Maminka.czTvoření

Chcete zkusit malování na kameny? Tady máte vše, co potřebujete vědět

Simona Procházková 19.  3.  2022
Malování na oblázky a kamínky je v poslední době obrovským hitem. Jak na to, když s ním začínáte, co všechno budete potřebovat a kde najdete zajímavou inspiraci? V galerii najdete nespočet krásných tipů pro svou vlastní tvorbu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kreativní nadšenci určitě vědí, že jde o bezva zábavu nejen pro děti. Tohle „umění“ si užívají i dospěláci, pro které je to výborný relax. Děti si zase hravou formou procvičují jemnou motoriku a rozvíjejí fantazii. Vyrobte si originální domácí dekoraci nebo vlastnoruční a od srdce vytvořený dárek pro své blízké (skvěle poslouží třeba jako těžítko).

VIDEO: Dílnička: Vyrobte si s dětmi jednoduchou květinu

Můžete jimi ozdobit květináče, balkon, zahradní skalku nebo je třeba můžete naskládat do široké sklenice a vystavit kdekoli v bytě. Výzdobu můžete pravidelně obměňovat podle aktuálního ročního období. Pusťte se do toho, poradíme, jak a čím začít a kde seženete vše potřebné i kde najdete užitečné tipy.

Kde vzít kamínky a které se nejlépe hodí?

Nejjednodušší je samozřejmě vyrazit na procházku do přírody a sami si ty nejvhodnější najít. Na loukách, v lese, na březích rybníků i řek, tam všude objevíte zajímavé kousky. Nejlepší variantou jsou oblázky, které si spousta z nás vozí rovněž z dovolených u moře. V případě kamenů hrají roli velikost, tvar, zabarvení i povrch. Na hladké se nanáší barva mnohem snadněji než na ty s hrubším povrchem.

Když začínáte s malováním na kameny...

Rada k nezaplacení zní: Začněte se svými prvními pokusy na velkých kamenech. Malování na větší plochu je totiž přece jen pro začátečníka nebo člověka, který neoplývá zrovna geniálními uměleckými vlohami, jednodušší. Než se pustíte do malby na menší plochy a do vykreslování jemnějších detailů, bude to chtít trochu cviku a zručnosti. Čím začít? Je to jen na vás a vaší fantazii, pro začátek zkuste klidně jen abstraktní vzory, kombinujte barvy podle chuti a momentálního nápadu.

Znáte putovní kamínky? Tahle venkovní hra vás bude bavit všechny

Než začnete s malováním, je potřeba kámen „připravit“. Namočte kamínky do teplé vody a za pomoci mýdla nebo saponátu na nádobí je vydrhněte jemným kartáčkem (skvěle se hodí například starý kartáček na zuby). Kameny pak dobře otřete do sucha nebo nechte samovolně uschnout.

Jaké barvy budete potřebovat?

Obyčejná tužka nebo pastelky nejsou pro malování na kamínky zrovna ideální volbou. Použijte mastek nebo fixy „značkovače“, nejlépe si kameny rozumí s akrylovými barvami, chybu ale neuděláte s jakýmikoli vodou ředitelnými barvami v jasných odstínech. Dobře poslouží třeba vodou ředitelné tempery, tolik oblíbené u dětí. Existují rovněž speciální barvy na venkovní materiály, jsou tedy vhodné pro kamínky, které plánujete umístit na zahradu nebo venkovní terasu jako dekorační prvek.

U akrylových barev sledujte jejich krycí sílu, stupeň krycí schopnosti bývá u jednotlivých výrobků velmi odlišný. Rozlišujte mezi akrylovými barvami krycími, polokrycími a pololazurovacími. Nejprůsvitnější jsou lazurovací akvarelové barvy. Prodávají se i perleťové varianty nebo ty se třpytkami a běžně seženete též praktické akrylové fixy.

Jak na to krok za krokem?

Začněte tím, že vybraný kámen rovnoměrně ze všech stran natřete disperzní barvou (bílou nebo tónovací). Na bílém podkladu pak ostatní barvy mnohem lépe vyniknou. Nechte dobře zaschnout, než začnete malovat samotný plánovaný motiv. Jakmile dokončíte svůj výtvor akrylovými barvami (vedle klasických se prodávají také s leskem či perleťové), měli byste celou malbu zafixovat bezbarvým akrylovým lakem v matném provedení. Díky němu barvy více vyniknou a zároveň budou chráněny před poškozením, poškrábáním.

Pokud chcete kámen používat jako dekoraci v interiéru, je dobré natřít ho ochranným lakem opakovaně, alespoň dvakrát. V prodejnách malířských potřeb seženete ochranné akrylové laky ve spreji, jsou jednodušší a pohodlnější pro použití.

Jarní tvoření, které zvládnete i s nejmenšími dětmi. Vyrobte si třeba skřítka nebo vílu

Jak vybrat štětce, barvy a další potřeby?

Pro začátek vám bude stačit jedna sada kvalitních štětců s dlouhými štětinami. Není nutné hned investovat do zbytečně drahých štětců, malováním na kamenný povrch se štětiny poměrně rychle opotřebovávají. Neměly by vám chybět široké ploché štětce, na detaily pak menší štětce se špičkou. Neobejdete se rovněž bez laku v tužce nebo permanentního fixu na předkreslení motivu, hodit se určitě budou paletka na barvy, nejlépe plastová, pěnová houbička pro experimentování s nejrůznějšími efekty při malování, s dětmi jistě užijete nejrůznější třpytky, barevné ústřižky, peříčka, korálky a tak dále. Nezapomeňte proto na lepidlo (nejlépe v tyčince nebo lepicí pistolku).

Svými výtvory můžete udělat radost i jiným, a to formou hry „putovní malované kamínky“. Jde o zábavu pro celou rodinu, díky které (nejen) dětem zpříjemníte a okořeníte procházky a výlety do přírody, také ale třeba každodenní cestu do školky či školy. Malujte, hledejte a posílejte dál originální malované kamínky. Do mánie malování kamínků už se zapojili lidé napříč celou Evropou. Přidáte se? Více informací najdete na facebookovém profilu skupiny Kamínky zde: https://www.facebook.com/groups/kaminky/

Fixy na kameny

Vedle temper nebo akrylových barev můžou zejména začátečníci použít k malování na kamínky speciální fixy. Hodí se permanentní popisovače, akrylové fixy nebo tzv. decor peny. Pro podklad můžete použít také univerzální vodou ředitelné barvy od Balakrylu. Pokud budete kreslit na kamínky s lehce drsným povrchem, zaschnou fixy během krátké chvilky.

Tady najdete spoustu praktických rad a inspirativních nápadů:

svetkaminkovani.cz

rockpaintingguide.com

vytvarny-shop.cz

artikon.cz

cz.pinterest.com

modpodgerocksblog.com/10-painted-rocks

rockpainting101.com

empressofdirt.net/stone-painting

Bambulkové tvoření
Rodina a vy

Bambulkové tvoření

Zabavte děti: Vyrobte jim domácí křídy. Malují perfektně
Dítě má nůž! Zapojte děti do vaření i pečení, ale naučte je zásadám bezpečnosti
Témata: Děti, Galerie, Praktické rady, Rodina a vy, Naše tipy, Jak na to, Tvoření, Výtvarné aktivity, malování, mánie, rock, malování na kamínky, Suchá, Štětec, COM, Barva, Evropa, Oblázek, Malo, Dekorace, Kámen, Inspirace, Kreativní činnost, Lake, Lak