Maminka.czTěhotenství

Těhotenská abeceda Z: Zácpa, záda, zánět žil...

Ivana Ašenbrenerová 1.  10.  2011
Těhotenská abeceda Z: Zácpa, záda, zánět žil...
Netrapte svého ošetřujícího lékaře všetečnými otázkami o jiném stavu. Pokud vás zajímá, co více či méně příjemného vás čeká během gravidity a začíná písmenem „Z“, přečtěte si následující řádky – my vám poradíme!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

* Zácpa

Poruchy trávení jsou v těhotenství velmi časté a trápí téměř každou ženu. Může za ně vysoká hladina progesteronu, který trávení zpomaluje. Proto vás pálí žáha, a proto máte zácpu, kterou jste třeba dříve nemívala. Ovšem pokud jste jí trpěla i dříve, pak se vám pravděpodobně ještě zhorší (bohužel). Progesteron zpomaluje činnost střev a zadržuje v organismu vodu. Právě z toho důvodu vám může připadat, že máte už v prvních měsících obrovské bříško. Zácpa může být skutečně velmi nepříjemná a obtěžující.

Jaké je řešení? Především upravte svůj jídelníček, obohaťte ho o vlákninu (hodně ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků), snažte se hlídat, co jíte (brzy vypozorujete, co vám vadí, a to pak nejezte), pijte dostatek tekutin (ráno nalačno sklenici vlažné vody nebo šťávy ze švestkového kompotu).
Když jíte, nespěchejte, jezte pomalu, častěji a spíše menší porce. Čím více toho sníte, tím plnější se budete cítit.

Vyhýbejte se tučným a mastným jídlům, nejezte ani před spaním. Se zácpou vám pomůže pohyb, takže pokud vám to lékař nezakázal, věnujte se nějaké sportovní aktivitě – uvidíte, že vaše střeva budou hned rychlejší (a vám bude skvěle).
Někdy je ale zácpa tak úmorná, že vám lékař předepíše glycerinové čípky nebo nějaký přípravek z parafínového oleje. Žádná jiná projímadla bez souhlasu lékaře neužívejte! Pozor také na přípravky obsahující železo – jeho zvýšené dávky mohou vyvolat zácpu a někdy i rozšíření žil konečníku (hemoroidy).

* Záda

Zhruba od pátého měsíce se mohou objevit bolesti v zádech. A samozřejmě že čím více kilogramů jste přibrala, tím bude pravděpodobnější, že vás budou skutečně bolet. Kromě hmotnostního přírůstku mají na záda vliv také těhotenské hormony, které způsobují uvolnění vazivového aparátu, zejména páteře a pánve. Nicméně nejčastější příčina těchto problémů v těhotenství bývá mechanická, a to například v důsledku přetížení svalů při uklízení, praní, vaření, věšení prádla a podobně, nebo naopak při nedostatku pohybu, což má za následek ochablost svalů.

Pokud je to tedy jen trochu možné a pohyb vám nebyl zakázán, bolesti zad můžete odstranit jednak tím, že denní činnosti budete vykonávat správně, tedy s adekvátním držením těla, a jednak tím, že se začnete pravidelně hýbat.

Mezi doporučená cvičení patří například některé cviky podle metody Ludmily Mojžíšové. Vhodné jsou varianty v podporu klečmo pro zachování pružnosti a pohyblivosti páteře či varianty na posílení pánevního dna, aby při porodu svalstvo nebylo ochablé, a tak bylo nápomocné ke snadnějšímu porodu. Můžete také cvičit na balonu, kde se kromě výše zmíněných variant můžete pohupovat, čímž zapojíte svaly okolo páteře, které jsou malé a krátké a při běžném cvičení se příliš neprocvičují.

Pro budoucí maminky je také velmi vhodné plavání a cvičení ve vodě pro těhotné. Naučte se správně chodit a nosit předměty, vyhýbejte se strnulému stání a dopřejte si čas od času těhotenskou masáž. Prospěje nejen vašim bolavým zádům, ale i vaší psychice. V případě, že je bolest nesnesitelná a máte například horečku, zvracíte nebo se objevilo mravenčení v rukách či nohách, vyhledejte raději lékaře.

