Maminka.czŠkolák

Tato pravidla bezpečnosti by měl znát každý rodič. Víte, která to jsou?

Kateřina Prachařová 1.  7.  2019
Nejrůznější rány a modřiny jsou nevyhnutelnou součástí dětství. Od lehkého poranění k vážnému úrazu je ale jen kousek. Existuje několik oblastí, kde bychom jako rodiče měli být obzvlášť opatrní. Základem je dbát na prevenci a být předvídavý.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

SPÁNEK

Zde mluvíme samozřejmě hlavně o miminku. Hlavní zásadou je, aby dítě spalo na zádech, případně podložené na boku tak, aby se nemohlo přetočit na bříško. Od roku 1992, kdy se změnilo oficiální stanovisko lékařů a bylo doporučeno spaní na zádech místo na bříšku, se v západní Evropě trojnásobně snížil výskyt SIDS neboli syndromu náhlého úmrtí novorozence.

Prevence náhlého úmrtí kojence? Postýlka bez mantinelů

Nepoužívejte na spaní prošívané deky s krajkou, které mohou ucpat dýchací cesty miminka. Ideální je tvrdá matrace a napjatá přikrývka, kterou dítě nemůže shrnout. Vhodnou alternativou jsou také spací pytle, které se dítěti žádným způsobem nedostanou na obličej.

ČTĚTE TAKÉ: Nejsmutnější příběh: Matka se svěřila, že její syn se udusil v postýlce

Myslete i na vhodnou šířku mezi tyčkami postýlky. Dobrou pomůckou je například plechovka Coca-Coly, která by se mezi tyčky měla vejít. Pak nehrozí riziko uváznutí. Během spánku dítěte odstraňte z postýlky všechny volné předměty jako šály, čepičky, bryndáčky či hračky se šňůrkami.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Miminko, Školák, Batole, Váš domov, Nebezpečné výrobky, pravidla, Tablet, Autosedačky, Syndrom náhlého úmrtí, Bříško, Spolknutí, Poranění, Coca-Cola, Rukojeť, Hlavní zásada, Dálkový ovladač, Oční kontakt, Hroznové víno, Bezpečnost, Klek, Horký pokrm, Bicykl, Zdraví na Heureka.cz