Tajemství těhotného mozku

Není to nadsázka. Mateřství nás opravdu zásadně změní a mozek nám doslova „přetaví“.
Tajemství těhotného mozku
V jedné pražské nemocnici došlo k pracovnímu kolapsu sester. Naráz jich otěhotnělo patnáct! Ředitel i primáři oddělení si zoufali zbytečně. Něco jako „těhotenská epidemie“ opravdu existuje. Stačí jedna šťastná matka, která se přijde pochlubit kamarádkám s děťátkem, a inspiruje ostatní. Sladká vůně hlavičky dítěte přenáší feromony, které stimulují ženský mozek, aby vyprodukoval silnou dávku oxytocinu. Ten vyvolá silnou touhu po dítěti. A protože duše a tělo jsou spojité nádoby, žena je najednou náchylnější otěhotnět. Uznávaná americká neuroložka Louann Brizendineová se celoživotně věnuje zkoumání rozdílů mezi mužským a ženským mozkem a výsledky jejího bádání jsou zajímavější a napínavější než všechny díly agenta 007 Jamese Bonda dohromady – alespoň pro nás ženy.

Naprogramován na těhotenství už od prenatálu
Příroda dotahuje detaily k naprosté dokonalosti. Začněme tou naší pověstnou, muži občas vysmívanou emotivností a potřebou „šťourat se“ ve vztazích a řešit nepodstatnosti. Do osmého týdne mají plody v matčině těle stejný – ženský – mozek. Pak se jejich cesty rozejdou: klučičí mozeček se ocitne v testosteronové lázni, která zabije některé buňky z center komunikace a vytvoří více buněk v centrech agrese a akce. Holčičí mozek je testosteronu ušetřen, a tak jim zůstane více spojů v komunikačních centrech a oblastech zpracovávajících emoce. V budoucnu se jim to hodí právě při výchově dítěte.

Polní cesty a dálnice
V mužském mozku jsou v dospělosti spoje mezi jednotlivými oblastmi jako polní cesty. V ženských jako dálnice. Díky tomu podle výzkumníků michiganské univerzity používají ženy pro reakce na citové zážitky obě mozkové hemisféry, zatímco muži jen jednu. Stejně tak spoje mezi emočními centry jsou aktivnější a četnější u žen. Výsledkem je výjimečná schopnost ženského mozku být s ostatními ve spojení díky „odčítání“ výrazu tváře, vyhodnocování tónu hlasu a registrování citových nuancí. Tyto dovednosti ženského mozku se vyvíjely už od doby kamenné. Umožňovaly mu zachytit náladu dětí, které ještě neumí mluvit, a předvídat jejich potřeby. Postupně ženy zjistily, že tuto neobyčejnou schopnost mohou použít i ve všech ostatních vztazích.

Proč jsme v těhotenství najednou nad věcí
Proč nám jsou najednou pracovní výsledky mnohem lhostejnější než třeba před rokem? Proč se na nevypočitatelného šéfa, který nás svými náladami existenčně ohrožuje, najednou koukáme bez obvyklého „staženého“ žaludku? Hladina progesteronu během prvních dvou až čtyř měsíců těhotenství překračuje deseti- až stonásobně svou obvyklou úroveň. Mozek gravidní ženy začíná být „marinován“ v tomto hormonu jako maso naložené ve šťávě. Progesteron má uklidňující účinky podobné diazepamu. Tyto utišující účinky a také vysoká hladina estrogenu slouží během těhotenství jako ochrana proti stresovému hormonu. Laicky řečeno: žena se cítí vyrovnanější a klidnější a nad vším, co ji donedávna rozčilovalo, pluje jako nezúčastněný koráb.
 
Klepněte pro větší obrázek

Zklidnění
Jestliže počátky těhotenství provází hormonální bouře, od čtvrtého měsíce těhotenství si mozek ženy už na obrovské hormonální změny zvykne. Žena může zase normálně a dokonce hltavě jíst.
 