* Zánět žil

Máte v těhotenství nateklé nohy? V letních měsících to nebývá tak neobvyklé a zadržování tekutin před porodem je normální. Otoky trpí až 80 % těhotných, ovšem na lehkou váhu byste je brát neměla, zvláště pokud se objeví v jedné noze. To může signalizovat postižení žilního systému a případné nebezpečí trombózy. Podle odborníků nejsou cévní komplikace v jiném stavu a šestinedělí ničím neobvyklým a jsou bohužel na předním místě příčin úmrtnosti matek.

Těhotenství způsobuje ochabnutí cévních stěn a rozšíření cév, zpomalení průtoku krve a větší sklon k srážlivosti krve, zejména po operačním porodu (například císařském řezu). Zánět povrchových žil se může objevit krátce po porodu (především na lýtku). Kůže je pak červenější a žíly jsou na omak tuhé (jako uzlíky). Podle rozsahu vám doporučí klid na lůžku a na nemocné cévy se přikládají mastičky. Nejdůležitější je prevence – tedy po porodu co nejrychleji vstát a cvičit.

* Zánět močových cest

Jestliže se u vás objeví časté nucení na močení či pálení při močení, a dokonce i bolesti v podbřišku, na nic nečekejte a běžte k lékaři. Vaše močové cesty byly pravděpodobně zasaženy infekcí, která může být velmi nebezpečná pro plod a v případě, že se nezačne včas léčit, může dojít i k potratu či předčasnému porodu. Pokud se objeví výše uvedené příznaky, a k tomu navíc třeba i horečka či krev v moči, lékař vám nasadí antibiotika.

Záněty močových cest trpí poměrně hodně žen a až 80–90 % případů je způsobeno bakterií Escherichia coli. Tedy nemusíte někde ofouknout nebo se prochladit, abyste dostala zánět močových cest. V případě, že těhotenství plánujete, je zaléčení močových infekcí velmi důležité – v graviditě totiž mohou infekce, které do té doby probíhaly bez příznaků, začít způsobovat problémy včetně zánětů ledvin. Důvodem je děloha zvětšující se společně s rostoucím plodem, která tlačí na močovody a močový měchýř, čímž se zhoršuje i vyprazdňování moči.

Některým budoucím maminkám se musí zavést do ledvin vnitřní drén, aby se mohla lépe odvádět moč, a také musejí užívat antibiotika až do porodu či do konce šestinedělí. Nejdůležitější prevencí je hodně tekutin, a to nejméně dva litry denně. Ideální jsou vody bez bublinek a bylinkové čaje. Nikdy také nezadržujte moč – pokud tedy potřebujete čurat, běžte pokud možno hned.

* Zuby v těhotenství

Slyšela jste, že v jiném stavu přijde každá žena o jeden zub? Nevěřte tomu, je to mýtus. Jestliže se o svůj chrup budete dobře starat, o žádný zub nepřijdete. Pravda ale je, že hormonální změny v graviditě se mohou projevit zvýšenou citlivostí a krvácením dásní. Zuby si čistěte raději měkčím kartáčkem (soft), vyhněte se nadměrné konzumaci sladkostí (hlavně lepivých jako sušené ovoce, bonbony a podobně). Je-li to jen trochu možné, po každém jídle si vyčistěte chrup nebo aspoň žvýkejte žvýkačky bez cukru.

Prospějí vám také potraviny bohaté na vitamin C, který posiluje dásně a snižuje možnost krvácení. Zuby rovněž potřebují dostatek vápníku – nezapomínejte tedy na mléčné výrobky. Během těhotenství si určitě nejméně 2x zajděte ke svému zubnímu lékaři. Pokud vás čeká nějaký náročnější stomatologický výkon, odložte ho až na dobu po porodu (nejde-li o nic akutního).

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, zácpa, abeceda, Zánět, E. coli, Žilní systém, Zac, Escherichia coli, Záda, Vysoká hladina, Časté nucení, Běžné cvičení