"Svůj" čas si užívejte

Každá nastávající maminka má o těhotenství trochu jinou představu. Jedno je však jasné všem: "Svůj" čas by si měly užít.
"Svůj" čas si užívejte
Když ve 4. měsíci těhotnou pobolívá bříško a vyšetření nic neprokázala, může jít o psychický problém?
Radka H., Praha 5

Pavel Calda:
Myslím, že svému gynekologovi můžete důvěřovat. Občasné mírné pobolívání bříška ve 4. měsíci těhotenství opravdu téměř vždy nic zlého nevěstí. Často se tento občasný tlak či bolestivý tlak dává do souvislosti s rychle rostoucí dělohou a natahováním vazů, které jsou mimo těhotenství krátké a s růstem dělohy několikrát zvětší svoji délku. Pokud by se bolesti stupňovaly a zhoršovaly, byla by situace jiná. Ale to momentálně asi není váš problém.

Jaká je šance, že se matce tří dcer narodí syn? Dá se to zjistit předem? Proč někteří rodiče mají jen holčičky a jiní zase kluky? A co s manželem, který s tím není spokojen?
Kristýna H., Pardubice

Pavel Calda: Vašeho manžela docela chápu, sám mám dvě dcery. Nicméně všude, kde ať již legálně či nelegálně regulují počet chlapců a děvčat (povětšině z ekonomických důvodů a velmi neetickým způsobem), dochází k velké početní nerovnováze mezi mužským a ženským pohlavím. V přírodě se rodí přibližně stejný počet chlapců a děvčat. Měnit uměle tuto rovnováhu je nesmírně riskantní. Jsou to právě plody ženského pohlaví, které jsou v řadě zemí nežádoucí. Evropská unie a v návaznosti i naše legislativa docela striktně a dle mého názoru správně zakazují jakékoliv aktivity, které by vedly k selekci (výběru) pohlaví. Uvědomme si také, že hlavní naší touhou při reprodukci je zdravý potomek. A narodí-li se další zdravá dcera, měla by to být další radost, a ne „obrovská rána“.
 
Co to s organizmem ženy udělá, pokud se jí narodí druhé dítě 14 měsíců po tom prvním? Je to právě pro organizmus velká zátěž?
Jana L., Vimperk

Pavel Calda: Je-li mezi těhotenstvími delší než roční pauza, neměl by to být pro organizmus žádný větší problém. Jiná věc je, že po porodu budou obě děti vyžadovat hodně péče. Ale to by právě rádci, kteří se o váš organizmus strachují, mohli přiložit ruku k dílu. Pomoci vám s péčí o potomky, abyste si mohla dostatečně odpočinout. Těhotenství po čtrnáctiměsíční pauze by mělo proběhnout docela normálně i bez zvláštních opatření. Přeji vám, aby vše dopadlo tak, jak si přejete – tedy dobře.
 
Klepněte pro větší obrázekDoc. MUDr. Pavel Calda - Gynekologicko-porodnická klinika VFN Praha

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články