Táborové dobrodružství

Prázdniny se blíží. Pokud jste se rozhodli poslat své dítě na tábor, je rozhodně nejvyšší čas začít s jeho výběrem. Nabídek je spousta, jenže rozhodování mezi nimi není nic jednoduchého. Jak tedy vybrat tenm správný tábor, aby si na něm vaše dítě užili a vy byli v pohodě?
Táborové dobrodružství
Stany, kytara, karneval,bojovka a první láska. Tak určitě většina z nás vzpomíná na letní dobrodružství s názvem tábor. Není tedy nejmenší důvod proč na něj neposlat i naše dítě. Ovšem jen za určitých okolností. „Tábory jsou výbornou příležitostí k rozvoji dítěte. To ovšem platí jen v případě, že vyberete tábor dobře. Důležité je i rozmyslet si, zda je tábor pro vaše dítě vůbec to pravé,“ říká psycholog Radim Opatrný a pokračuje „Tábory se většinou pořádají pro děti školního věku, ovšem tato hranice je velmi individuální. Některé šestileté dítě se poměrně rychle spřátelí s ostatními a dobře spolupracuje s vedoucími, na rozdíl od některého staršího, třeba už devítiletého dítěte.“

Podle odborníků je tedy nutné s dítětem nejprve promluvit, zda na tábor vůbec chce, aby pro ně pobyt tam nebyl spíš traumatem. „Posíláte-li dítě na tábor poprvé, je dobré domluvit se třeba s rodiči jeho přátel a zařídit všechno tak, aby nejelo úplně samo, ale se svým kamarádem,“ dokončil Opatrný.

Jak si vybrat ten pravý ořechový
A podle čeho postupovat při výběru? Ne vždy záleží jen na ceně, i když ta bývá nejčastějším kritériem výběru. V případě levnějších táborů zaplatíte 800 až 2000 korun za týden. U těch dražších se mohou částky vyšplhat až na deset tisíc korun, často u výjezdů do zahraničí.

„Vyšší cena ale není vždy zárukou kvality. Je-li tábor malý a levný, ještě to neznamená, že nemá pestrý program či odpovídající zázemí,“ upozorňuje Petra Králová z pražského magistrátu. Spíš než cena by vás mělo zajímat zaměření tábora. „Patrně nejbezpečnějším táborem pro vaše dítě bude ten, kde již znáte vedoucí i některé děti, které se ho zúčastní, a současně víte, že se s nimi vaše dítě dobře cítí,“dodává Králová. Tuto podmínku většinou splňují tábory pořádané například oddíly nebo organizací, kam vaše dítě dochází.
 
Klepněte pro větší obrázek

Tábory podle zaměření
Baví vaše dítě malovat? Tak ho nenuťte na skautský tábor. Možností je totiž na výběr. Své dítě můžete poslat na jazykové, tábory s uměleckým zaměřením, vodácké, putovní a samozřejmě sportovní. Oblibě se stále těší klasické skautské nebo putovní. Trendem poslední doby jsou pak tábory, které jsou tematicky inspirované filmy nebo fantasy literaturou

Kompletní nabídku letních táborů různého zaměření můžete najít také na webu. Zkuste třeba:
www.e-skaut.cz
www.volnycaspraha.cz
www.tabornici.cz
www.borovice.cz
www.mitkamjet.cz
www.woodcraft.cz [/SIPKA]
www.detske-tabory.info

Co zjistit o táboru předem
Zjistěte si reference na pořadatele tábora.
Informujte se, jak dlouhodobou praxi mají pořadatelé.
Osobně se seznamte se všemi vedoucími tábora.
Chtějte znát podrobný program.
Nechte sipředložit foto z místa konání.
Vezměte si kontakty na celý personál tábora.

Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články