Záhady stresových hormonů
Ve vysokém stupni těhotenství je naopak hladina stresových hormonů v ženském mozku stejně vysoká jako při usilovném cvičení. Kupodivu tyto stresové hormony během těhotenství pocit stresu nevyvolávají. Jejich úkolem je totiž přimět ženu, aby na sebe dávala pozor, dbala na správnou výživu a prostředí, ve kterém se pohybuje, a byla méně naladěná na ostatní úkoly.

Vliv mozku na porod
Když je dítě připraveno a otočeno hlavičkou dolů, oxytocin zaplaví tělo a mozek ženy, což vyvolá děložní stahy. Jak se hlavička dítěte dere porodními cestami, mozek dostává další dávky oxytocinu a vytvoří tisíce nových spojů mezi neurony. Po porodu se může dostavit pocit euforie, navozený oxytoxinem a dopaminem stejně jako notně zostřený sluch, hmat, zrak, čich.
 
Jsme savci
Ve světě savců nejsou tyto změny v mozku výjimečné. Když se jehně prodere porodními cestami, oxytocin v minutě přepojí mozek samice, což způsobí, že začne být nadmíru citlivá na pach svého mláděte. Za pět, možná i méně minut je schopná vštípit si jeho vůni. Poté dovolí pouze svým vlastním jehňatům, aby se nakojila, a odmítá ostatní, která mají jiné pachy. Kdyby se k mláděti do pěti minut nedostala, aby je očichala, odmítla by je také. Akt porodu vyvolá v ovci rychlé neurologické změny, které jsou viditelné ve stavbě jejího mozku, neurochemii a chování.

Těhotný muž aneb Syndrom „kuvade“
Budoucí tatínkové také procházejí hormonálními změnami a změnami mozku, odpovídajícími zhruba těm, které probíhají u těhotných žen. Syndrom „kuvade“ je běžnou potíží otců (až 65 %), kteří sdílejí některé příznaky těhotenství se svými partnerkami. V posledních týdnech před porodem partnerky mají muži v sobě o 20 % vyšší hladinu prolaktinu, teda hormonu, který způsobuje vylučování mateřského mléka. Zároveň jim dvojnásobně stoupne hladina stresového hormonu kortizonu, který zvyšuje vnímavost a ostražitost. V prvních týdnech po porodu mužská hladina testosteronu o třetinu klesne, zatímco hladina estrogenu je vyšší než obvykle. Proč tomu tak je? Opět zaúřadovala moudrá příroda – tyto hormonální změny připravují tatínkův mozek na vytvoření citových pout s jejich bezbranným děťátkem.

Klepněte pro větší obrázekOni mají svaly, my máme čáry
Vědci se domnívají, že by chemické změny u partnerů těhotných žen mohly způsobovat feromony. Budoucí maminky je vylučují, aby z otce svého dítěte udělaly milujícího tatínka. Tajně – prostřednictvím čichu – ho vybavují některými ze zvláštních pečovatelských mechanizmů mateřského mozku.

Potkaní vzkaz
Samičky potkanů, které se narodily vnímavé matce, ale byly vychovávané matkou nevšímavou, nejsou jako její genetická matka, ale ta, se kterou vyrůstaly. Mozek potkaních mláďat se změnil podle míry péče, které se jim dostalo. Toto zjištění má obrovský význam, i kdyby pro lidi platilo jen částečně: jak budeme vychovávat svou dceru, tak bude naše dcera vychovávat naše vnoučata.
 
Proč se ženy a muži míjejí
Příroda, která nepočítala se současnou dlouhověkostí, naprogramovala ženský mozek a tělo na ideální období k těhotenství mezi čtyři- a šestadvacátým rokem. Průzkum mezi třicetiletými bezdětnými Američankami prokázal, že v tomto „kritickém“ období skutečně pociťovaly silné mateřské touhy. Překonaly je rozumem a pragmatickým přístupem k věci (nedokončené studium, složité životní podmínky, nové zaměstnání...), ale tuto etapu si pamatují. Zhruba okolo sedmadvacátého roku toužení po miminku zcela odeznělo. Další podobná vlna přichází ve věku 33–34 let, kdy biologické hodiny žen bijí na poplach. Jenže...

