Těhotenství = samé útrapy? Ne, nebojte se, tak to určitě není.

Při čekání na miminko většinou rozkvetete do krásy. Těšte se a užívejte si to...
Těhotenství = samé útrapy? Ne, nebojte se, tak to určitě není.
Asi omdlím...
Jsem ve druhém měsíci a velmi často omdlévám – a to nejen ráno, než jdu do práce. Když jsem byla těhotná poprvé, vůbec se mi to nestávalo. Čím to může být, a hlavně, dá se s tím něco dělat? Nebo to prostě budu muset vydržet? Samozřejmě by mě také zajímalo, jak dlouho to bude trvat...
Markéta Šípková, Moravské Budějovice
 
Za omdléváním často stojí únava, nízký tlak, netrénovanost či chudokrevnost, někdy stačí dát si silnější čaj nebo si zařídit snídani do postele a je vše vyřešeno. Pokud je, jak píšete, omdlévání častější, měl by vás vidět internista a neurolog, vzácně může být příčina i vážnější a je dobře o ní vědět.

Ach, ty nemoci! Co mimi a hepatitida?
Pokud se zjistí, že je žena přenašečem hepatitidy (nebo jiné nemoci), může to v těhotenství poškodit dítě? Jak se v takovém případě postupuje?
Tereza Janková, Praha
 
Vaše otázka je příliš obecná a rozsáhlá, odpověď byste nalezla v několika metrácích knih lékařské knihovny. Jen virových hepatitis známe sedm typů A-G (možná že v současné době jsou další), takže si dovolím zúžit dotaz na hepatitidu B. V průběhu těhotenství se dvakrát vyšetřuje hladina protilátek HBsAg, takzvaný australský antigen, při jeho pozitivitě je hned po porodu i v následném období novorozenec léčen.

Po porodu bez menstruace
Mám dva měsíce po porodu a ještě pořád jsem nedostala menstruaci? Může za to kojení? A pokud bych z nějakého důvodu přestala kojit, menstruace by se vrátila?
Vanda Žehrová, Ostrava
 
Třeba za to může manžel, zkuste gravitest, možná se vám opět dostalo Božího požehnání. Je to však málo pravděpodobné, po porodu může nastat určitý hormonální útlum, a to, že žena třeba půl roku nemenstruuje, není až tak neobvyklé, časté a pravidelné kojení k tomu skutečně může přispět.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Těhotenské svědění
Jsem v šestém měsíci a začalo mě hrozně svědit břicho. Vůbec si s tím nevím rady. Poradíte?
Sofie Šimková, Karviná
 
Svědění břicha obtěžuje na konci těhotenství asi dvacet procent žen. Příčin (tedy i možností léčby) je mnoho: jaterní choroby, poruchy štítné žlázy, cukrovka, chudokrevnost, ekzémy, alergie, paraziti, drogy (morfium), deprese a mnoho dalších. Poraďte se s vaším gynekologem, já bych na jeho místě začal s laboratorním vyšetřením jaterních testů. Někdy pomůže užívání živočišného uhlí.

Na masáž?
Protože mě často bolela záda, chodila jsem na masáže. Teď jsem těhotná a začínám se kulatit. Mohu v pátém měsíci ležet při masáži zad na bříšku?
Jindra Vlášková, Hronov
 
Na břiše ležet můžete, proti různému hnětení a naklepávání zad nelze nic namítat. Pokud by se však na vás masér hodlal vrhnout celou váhou svého těla, či se vám chtěl po zádech procházet, doporučuji útěk…

Krvácivé dásně
Při každém čištění zubů mi krvácejí dásně, jinak žádné potíže nemám. Zuby mě nebolí. Zubní lékařka se domnívá, že za to může těhotenství (jsem ve čtvrtém měsíci). Může mít pravdu? Znamená to, že mi chybí nějaké prospěšné látky?
Gabriela Kochová, Plzeň
 
Až u osmdesáti procent těhotných dochází k překrvení a zvětšení dásní, což může krvácení způsobit. Samozřejmě větší obtíže mívají kuřačky s neodstraněným zubním kamenem. Vhodný je jemnější zubní kartáček, zkusit lze vitamin C.
 
Klepněte pro větší obrázekMUDr. Antonín Kaprál, gynekolog, Kolín
 
 
 
 
 
 
 
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články