Svěží a voňavé nohy může mít každý

Patříte mezi osoby, kterým se v horkých dnech nadměrně potí nohy a poté nepříjemně zapáchají? Co vlastně způsobuje zápach nohou a lze se ho nadobro zbavit?
Svěží a voňavé nohy může mít každý

Původcem zápachu nohou je pot rozkládaný bakteriemi, které se na noze zcela běžně vyskytují. Pokud tedy sportujete a noha se vám zahřeje a posléze zapotí, nelze se zápachu vyhnout. Obecně řečeno se muži potí více než ženy a jejich pot je pronikavější.

V dnešní době existuje spousta kosmetických produktů určených k péči o nohy. Sprej na nohy s chladivým mentolem udrží nohy svěží a suché po celý den. Krém proti pocení nohou díky obsahu máty peprné osvěžuje, hydratuje a pomáhá výrazně omezit jejich pocení.

Nohám také dopřejte regenerační lázeň například s levandulí, která jim uleví od celodenní námahy. Odumřelou kůži odstraňte pemzovým kartáčkem a nehty zastřihněte kleštičkami rovně. Vyzkoušejte také pomerančová dřívka na úpravu nehtových lůžek. V lékárnách lze zakoupit speciální přípravek proti pocení nohou. Jde o krém, který se používá tři týdny, a jeho účinky jsou klinicky ověřeny.

Ke správné péči o nohy také patří časté střídání obuvi, která je prodyšná. Noha v ní musí „dýchat,“ jinak se zápachu nezbavíte. Pozor si také dejte na gumové holínky a další obuv z podobného materiálu. Bavlněné ponožky výborně sají pot. Pořiďte si je s pružným, ale ne příliš pevným lemem. Neměly by vytvářet otlaky kolem kotníků a zadržovat tak krevní oběh.

Zápach nohou je také často spojen s výskytem plísní. Těm se totiž daří v teplém a vlhkém prostředí, kterým zapařené nohy beze sporu jsou. Vzniku plísní nahrává i nedostatečné osušení končetin po koupeli, zejména mezi prsty. Kožní plísně vytvářejí takzvané spory. Ty mohou přežívat až několik let. Vyhněte se bazénům, saunám, společným sprchám, pokud onemocněním trpíte nebo jste na něj náchylnější. Do těchto míst také noste vždy vhodnou obuv a dbejte na zvýšenou hygienu.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články