Sváteční sourozenec aneb Hostitelská péče

Děti v dětském domově jsou většinou dobře materiálně zajištěné. Co jim ale schází, je dostatek lásky a individuální zájem pouze o ně. A právě potřebu individuální péče může kompenzovat hostitelská péče.
Sváteční sourozenec aneb Hostitelská péče

Sociální pedagožka Mgr. Michaela Blahutová z občanského sdružení Děti patří domů mluví o dalších významech hostitelské péče: „Dále mají děti v hostitelské rodině možnost sledovat, jak se k sobě chovají partneři, jak se chovají rodiče k dětem, jak se řeší problémy a konflikty v rodině,“ vysvětluje koordinátorka hostitelské péče a vychovatelka v dětském domově. „Fungování těchto vztahů se totiž děti učí nápodobou, a k tomu v dětském domově nemají příležitost. Význam hostitelské péče vidím také v možnosti dítěte zažít úspěch. Děti, které často mají v dětském domově problémy, na ‚návštěvě‘ dokážou být hodné, a mohou si tedy užít chvály a ocenění, což je podstatné pro rozvoj jejich nízkého sebevědomí,“ shrnuje Mgr. Blahutová.

Filip svoji kotvu našel
Filípka v jeho dvou letech odebrali spolu se staršími sourozenci z původní rodiny, Filip šel jako jediný do kojeneckého ústavu, ostatní do DD. K sourozencům se přidal o mnoho měsíců později. Ve svých třinácti se dostal spolu se svou sestrou do hostitelské rodiny, kde si zvykal velmi těžko, ale nakonec si rodinu, která mu poskytovala zázemí, oblíbil. Byl to pro něj šok, když z ničeho nic kvůli starší Andree byl kontakt s rodinou ukončen. O rok později se Filip dostal do své nynější hostitelské rodiny, se kterou tráví pravidelně víkendy a kde je mu dobře. Filip našel kotvu, která ho podrží v době, kdy bude muset opustit DD.

Chcete dát lásku?
Uvažujete o hostitelské péči, a nevíte, kde a jak hledat dítě do HP? V mnoha případech si dítě svou hostitelskou rodinu našlo samo, např. přes spolužáka ze školy. Pokud nenastane podnět takto spontánně, můžete se např. podívat na webové stránky občanského sdružení DEJME DĚTEM ŠANCI, kde najdete seznam dětí z několika dětských domovů po celé ČR, u kterých byla HP doporučena.

Informujte se na odboru sociální péče v místě vašeho bydliště, kde vám sdělí, jaké přesně musíte splnit podmínky, abyste se mohli stát hostitelskou rodinou. 

Zvažte také předem možná rizika spojená s HP. Velice často dochází ke zklamání (na obou stranách). Hostitelská rodina může špatně snášet (ne)přijetí vstřícného chování z jejich strany nebo například náhlé ochladnutí po několika relativně vřelých setkáních. Je proto třeba dostatečně se předem seznámit s projevy deprivace u dětí, u nichž nebyly dlouhodobě uspokojovány citové potřeby.

Vánoce v dětském domově
Přemýšlíte nad tím, vzít si dítě v HP k sobě na svátky? „Většina dětí z DD jezdí na Vánoce domů k rodičům. Děti, které zůstávají, jsou nejvíce doma právě v dětském domově, protože zde dlouhodobě žijí. Obecně proto vůbec nedoporučujeme brát si děti na Vánoce či Štědrý den u začínající péče. V případě, že hostitelská péče trvá již pár měsíců nebo rok, navrhujeme spíše období mezi svátky, případně silvestra, i zde je však potřeba ošetřit a naplánovat otázku pozice dítěte v tento den, otázku dárků a podobně,“ uzavírá Mgr. Blahutová.   HOSTITELSKÁ PÉČE je dlouhodobý a opakující se kontakt s dítětem s nařízenou ústavní výchovou. 

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články