„Ženy, ze kterých doslova čiší, že hledají otce dítěte, mne spíš odpuzují,“ říká jeden svobodný zajištěný šestatřicátník, ideální partie pro davy svobodných třia- čtyřiatřicátnic, které došly k názoru, že teď už by si dítě mohly dovolit, akorát k tomu nemají toho tatínka. Vhodní otcovští adepti totiž pokukují po... čtyřiadvacítkách, garantujících bezproblémovou plodnost a zdraví. Ty si ale, jak už víme, myslí, že si dítě zatím nemohou dovolit... Kruh se uzavírá.
 
Jak ovlivňují ženský mozek hormony - příruční slovníček
Hormony rozhodují, čím se mozek bude zabývat. Pomáhají nás směřovat k péči o dítě, společenskému, sexuálnímu nebo agresivnímu chování. Dokáží ovlivnit naši upovídanost, chuť flirtovat, pořádat večírky či psát děkovné dopisy. Mají vliv na plánování našeho volného času s dětmi, chuť rozmazlovat, pečovat, na to zda si děláme starosti o city jiných, jsme soutěživé, máme chuť masturbovat nebo se milovat.
 
Ty, o kterých váš doktor ví:
Estrogen
Mocná královna, která vše ovládá, je horlivá, někdy ve všech oblastech, někdy je agresívní svůdnice, přítelkyně dopaminu, serotoninu, oxytocinu, acetylcholinu a norepinefrinu (chemické látky šťastných pocitů).
 
Progesteron
Méně nápadná, ale mocná sestra estrogenu. Občas se objeví, někdy jako bouřkový mrak, který převrací naruby účinky estrogenu, jindy jako zjemňující činitel. Je to matka allopregnenolonu (diazepam, tj. uklidňující lék pro mozek).
 
Testosteron
Rychlý, důrazný, soustředěný, horlivý, mužský, silný svůdce, agresivní, necitlivý, nemá čas na mazlení.
 
Ty, o kterých váš doktor možná neví, že mají také vliv na ženský mozek:
Oxytocin
Chundelatá, vrnící kočička, pečující, hýčkající matka Země, dobrá čarodějka Glinda z Čaroděje ze země Oz, nachází potěchu v pomáhání a obsluhování, sestra vasopresinu (mužský socializační hormon), sestra estrogenu, přítelkyně dopaminu (další chemická látka šťastných pocitů).
 
Kortizol
Prskající, vyčerpaný, přepracovaný, přecitlivělý tělesně i emočně.
 
Vazopresin
Nenápadná mužská energie v pozadí, bratr testosteronu a oxytocinu (stejně jako oxytocin způsobuje, že se žena chce aktivně zapojovat – mužským způsobem).
 
DHEA (Dehydroe-piandroseteron)
Rezervoár všech hormonů, všudypřítomný, vše prostupující, esence života dodávající energii, otec i matka testosteronu a estrogenu, přezdívaný „mateřský hormon“, Zeus a Héra všech hormonů, v mládí je přítomen v obrovském množství, ve stáří se jeho hladina snižuje, až vymizí docela.
 
Androstenedion
Matka testosteronu ve vaječnících, zdroj drzosti, smělá v mládí, slábne v menopauze, umírá zároveň s vaječníky.
 
Allopregnenolon
Skvělá, konejšivá, zjemňující sestra progesteronu, bez které jsme mrzuté. Je uklidňující, zlehčující, neu-tralizuje stres, ale jakmile zmizí, všechno nám leze na nervy. Její odjezd tvoří hlavní děj příběhu PMS, tři nebo čtyři dny před začátkem menstruace.
 
Text: Jana Trnková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články