mi?“ Dopis z webu jedné z našich čtenářek způsobil, že jsme v redakci dali dohromady nejčastější pochybnosti i fámy týkající se zkrášlování v jiném stavu.
 
8 otázek na (těhotné) tělo…
 
Smím si barvit vlasy?
Pro nový život, který nám roste v břiše, jsme ochotné udělat všechno, včetně prozrazení mnohých tajemství. Třeba, že ten obdiv vzbuzující tyciánový odstín našich vlasů je lež a plod šikovnosti naší kadeřnice... Ve skutečnosti se žádné drama, pokud si chcete zachovat stejný styl jako před otěhotněním, nekoná. Ano, v barvách na vlasy je spousta chemikálií. Žádná studie zatím ale přesvědčivě neprokázala, že by měly přímý vliv na vrozené vady plodu nebo jiné potíže.
 
Pro klid v duši, počkejte s barvením do druhého trimestru. Tehdy už je většina orgánů dítěte vyvinutá. Každopádně se svěřte raději odborníkovi než (levné) sousedce. Dobře školený kadeřník může přijít s dočasnou alternativou šetrnějšího přelivu, aniž by okolí cokoli poznalo.
 
Resumé: Bezpečné, ale raději počkejte do 4. měsíce.
 
Mohu si nechat bělit zuby?
Možná jste to už nějaký pátek plánovala, ale až teď máte na zmiňovanou proceduru více času. Pokud jste to ovšem vydržela doteď, vydržte to ještě několik měsíců až po porodu. Každý zodpovědný stomatolog vám vysvětlí, že vaše zuby jsou teď vlivem hormonálních změn citlivější, a máte-li k tomu dispozice, i kazivější. Navíc „těhotné“ dásně jsou náchylnější k poškození a krvácení. Jedná se i o nadstandardní zákrok, který opravdu není potřebný. Souvislost zatím nebyla dostatečně otestována.
 
Resumé: Lékaři nedoporučují.

Mohu se opalovat?
Dobám smažení se na dekách na zahradě, na koupališti nebo u moře odzvonilo. Mělo by být dnes tabu i pro netěhotné, natož pro vás. Zde jsou pádné argumenty:
 
Pokud vás dostatečně nestraší rakovina kůže, tak vám každý „kožař“ potvrdí, že vystavování se UV paprskům v jiném stavu může změnit pigmentaci kůže. Gynekologové navrch varují, že se na parném slunci zvyšuje vaše tělesná teplota, a to děťátku ve vašem břiše rozhodně svědčit nebude.
Nemusíte sedět doma, ani permanentně nosit slunečník, jen slunce zbytečně nevyhledávejte a rozhodně se pečlivěji mažte opalovacími krémy s vyšším faktorem.
 
Resumé: Lékaři zakazují!

Jak je to s kosmetikou?
Zatímco jedné nastávající mamince se pleť doslova rozzáří, jiná začne zlobit hůř než v pubertě. Reakce kůže na těhotenství je u každé ženy individuální. Krémy, řasenky i oční stíny, které vám doteď vyhovovaly, vás začnou dráždit. Určitě se širokým obloukem vyhněte teenegerskému „oďoubávání“ a drastickým peelingům. Výrobci všelijakých drahých obličejových mazadel to neslyší rádi, ale jistotou všech jistot (u suché a polosuché pleti) je kvalitní řecký olej a na pleťové masky při akné dobře poslouží tvaroh. Nic nezkazíte návštěvou dobré kosmetičky, která ovšem musí vědět, že jste těhotná. Od čtvrtéhoměsíce žádejte v kosmetických salonech vypodložení polštáři, abyste neležela úplně vodorovně.
 
Resumé: Řiďte se sama sebou, tím, jak a na co vaše pleť zareaguje, a ne tím, co se vám budou snažit vnutit dealeři kosmetických produktů.
Vyhněte se agresivním peelingům a mikrodermabrazi. Ve 2. a 3. trimestru si hlídejte polohu.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
A co péče o ruce a nohy? Manikúra a pedikúra?
Jestli teď můžete něco opravdu hýčkat, tak končetiny. Nehty v těhotenství u většiny žen zesílí a i ty, které trpěly na jejich lámavost, se mohou (dočasně) těšit, že se těchto obtíží zbavily.
 
Jak je to s lakováním? Laky sice poměrně agresivní chemikálie obsahují, ty se ovšem do nehtového lůžka nedostanou a nenarozené dítě neovlivní. Jen hrozí, že se vám udělá špatně z pachů vycházejících z lahviček...
 
Resumé: Užívejte si to po celou dobu těhotenství.

Mohu se nechat masírovat?
Masáže by v těhotenství měla ozkoušet každá žena! Odbourávají stres, zlepšují cirkulaci krve, zmírňují bolesti zad i nohou. Piďte se pochopitelně po těhotenských masážích, protože je důležité, aby měl masér zkušenosti s těhotnými klientkami. Poohlédněte se po salonu, kde jsou k dispozici speciálně upravené stoly, masér nebo masérka by vás ale správně měli položit na bok. Varovným signálem je, když masérský salon chce lékařské doporučení – zjevně nemá s těhotnými ženami zkušenost. A pozor: pokud jdete k někomu poprvé a není to na doporučení od důvěryhodné osoby, chtějte vidět „papír na odbornost“.
 
Resumé: Užívejte si to po celou dobu těhotenství.
 
Je léto, mohu se depilovat?
Ano, ale užíváte-li depilační krémy, pečlivěji je smívejte a po jejich použití pleť ošetřete krémem. Kůže je v těhotenství citlivější. Pokud reaguje podrážděním, změňte způsob depilace. Co se týče vytrhávání nebo depilace voskem, hraje zásadní roli, jak snášíte míru bolesti – intenzivní bolest v pokročilém stavu těhotenství může spustit kontrakce.
 
Resumé: Bezpečné v 1. i  2. trimestru, ve 3. si hlídejte práh bolesti.

Vířivka, sauna, pára a jiné
I když je to s podivem, některé ženy si fakt, že jiný stav vyžaduje zároveň šetrnější zacházení s tělem, nepřipouštějí. Jenže zrovna teď na vířivku s vyhřívanou vodou nebo saunu striktně zapomeňte. Sauny i příliš teplé lázně totiž velmi nepříznivě míchají s termoregulačním systémem. Podle gynekologů má zvýšená teplota souvislost s vrozenými vadami, a to zvláště v prvním trimestru. Jestli-že chcete relaxovat ve vodní lázni, raději si napusťte vanu (ne horkou vodou) a lehněte si do ní tak, aby vám kromě hlavy vykukovaly i paže, kolena a ramena. Celková teplota se nevyšplhá k nebezpečným hodnotám.
 
Resumé: Lékaři výrazně nedoporučují.
 
Text: Jana Trnková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články