Těhotenství a kočky: Jde to dohromady?

Pokud těhotná žena žije ve společnosti kočky, většinou padne na přetřes termín „toxoplazmóza“ – označení infekční nemoci, která postihuje zvířata i lidi. Těhotenství v kočičí společnosti ale není důvodem k panice a už vůbec ne k tomu, aby se kočka „dala pryč“…
Těhotenství a kočky: Jde to dohromady?

Nemoc způsobuje prvok toxoplasma gondii. Ten, kdo ji už prodělal, ji zpravidla ani nepostřehl, protože choroba probíhá buď zcela bez příznaků, anebo jako lehká viróza s únavou a zvýšenou teplotou. Každopádně proti nové nákaze je takový člověk imunní, což se v našich zeměpisných šířkách týká asi dvou třetin veškeré populace. Ženám ze zbývající třetiny se vyplatí jistá ostražitost, protože pokud se toxoplazmózou nakazí v době těhotenství, může choroba poškodit mozek a oční sítnici nenarozeného dítěte.

Přítomnost protilátek prozradí krevní zkouška. Můžete ji absolvovat ještě před plánovaným početím, řada gynekologů však test provádí automaticky ihned po zjištění těhotenství. Pokud je nastávající matka imunní, pak není důvod k obavám. V opačném případě musí žena dodržovat určitá pravidla, která se ovšem zdaleka netýkají jen koček.

Nákaza toxoplazmózou má tolik možností, že riziko, že by za to mohla právě kočka, kterou chováte doma, je minimální. Víc než osmdesát procent žen se totiž nakazí tím, že sní nedostatečně tepelně zpracované maso anebo pracují se znečištěnou hlínou na zahrádce.
Bohužel, právě kočky na pověry ohledně toxoplazmózy doplácejí nejvíc. Nemoc má však u zvířat podobný průběh jako u lidí – bez příznaků.

Nejčastěji se nakazí koťata mezi třemi až sedmi měsíci, zpravidla tím, že sežerou nakaženou myš. Původce onemocnění, tedy prvok, se přemění v takzvané cysty, velice odolné trvalé formy, které kočky vylučují trusem. Při opakované nákaze však už tohoto parazita nevylučují, takže dospělé kočky jsou pro těhotné ženy bezpečnější než koťata. Těm, kdo chtějí mít jak miminko, tak kočku, doporučujeme buď kočku trochu starší - anebo naopak počkat, až bude trochu starší dítě.

Stejnou nemoc mohou přenášet i králíci, ale pokud chováte doma zakrslého králíčka, můžete být klidná – nakazit se můžete pouze přímo z jeho syrového masa.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články