Těhotenské patálie

Snad každá budoucí maminka má pocit, že teď je všechno jinak – je citlivější a kulatější a těch trápení s krásou – sušší pokožka, pupínky, flíčky a strie...
Těhotenské patálie

Období těhotenství provází řada změn, které mají vliv na celý organismus. Není tedy divu, že těhotné ženy mohou pociťovat různé fyzické zvraty a pro ně dosud nepoznané stavy, včetně problémů s pletí a vlasy. Je to způsobeno hormonálními změnami, které toto období provázejí a většinou přetrvávají do období po porodu a během kojení. Na kůži se mohou objevit strie, skvrny a nepravidelnosti ve zbarvení kůže apod. Chronická kožní onemocnění, která měla maminka již před otěhotněním – akné, lupénka, atopický ekzém atd., se v tomto období mohou zlepšit, ale bohužel také zhoršit, a dokonce se může projevit celá řada jiných kožních onemocnění. Při jakékoli nejistotě či zhoršení problémů s pletí proto neuděláte chybu, když své potíže zkonzultujete s lékařem-dermatologem.

Ani problémy s vlasy nejsou v těhotenství výjimkou. Vlasy obecně procházejí složitým růstovým cyklem, kdy se střídá růstová fáze s fází klidovou, přičemž denně vypadává až 100 vlasů. Vlivem hormonálních změn se však může stát, že se mnohem více vlasových cibulek dostane do fáze odpočinkové a mnohem více vlasů najednou vypadá. A to i s odstupem 3–4 měsíců po porodu. Přestože se maminky velmi znepokojují, je takové vypadávání zcela normální a vzhledem k tomu, že nedochází k narušení vlasových cibulek, se vše po určité době vrátí do normálu. 

Atopický ekzém
Nepříjemná svědivá vyrážka se obtížně léčí i v „normálním“ stavu, proto byste se měla dvojnásobně snažit zhoršení ekzému předejít. Vyřaďte ze svého jídelníčku potraviny, které obvykle způsobují alergické reakce. Noste bavlněné oblečení, dbejte na osobní hygienu a pečujte o svou pokožku: v těhotenství se obecně nedoporučuje léčba kortikosteriody, nicméně vždy záleží na vašem ošetřujícím lékaři, se kterým byste měla své problémy konzultovat. Alternativně můžete vyzkoušet přírodní kosmetiku (obsahující například látky z konopí), ovšem při zhoršení stavu vždy kontaktujte lékaře.

Nezdolné pupínky
K dalším potížím, které se v těhotenství objevují, patří akné. Mohou se tvořit bílé a černé komedony i zánětlivé pupínky s hnisavou čepičkou. Stav pleti v případě potřeby konzultujte s lékařem. Důležitý je správný výběr kosmetiky a každodenní péče. Vhodné jsou čisticí a hydratační přípravky pro problematickou pleť a nekomedogenní přípravky s jemnou texturou a speciálním složením.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články