Tanec je zábava

Máte doma malého neposedu, který prostě nevydrží sedět a jakmile uslyší hudbu, už se kroutí do rytmu? Jakmile vidí zrcadlo, už si stoupá na špičky? Tak se nebojte a zkuste balet. Už dávno to není jen nekonečná dřina, ale hlavně zábava.
Tanec je zábava
Věděli jste o tom, že už ti nejmenší mohou baletit? Už i vaše tříletá princezna (ale samozřejmě i chlapeček) může začít tančit. A nebojte se, nedostane hned špičky a nebude muset držet dietu. Naopak dnešní doba přeje mírnějšímu přístupu k tanci jako k zábavě. Ačkoli rodiče to bohužel často nevědí a mají balet spojený s neúměrnou zátěží na klouby a pohybové ústrojí. Nebezpečí baletu ale vyvrací ortoped Jiří Meluzín: „Tanec lze bezesporu schvalovat. Jde o zdravou formu pohybu, dochází při něm k přirozenému zpevnění svalů, zlepšení koordinace pohybů, správnému držení těla. Je-li mu věnován přiměřený čas a je-li prováděn ve vhodné obuvi, rozhodně nic nenamítám.”

Baletní školu vybírejte pečlivě
Pokud máte doma dítě, u něhož se projeví určitý talent, stojí za to zvážit specializovanější instituce. Například taneční studia nabízejí často kurzy už pro předškolní děti, kde můžou rozvíjet svoje vlohy, zatímco vy jako rodiče získáte trochu času pro sebe. V Praze funguje s širokou nabídkou tanečních lekcí na různých úrovních třeba Baletní škola Jana Nemce v Praze 3. „Máme několik kurzů taneční průpravy pro různě staré děti třeba už od tří let. Děti se tam učí koordinaci, zvyšování rozsahu, chápání rytmu, kreativitu. Tyto kurzy nejsou výběrové, může se na ně přihlásit každý,“ říká baletní mistr Ján Nemec, bývalý sólista Národního divadla a pokračuje: „Cílem naší školy není vychovat profesionální tanečníky, ale vzbudit u žáků zájem o toto krásné umění, které skutečně stojí za to. Před budováním poboček na mnoha místech dáváme přednost rodinnému typu školy v jedné budově, kde všechny své svěřence vyučuji osobně,“ dodává.
 
Klepněte pro větší obrázek
 
Ovšem jen o hře to není. Celou dobu se „nenápadně“ zjišťuje, koho by balet mohl chytit za srdce i v dospělosti a kdo k němu má vlohy. Teprve ve věku deseti let se talentované děti vybírají do kurzů taneční přípravky a pak chodí tančit i víckrát týdně. „Nechceme děti hned odmalička drilovat a trápit, jak to bylo dřív. Snažíme se spíš dávat prostor kreativitě a přirozenému rozvoji dítěte. Teprve v pozdější době je trénink trochu náročnější, “ říká o současných trendech ve výuce tance baletní mistr Nemec. Absolventi kurzů výběrové taneční přípravky pak mohou aspirovat na studium na taneční konzervatoři, kde také často pokračují. Ale i když z vaší holčičky Darja Klimentová nebude, není vše ztraceno. Baletem se prostě může bavit ve volném čase. A to přece, nám maminkám, jde v první řadě.

Tam, kde rostou talenty
Baletní školu založil Ján Nemec už v roce 1992. Od té doby zde vyučuje základy klasického baletu, klasické baletní názvosloví a připravuje zájemce ke studiu na taneční konzervatoři. Kromě výuky baletu se děti podílejí i na školních baletních představeních, které se konají několikrát ročně a účinkují v nich i ty nejmenší. O tom, že v této nenápadné škole rostou skutečné talenty, svědčí i množství vítězství v baletních soutěžích a spolupráce s primabalerínou Národního divadla v Praze Terezou Podařilovou.

Další dobré baletní školy najdete na webu
www.baletniskola.cz
www.grishko.cz
www.pirueta.cz
www.baletnistudio.estranky.cz

Text: Eliška Zikmundová


Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články